Την έκθεση με τίτλο «Χαρίλαος Τρικούπης: έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη» εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του κτηρίου της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, επεσήμανε σε ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων, αναφερόμενος στον Χαρίλαο Τρικούπη: «τιμούμε σήμερα μία εξέχουσα φυσιογνωμία της πολιτικής μας ιστορίας, μία προσωπικότητα που δέσποσε στο δημόσιο βίο της χώρας στα τέλη του 19ου αιώνα και σφράγισε την εποχή του, αφήνοντας ταυτόχρονα σε όλους εμάς, ως πολύτιμη παρακαταθήκη, τις ιδέες αλλά και το έργο του».

Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε το μεταρρυθμιστικό έργο του Χαρίλαου Τρικούπη «οραματικό, καινοτόμο και εκσυγχρονιστικό», και – μεταξύ άλλων- ανέφερε: «Ο Χαρίλαος Τρικούπης ανήκε στο είδος εκείνο των εμπνευσμένων δημόσιων ανδρών που πολιτεύτηκαν με βάση εθνικούς στόχους και στρατηγικό σχέδιο. Δεν δίστασε να έρθει σε ρήξη με τις συντηρητικές δυνάμεις της εποχής του, να αμφισβητήσει τις κυρίαρχες πολιτικές αντιλήψεις και να επιχειρήσει να μεταρρυθμίσει το ελληνικό κράτος, θέτοντας τις βάσεις μιας σύγχρονης Ελλάδας. […] Πάνω απ’ όλα βέβαια, ο Τρικούπης υπήρξε ένας κατεξοχήν πολιτικός των δημοκρατικών θεσμών, με σημαντικές παρεμβάσεις προς την ορθότερη λειτουργία του πολιτεύματος, με στόχο την ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας. Με την ίδια προσήλωση υπερασπίστηκε την ιδέα και τη λειτουργία μιας σύγχρονης και ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, θεωρώντας, αυτό που ονόμαζε “ανόρθωση του νόμου”, ως κεντρικό παράγοντα της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής».

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης για τον Χαρίλαο Τρικούπη, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επιστημονική ημερίδα στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων. Σημειώνεται ότι το αρχείο, η βιβλιοθήκη, ιστορικά κειμήλια, προσωπογραφίες, προσωπικά και οικογενειακά αντικείμενα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι δωρεά της κυρίας Rita Frei-Τρικούπη, χήρας του Κωνσταντίνου Σπ. Τρικούπη, προς τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, το 2010. Την έκθεση υποστηρίζουν και συμπληρώνουν έντυπο υλικό, φυλλάδια, βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και φωτογραφικά τεκμήρια από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής.