Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Ντουμπάι  προχωρά σε μια τεράστια επένδυση με στόχο να γίνει το διεθνές αεροδρόμιο Αλ Μακτούμ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ο μεγαλύτερος αερολιμένας στον κόσμο μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Το “πράσινο φως” για το έργο άναψε ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ.

Η ολοκλήρωση της επέκτασης του διεθνούς αεροδρομίου Αλ Μακτούμ θα “αλλάξει το παιχνίδι”, αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 260 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Για να γίνει κατανοητό αυτό, η περσινή επιβατική κίνηση στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, το διεθνές αεροδρόμιο Χάρτφιλντ-Τζάκσον Ατλάντα, ήταν σχεδόν 105 εκατομμύρια επιβάτες.

Αυτή η επέκταση δεν αφορά μόνο αριθμούς αλλά και τις μελλοντικές δυνατότητες του να γίνει παγκόσμιος κόμβος αερομεταφορών. Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του είναι ότι θα μπορεί να φιλοξενεί 400 αεροσκάφη, ενώ θα διαθέτει πέντε παράλληλους διάδρομους προσγείωσης.

Το διεθνές αεροδρόμιο Αλ Μακτούμ, το οποίο λειτουργεί από το 2010 για πτήσεις φορτίου και το 2013 για επιβατικές πτήσεις, βρίσκεται στη σκιά του διεθνούς αεροδρομίου Ντουμπάι.
Ωστόσο, ο σεΐχης ανακοίνωσε μια στρατηγική στροφή. Το σύνολο πτήσεων θα μεταφερθεί από το διεθνές αεροδρόμιο Ντουμπάι -τον κύριο κόμβο των ΗΑΕ- στο Αλ Μακτούμ τα επόμενα χρόνια.

Η Emirates, βασικός παίκτης σε αυτή τη μετάβαση, λειτουργεί επί του παρόντος μέρος των δραστηριοτήτων της αεροπορικών φορτίων μέσω του Αλ Μακτούμ.
Ενώ το χρονοδιάγραμμα για τη μετάβαση των επιβατών της αεροπορικής εταιρείας στον νέο κόμβο δεν είναι ακόμη καθορισμένο, η Emirates πιστεύει ότι το 2034 είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Μέχρι τότε, ο αερομεταφορέας θα μεγιστοποιήσει τη χωρητικότητα του διεθνούς αεροδρομίου Ντουμπάι, δίνοντας παράλληλα βάρος στον προσεκτικό σχεδιασμό της για το μέλλον.

Πέρυσι, ο κόμβος κατέγραψε 86,9 εκατομμύρια επιβάτες, αριθμός που ξεπέρασε ελαφρώς τον αριθμό πριν από την κρίση το 2019. Οι φορείς εκμετάλλευσης αναμένουν 88,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες να περάσουν από το διεθνές αεροδρόμιο Ντουμπάι, φέτος.