Σύνταξη: tourismtoday.gr

Επιπλέον χρήματα πρέπει να καταβάλει Γερμανός ταξιδιωτικός πράκτορας σε οικογένεια που έκανε πέρυσι διακοπές στη Ρόδο το διάστημα που ξέσπασε η πυρκαγιά στο νησί, όπως αποφάσισε το δικαστήριο στο Μόναχο.

Το γεγονός ότι ο ενάγων και η οικογένεια του έπεσαν θύματα της εν λόγω δασικής πυρκαγιάς «δεν αποτελεί μέρος του γενικού κινδύνου για τη ζωή τους», σύμφωνα με το σκεπτικό.

Όπως ανέφεραν οι αρχές σε δελτίο Τύπου, η οικογένεια είχε κάνει κράτηση για οργανωμένο ταξίδι στη Ρόδο από τις 17 έως τις 26 Ιουλίου του περασμένου έτους, με κόστος 5.354 ευρώ.
Αφού ξέσπασε δασική πυρκαγιά κοντά στον Απόλλωνα, η οποία εξαπλώθηκε γρήγορα και ξέφυγε από τον έλεγχο, οι τοπικές αρχές διέταξαν την άμεση εκκένωση περίπου 19.000 τουριστών στις 22 Ιουλίου.

Οι Γερμανοί τουρίστες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο και να φύγουν με τα πόδια, καθώς ο διοργανωτής δεν είχε στείλει λεωφορείο.

Οι παραθεριστές από τη Γερμανία φιλοξενήθηκαν αρχικά σε ένα σχολείο. Όταν και αυτό απειλήθηκε από την φωτιά, κατέφυγαν πιο μακριά προς τη θάλασσα και τελικά μεταφέρθηκαν σε καταλύματα έκτακτης ανάγκης με λεωφορείο από από άλλη ταξιδιωτική εταιρεία.
Στις 24 Ιουλίου, η οικογένεια επέστρεψε τελικά αεροπορικώς στη Γερμανία από τον τουριστικό τους πράκτορα.

 «Σοβαρή ανεπάρκεια» του διοργανωτή

Ο διοργανωτής είχε ήδη επιστρέψει στον ενάγοντα 1.400 ευρώ ως μείωση του ποσού πριν από τη μήνυση και μετά την κατάθεση της αγωγής έγινε περαιτέρω καταβολή 490 ευρώ.

Με τη μήνυση, ο παραθεριστής προέβαλε περαιτέρω αξιώσεις για μείωση. Το δικαστήριο συμφώνησε μαζί του ως προς αυτό και ο πράκτορας καλείται να καταβάλει επιπλέον 787 ευρώ (ποσοστό μείωσης 100% για πέντε ημέρες διακοπών).

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η δασική πυρκαγιά ως αιτία της εκκένωσης δεν ήταν «μια απλή αναστάτωση, αλλά μια σοβαρή ανεπάρκεια», που προέρχεται από την περιοχή ευθύνης του κατηγορουμένου.
Οι δικαστές έκριναν πως «δεν έχει σημασία αν η αναστάτωση οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις ή στην παρέμβαση τρίτων.
Η ευθύνη για προβλήματα στο ταξίδι στις οργανωμένες διακοπές δομείται ως ευθύνη με βάση τον ευρύ ορισμό των προβλημάτων. Το γεγονός ότι η οικογένεια έπεσε θύμα της δασικής πυρκαγιάς δεν αποτελεί μέρος του γενικού κινδύνου ζωής».

Σύμφωνα με την απόφαση, πέντε ημέρες ταξιδιού επηρεάστηκαν επειδή ο ενάγων ήταν σε φυγή από τη φωτιά από τις 22 έως τις 23 Ιουλίου και η πτήση της επιστροφής έπρεπε να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες δύο προγραμματισμένες διανυκτερεύσεις δεν ήταν πλέον δυνατό να δαπανηθούν στον προορισμό των διακοπών. Για όλες αυτές τις πέντε ημέρες, το δικαστήριο έκρινε σκόπιμο ένα ποσοστό μείωσης 100%.