Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ταξίδια χωρίς κανένα περιορισμό, τεστ και καραντίνα εισηγείται η Κομισιόν. Στην εισήγηση της για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης που παρουσίασε ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, κανένας περαιτέρω περιορισμός (τεστ, περίοδος καραντίνας)  δεν πρέπει να επιβάλλεται σε πολίτες του μπλοκ που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε.:

  • Πλήρως εμβολιασμένους.
  • Με αποδεικτικό ανάρρωσης από την Covid-19.

Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την Κομισιόν, να υιοθετήσουν μία πιο χαλαρή προσέγγιση. Όπως επιτρέποντας αφίξεις χωρίς τεστ για άτομα που έχουν κάνει μόνο την πρώτη από δύο δόσεις του εμβολίου.

Η εισήγηση βασίζεται σε ενημερώσεις για την κοινή προσέγγιση των ταξιδιωτικών μέτρων εντός της ΕΕ, με βάση τον χρωματικό κωδικό χάρτη που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

«Οι τελευταίες εβδομάδες έφεραν μια συνεχή πτωτική τάση στον αριθμό των λοιμώξεων, , δήλωσε ο Ντιντιέ Ρέιντερς. Δείχνοντας την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού σε όλη την ΕΕ.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε επίσης προσιτές και ευρέως διαθέσιμες δυνατότητες δοκιμών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη μέλη καταργούν αργά τους περιορισμούς COVID-19.

Σήμερα, προτείνουμε στα κράτη μέλη να συντονίσουν αυτήν τη σταδιακή άρση των περιορισμών ελεύθερης κυκλοφορίας. Λαμβάνοντας υπόψη το νέο κοινό εργαλείο μας. Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Αναμένουμε από τα κράτη μέλη να κάνουν καλύτερη χρήση αυτού του μέσου. Για να επιτρέψουν σε όλους να κινηθούν ελεύθερα και με ασφάλεια ξανά».

Ταξιδιώτες από «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» περιοχές

Η Κομισιόν εισηγείται να μην επιβάλλεται υποχρέωση τεστ σε ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές -σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC- ούτε σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Για ταξιδιώτες από «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» περιοχές, θα αρκούν αρνητικά τεστ. Δοκιμές 72 ωρών για τα PCR, 48 ωρών για rapid αντιγόνου.

Προσπάθειες για την εξασφάλιση της ομαλής διάθεσης του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού

Επιπλέον, η Επιτροπή ζητεί περαιτέρω προσπάθειες για την εξασφάλιση της ομαλής διάθεσης του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.

Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν χρήση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των υφιστάμενων δυνατοτήτων βάσει της εθνικής νομοθεσίας να αρχίσουν να εκδίδουν ψηφιακά πιστοποιητικά COVID της ΕΕ ήδη πριν από την έναρξη ισχύος του σχετικού κανονισμού την 1η Ιουλίου.

Όταν η εθνική νομοθεσία προβλέπει την επαλήθευση πιστοποιητικών COVID-19, οι κάτοχοι της ΕΕ θα μπορούσαν ήδη να το χρησιμοποιήσουν όταν ταξιδεύουν.