Μολονότι το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα είναι δυσμενές εξαιτίας, αφενός της οικονομικής αβεβαιότητας της χώρας και αφετέρου λόγω των αγκαθιών που θέτει το ΥΠΕΚΑ σε οποιαδήποτε επένδυση επιχειρείται στην Ελλάδα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προχωρά σήμερα στη δημοσίευση της προκήρυξης διαγωνισμού εκμίσθωσης της έκτασης της Αφάντου στη Ρόδο. Πρόκειται για μοναδικό οικόπεδο 1.878,6 στρ. το οποίο θα παραχωρηθεί από τη διαχειρίστρια εταιρεία ΕΤΑΔ για 99 έτη στον ανάδοχο, ενώ προβλέπεται η δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και τουριστικών κατοικιών που θα πλαισιώνουν το υφιστάμενο γήπεδο γκολφ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday.gr για την εν λόγω έκταση (εμπεριέχει το παλιό οικόπεδο του ΕΟΤ και τη γειτνιάζουσα έκταση της πρώην ΚΕΔ) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ και τη Ρωσία, ενώ υπήρξε παλαιότερα και από ελληνικής πλευράς. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο οικόπεδο είχαν ενδιαφερθεί από κοινού οι όμιλοι Λασκαρίδη και Σμπώκου που έχουν αγοράσει τα παλιό Hilton (σημερινό Sheraton) στην Ιξιά.
Πλέον η δυνατότητα ανέγερσης τουριστικών κατοικιών κάνει το διαγωνισμό ελκυστικό για τους επενδυτές, όμως κατά πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ μέσω του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό που έδωσε πριν λίγες ημέρες προς διαβούλευση αγνοώντας τις εισηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού, βάζει νέες τρικλοποδιές στο τομέα της τουριστικής κατοικίας αναγκάζοντας τον επενδυτή να προχωρήσει σε ιδιωτική πολεοδόμηση.
Την ίδια ώρα κατά τις ίδιες πληροφορίες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δρομολογεί Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ρόδου δεδομένου ότι το ¼ της έκτασης της νήσου ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται μέθοδοι αξιοποίησης ακινήτων υπό τη μορφή clustering, σχέδιο που εμπεριέχει μεταξύ άλλων την εκμετάλλευση μεγάλων εκτάσεων -κυρίως- στο Πρασονήσι, άλλων στην Τσαμπίκα και τον Αρχάγγελο όπως και αλλού, με στόχο την κατασκευή άλλων 3 γηπέδων γκολφ στο νησί, την ίδρυση Κέντρου Αθλητικού Τουρισμού κ.λ.π.. Προς τούτο αναμένεται να ξεκινήσει εκτεταμένος διάλογος του Ταμείου με τους τοπικούς φορείς.
Χάρης Ντιγριντάκης