Διακοπές σε ορεινές ή παραθαλάσσιες περιοχές; Ξέφρενη διασκέδαση ή γαλήνιες διακοπές με επιστροφή στη φύση; Ό,τι και να επιλέξει ο ταξιδιώτης σίγουρα θα το βρει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και το δυτικό της Στερεάς Ελλάδας. Γεωγραφικά δεν πρέπει να συγχέεται με την  έννοια της Δυτικής Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ήπειρο και τα νησιά του Ιονίου Πελάγους.

Μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας και πρωτεύουσά της είναι η Πάτρα.

Η περιφέρεια διαιρείται σε τρεις περιφερειακές ενότητες, οι οποίες ταυτίζονται απολύτως με τους αντίστοιχους νομούς: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Το ταξίδι ξεκινά από το νομό Αχαΐας και την Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και ένα πολύ σημαντικό λιμάνι. Το κομβικό της σημείο την καθιστά διεθνές εμπορικό κέντρο ενώ είναι γνωστή και ως η «Πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση», καθώς επικοινωνεί με την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Δύση.

Η πόλη διαθέτει πλήθος από αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία και συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον σε θέματα πολιτισμού. Στην Πάτρα λειτουργούν Αρχαιολογικό Μουσείο, Δημοτική Πινακοθήκη και Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Επιπλέον, οι πλατείες Βασιλέως Γεωργίου και Βασιλίσσης Όλγας, τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου, οι ποικίλες εκκλησίες, και η θεαματική τοποθεσία Ψηλά Αλώνια αξίζουν μια επίσκεψη για όποιον βρεθεί στην Πάτρα.

Το Αίγιο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού, έχει να επιδείξει τα λείψανα μιας αρχαίας πόλης, το αρχαιολογικό μουσείο καθώς και την αρχαία Ελίκη, μια πόλη που καταποντίστηκε μετά από μεγάλο σεισμό τον 3ο αιώνα π.Χ. Έξω από το Αίγιο, υπάρχει το γνωστό αντρικό μοναστήρι των Ταξιαρχών, που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Σελινούντα, με τη θαυμάσια σταυροειδή εκκλησία, το επιβλητικό κωδωνοστάσιο, την πλούσια σε αρχέτυπο βιβλιοθήκη και το σκευοφυλάκιο με τα άμφια και τα αργυρά και τα χρυσά σκεύη.

 

Τα ιστορικά Καλάβρυτα, με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό κατά τη χειμερινή περίοδο κυρίως, καθώς διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα και πιο οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Σύμφωνα με την παράδοση στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας των Καλαβρύτων κηρύχτηκε η Επανάσταση του 1821 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Τα ίχνη της ιστορίας είναι εμφανή σε ολόκληρη την Αχαΐα, με μυκηναϊκούς τάφους, αρχαίους οικισμούς και τείχη να συνθέτουν ένα σκηνικό βγαλμένο από την αρχαιότητα.

Το Σπήλαιο των Λιμνών είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο.

Συνεχίζοντας το ιστορικό οδοιπορικό στο Νομό Ηλείας, συναντάμε την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Το Ιερό της Ολυμπίας ξεκινά από τους πρόποδες του Κρονίου λόφου, ανάμεσα στον Αλφειό ποταμό και τον παραπόταμό του, τον Κλαδέο. Αποτελούσε Πανελλήνιο Ιερό κατά τους αρχαίους χρόνους όπου κάθε τέσσερα χρόνια λάμβαναν χώρα αγώνες προς τιμή του πατέρα των θεών, τον Δία.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μία από αυτές ισχυρίζεται πως ο Δίας αγωνίστηκε με τον πατέρα του, τον Κρόνο, και κατάφερε να πάρει το θρόνο των θεών από αυτόν. Προς μνήμη για τη νίκη του, δημιούργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξάχθηκαν ήταν το 776 π.Χ. Ο θεσμός καταργήθηκε το 395 μ.Χ από τον Θεοδόσιο Α΄ ενώ η αναβίωση τους ξεκίνησε το 1896 με την 1η Ολυμπιάδα στην Αθήνα, χάρις των προσπαθειών του Γάλλου βαρόνου Pierre de Coubertin.

Το Μουσείο της Ολυμπίας βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο. Υπάρχει πρότυπο σχέδιο της δομής του χώρου καθώς επίσης και πολλά αντικείμενα με μεγάλη ιστορική αξία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη, τη Νίκη του Παιωνίου, τα αετώματα του ναού του Δία καθώς και αντικείμενα όπως αφιερώματα που έκαναν οι κάτοικοι της Αρχαίας Ελλάδας προς τους θεούς του Ολύμπου για να κερδίσουν την εύνοιά τους.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία περιοχή του ελλαδικού χώρου στην οποία τα αρχαία μνημεία δεν καταστράφηκαν, ούτε αφανίστηκαν, όπως αλλού. Σε περισσότερες από 150 θέσεις συναντά κανείς επιβλητικές οχυρώσεις, που προστάτευαν τις αρχαίες πόλεις, στις οποίες σήμερα διατηρούνται πολλά από τα αμυντικά και οικιστικά τους χαρακτηριστικά.

Τρεις από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του νομού είναι η Πάλαιρος, οι Οινιάδες και η νέα Πλευρώνα. Αξιοσημείωτα είναι και τα έξι αρχαία θέατρα που συναντάμε σε τόσο κοντινή απόσταση. Ανήκουν στις πόλεις Μακύνεια, Καλυδώνα, Πλευρώνα, Οινιάδες, Στράτο, Αμφιλοχικό Άργος. Οι πηγές και το φαράγγι του Αχέροντα μαζί με το νεκρομαντείο, η αρχαία Κεχροπούλα, η διώρυγα της Κλεοπάτρας, οι πηγές της Κορπής με τα θεραπευτικά της νερά, συνθέτουν μια εξαίσια περιοχή για εξερεύνηση.

Για τους λάτρεις της θάλασσας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προσφέρει μοναδικές επιλογές σε παραλίες.  Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες της Πάτρας, του Αιγίου και της Ακράτας, στην περιοχή Αλισσός, τα Βραχναίικα, και το Διακοφτό. Πασίγνωστη και αγαπημένη παραλία των τουριστών είναι η Καλογρία στην Αχαΐα, με τη χρυσή αμμουδιά και τις εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ. Στα Αραχωβίτικα υπάρχουν ιαματικές πηγές, γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Οι απέραντες αμμουδιές, τα καταγάλανα νερά και τα καταπράσινα τοπία που καταλήγουν στη θάλασσα, καθιστούν την Ηλεία έναν εξωτικό καλοκαιρινό προορισμό. Οι επιλογές πολλές, ο Καϊάφας, με τους αμμόλοφους και τα λευκά κρινάκια, η Ζαχάρω, μία από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες, η Σκαφιδιά με την ψιλή της άμμο, το Κατάκολο με το διάσημο λιμάνι του και τις ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, η Κυλλήνη με μια από τις πιο εξωτικές και φαρδιές αμμουδιές της Πελοποννήσου και η Κουρούτα με τα παραλιακά της μπαράκια.

Αξιόλογες παραλίες υπάρχουν και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Γρίμποβο, την Ψανή, την Αγριλιά και βέβαια το Λούρο, ίσως την ομορφότερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας. Για του λάτρεις του υγρού στοιχείου και της φύσης, ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας, ο Αχελώος και η Τριχωνίδα, η μεγαλύτερη ελληνική λίμνη, παρέχουν στο νομό μια τεράστια βιοποικιλότητα.

Οι ξενοδοχειακές υποδομές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναπτύσσονται διαρκώς προσφέροντας άρτια εξυπηρέτηση και όλες τις σύγχρονες ανέσεις που προσφέρονται στην τουριστική βιομηχανία.

Το Airotel Achaia Beach, μπροστά στην παραλία και με τεράστια πισίνα, το ΑΣΤΗΡ Πάτρας, στο κέντρο της πόλης, το Semantron Traditional Village, με θέα το βουνό του Χελμού και μέσα σε ένα κατάφυτο κτήμα , με ελιές και πορτοκαλιές, κυπαρίσσια και πλατάνια. Στα ορεινά Καλάβρυτα το ρομαντικό Finday Boutique Hotel και το Kalavrita Canyon Hotel & Spa. Στο νομό Ηλείας, το Olympia Golden Beach, συνώνυμο της πολυτέλειας και το Kyllini Beach Resort βρίσκονται στην παραλία της Κυλλήνης. Το τουριστικό συγκρότητα Antonios Village βρίσκεται στην παραλία της Γλύφας του Βαρθολομιού Ηλείας. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το κορυφαίο Grecotel Olympia Riviera Thalasso, στο Κάστρο Κυλλήνης και τα Royal Olympian και Olympian Village, δύο επίγειοι παράδεισοι από τον όμιλο Aldemar.

Το Αρχοντικό της Πέπως-Ναύπακτος 1850, περιμένει στο ιδιαίτερα πολυτελές και φιλόξενο περιβάλλον του, όσους επιλέξουν την Αιτωλοακαρνανία για διακοπές. Το ξενοδοχείο Δρυμώνας γαληνεύει τον ταξιδιώτη, χτισμένο μέσα σε ένα μαγευτικό ελατόδασος. Πετρόκτιστα καταλύματα και ξενώνες βρίσκονται στην ορεινή Ναυπακτία αλλά και σε ολόκληρο το νομό.

Στο νομό Αχαΐας, υπάρχει έντονο οινοτουριστικό  ενδιαφέρον καθώς ο αμπελώνας της Αχαΐας παράγει αξιόλογα κρασιά ονομασίας προέλευσης της περιοχής. Επιπρόσθετα, παράγονται ντόπια τυριά, όπως η φορμαέλα Καλαβρύτων, παραδοσιακά αρτοποιήματα και χειροποίητα ζυμαρικά.

Η περιοχή της Ηλείας είναι κορυφαία στην παραγωγή τομάτας και πατάτας, ενώ αξιόλογη είναι η παραγωγή εσπεριδοειδών και ελαιολάδου. Αξίζει μια δοκιμή στα κρασιά, ιδιαίτερα της βιολογικής καλλιέργειας, καθώς και στο μέλι. Ο νομός είναι φημισμένος και για την παραγωγή σταφίδας, ιδιαίτερα στην πόλη του Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ιδανικός τόπος διαβίωσης πολλών ειδών χελιού. Ειδικά τα χέλια του Μεσολογγίου θεωρούνται από τα νοστιμότερα της Ευρώπης και αποτελούν δημοφιλέστατο έδεσμα. Επίσης το αυγοτάραχό είναι γνωστό σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ γνωστή είναι και η φέτα Ναυπακτίας, που υφίσταται ωρίμανση τουλάχιστον 2 μηνών.

Οι μετακινήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας γίνεται με αυτοκίνητο ή με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, ενώ με κάποιες περιοχές υπάρχει και σιδηροδρομική σύνδεση. Το λιμάνι της Πάτρας συνδέεται απευθείας με πολλά λιμάνια του Ιονίου και της Ιταλίας.

Το ήπιο κλίμα και οι μορφολογικές εναλλαγές των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαμβάνει τις διακοπές του και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Νομός Αχαΐας

Ο νομός Αχαΐας βρίσκεται  στην βόρεια Πελοπόννησο με πρωτεύουσα την πόλη της Πάτρας.

Η Αχαΐα διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή και ιδιαίτερα η περιοχή της Πάτρας, χάρη στους κατοίκους της που αγαπούν τη νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών που προσδίδει επιπλέον ζωντάνια στην ατμόσφαιρα της πόλης.

Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους με στυλ, υπάρχει το καζίνο της Πάτρας, στην περιοχή Ρίο. Ένα από τα πιο σύγχρονα και καλαίσθητα έργα της Ελλάδας είναι η καλωδιωτή γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, που συνδέει την Πελοπόννησο με τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα. Στην περιοχή λειτουργεί το Porto Rio Hotel, μέσα σε μια καταπράσινη έκταση με θέα τη γέφυρα ορόσημο για τη χώρα μας.

Η Αχαΐα είναι ξακουστή για το πατρινό καρναβάλι, μια απ’ τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην Ελλάδα. Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Καρναβαλιού η Πάτρα ξεχειλίζει από επισκέπτες που θέλουν να ξεφαντώσουν. Πολλοί συμμετέχουν στη μεγάλη παρέλαση με τις ομάδες μεταμφιεσμένων και τ’ άρματα, ενώ δε λείπει ο χορός και το φαγοπότι.

Νομός Ηλείας

Ο νομός Ηλείας καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και βρέχεταιμ από το Ιόνιο Πέλαγος.

Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Πύργος που συγκεντρώνει τις βασικότερες διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες.

 Η Ηλεία είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της και πολλοί είναι εκείνοι που μένουν στα λιτά δωμάτια δίπλα στη λίμνη, για να κάνουν αργότερα μπάνιο στις πηγές του Καϊάφα, οι οποίες μπορούν να θεραπεύσουν παθήσεις των αρθρώσεων και του αναπνευστικού.

Η γραφική κωμόπολη Ανδρίτσαινα χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα σ΄ένα κατάφυτο φυσικό περιβάλλον απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες. Οι πετρόχτιστοι παραδοσιακοί ξενώνες και τα σπίτια δημιουργούν ένα τοπίο χαλάρωσης σε μια μαγευτική τοποθεσία. Πανέμορφες, παραδοσιακές ταβέρνες και εστιατόρια, αναδίδουν μυρωδιές και μοσχοβολιές πρωτόγνωρες.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας

Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Ελλάδας.

Ο νομός είναι μια ένωση της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Πρωτεύουσά της είναι για ιστορικούς λόγους το Μεσολόγγι και μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο το Αγρίνιο.

Είναι μια απ’ τις κύριες καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, ενώ στα νοτιοδυτικά παράλια λειτουργούν ιχθυοκαλλιέργειες.

Η πόλη του Μεσολογγίου είναι γνωστή για την ηρωική έξοδο των κατοίκων της κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ο γνωστός φιλέλληνας Άγγλος ποιητής Λόρδος Βύρων, ο οποίος υποστήριζε την ελληνική προσπάθεια για απελευθέρωση, πέθανε στην πόλη το 1824.

Επάνω από τα όμορφα τοπία της παραλιακής Ναυπακτίας υψώνεται η ορεινή Ναυπακτία με ένα πολυσχιδές ανάγλυφο, όπου κυριαρχούν οι ορεινοί όγκοι, οι ρεματιές και το νερό. Ο αισθησιασμός και η απόλαυση που αποπνέουν από τις διαδρομές μέσα στα δάση, μαγεύουν τον ταξιδιώτη.

Ο ποταμός Εύηνος προσφέρει πληθώρα δραστηριοτήτων για εναλλακτικό τουρισμό, όπως ράφτινγκ, καγιάκ, πεζοπορία και αναρρίχηση.

Ανδρέας Αλειφέρης