Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο, σύμφωνα με τον Sustainable Cities Index 2024 της Arcadis.

Ο Δείκτης αξιολόγησε τις πόλεις με διάφορα κριτήρια, από τους κλιματικούς στόχους μέχρι το επίπεδο εκπαίδευσης των γυναικών.
Αυτή η έκδοση περιελάμβανε επίσης τον βαθμό στον οποίο οι πόλεις σημειώνουν βιώσιμη πρόοδο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κάνουν έναν απολογισμό της απόδοσης τους, μεταξύ άλλων.

  • Η επιτυχία του Άμστερνταμ, είναι ένα παράδειγμα του πώς μπορούν να συνεχιστούν οι βιώσιμες εξελίξεις παρά την συνεχόμενη υψηλή κατάταξη μιας πόλης.
    Το Άμστερνταμ ξεχώρισε για τη στρατηγική του να μειώσει τις εκπομπές 95% έως το 2050 σε σύγκριση με το 1990.
    Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας έχει ήδη κάνει πολλά για να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η πόλη έχει επίσης φιλόδοξους στόχους για το 2030 να μειώσει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας.
  • Το Ρότερνταμ, με τη σειρά του, αντιμετωπίζει καλά την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές CO2 και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
    Ωστόσο, υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης στο πράσινο της πόλης, στις βιώσιμες μεταφορές και στο μερίδιο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Πηγή: Arcadis

Οι περιοχές της Ευρώπης κυριαρχούν στην παγκόσμια λίστα

Οι περιοχές της Ευρώπης κυριαρχούν στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας λίστας. Οι ολλανδικές πόλεις βρίσκονται στην πρώτη και τη δεύτερη θέση στο διεθνές top 100 για έκτη φορά, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην μέση της κατάταξης στην 51η θέση.

Οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που ξεχωρίζουν στην παγκόσμια κατάταξη στον τομέα της βιωσιμότητας είναι η Κοπεγχάγη, η Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Όσλο.

Πηγή: Arcadis

Η πρώτη μη ευρωπαϊκή πόλη στη λίστα είναι η Σεούλ, στην 11η θέση. Οι μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας τερμάτισαν επίσης στο πρώτο μισό της λίστας.

Μεταξύ των ασιατικών ξεχωρίζουν οι κινεζικές πόλεις, με τη Σαγκάη και το Πεκίνο να βρίσκονται στη 19η και 20η θέση αντίστοιχα.

Πηγή: Arcadis

Οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής από την άλλη, υστερούν, εκτός από το Σαν Φρανσίσκο (35η θέση), τη Νέα Υόρκη (48η θέση) και το Τορόντο (49η θέση).

Πηγή: Arcadis

Στο τέλος της λίστας βρίσκονται το Καράτσι (Πακιστάν), το Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), το Ναϊρόμπι (Κένυα) και το Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική).