Οι διαρθρωτικές αδυναμίες και η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνεχίζουν να αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πλέον συναλλαγματοφόρου τομέα της εθνικής οικονομίας.

Οι αδυναμίες εντοπίζονται τόσο σε καθυστερήσεις που αφορούν το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, όσο και σε συναρμόδια προς αυτό υπουργεία.

Για παράδειγμα, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού καθυστερεί την προώθηση νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στα τουριστικά καταλύματα και για τη δημιουργία κοινής εταιρείας μάρκετινγκ, μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Στη γραφειοκρατία οφείλεται και η καθυστέρηση έναρξης υλοποίησης σημαντικών επενδυτικών προγραμμάτων στον τουριστικό τομέα. Επίσης, ελλιπής είναι ο κεντρικός σχεδιασμός για την προσέλκυση μεγάλων συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει μεγάλο συνεδριακό κέντρο, χάνοντας εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο ελληνικός προορισμός υστερεί σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς σε ό,τι αφορά άλλες βασικές τουριστικές υποδομές όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ κ.λπ. Καθυστερήσεις διαπιστώνονται, επίσης, στη βελτίωση των υποδομών των μεταφορών σε λιμάνια και περιφερειακά αεροδρόμια. Παράλληλα, νέες σημαντικές αγορές για την Ελλάδα δεν ανοίγουν εξαιτίας μη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος χορήγησης της βίζας Σένγκεν, ενώ τα κονδύλια για την προβολή της χώρας στις ξένες αγορές και για την αποκατάσταση της αρνητικής εικόνας είναι από περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Επίσης, οι δυνατότητες παρεμβάσεων περιορίστηκαν με το κλείσιμο γραφείων-παραρτημάτων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο εξωτερικό, ενώ περιορίστηκε και ο αριθμός των συμμετοχών σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Εξάλλου, παρά τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης δεν έχουν προωθηθεί βάσει των δυνατοτήτων τους στη χώρα μας εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο αθλητικός, ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός τουρισμός και ο τουρισμός υγείας.

Ειδικότερα, η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός έχει εγκαταλειφθεί από την κεντρική εξουσία με αποτέλεσμα, μόνο την τελευταία διετία, να έχουν κλείσει 20 ξενοδοχειακές μονάδες και να διατίθενται προς πώληση τουλάχιστον 50. Πέραν των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των συχνών επεισοδίων κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας ο προορισμός της Αθήνας δέχεται τις συνέπειες και από τη συνεχή υποβάθμιση περιοχών του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αθήνα ακόμη και πέρυσι, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, να καταγράψει μείωση στον αριθμό των αεροπορικών αφίξεων κατά 3,6% σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάσθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Το προεδρείο του ΣΕΤΕ έχει ζητήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου την υλοποίηση 27 μέτρων από εννέα συναρμόδιους υπουργούς για ζητήματα τουρισμού, τα οποία έθεσε ως προϋπόθεση για νέο θετικό πρόσημο τη φετινή σεζόν και επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας. Μέσα στον Μάρτιο έχει δεσμευθεί ότι θα δημοσιοποιήσει τα πεπραγμένα εκάστου εξ αυτών.

Σταθης Κουσουνης