Τη σύσταση μικτής ομάδας εργασίας για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού στη γερμανική αγορά αποφάσισαν οι πολιτικοί και τουριστικοί παράγοντες των δυο χωρών, που μετείχαν στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο γερμανικό κοινοβούλιο. Η ομάδα αυτή θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των ξενοδόχων, των tour operators, των ταξιδιωτικών γραφείων και του ΕΟΤ και θα έχει ως συγκεκριμένο στόχο την προώθηση του τουρισμού από την Γερμανία προς την Ελλάδα. Συντονιστής από γερμανικής πλευράς θα είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, Γιούργκεν Μπίχι.

Ο κ.Μπίχι, σύμφωνα με ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Deutsche Welle, πιστεύει ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να επικεντρωθεί σε καινούργιες ομάδες τουριστών, όπως οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι και στο πώς η Ελλάδα θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο για τους χειμερινούς μήνες, όπως το πέτυχε η Τουρκία. Αυτό, είπε, είναι σημαντικό για να προσελκύσει κανείς επενδυτικά κεφάλαια και να διατηρήσει μια ελκυστική αναλογία τιμών και προσφερόμενων υπηρεσιών για ολόκληρο το χρόνο. Ο κ.Μπίχι τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας.

Ο διευθυντής του τμήματος διεθνών σχέσεων στην ΤUI, Γκύντερ Ίλαου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αναπτύξει η Ελλάδα πέραν του παραδοσιακού τουρισμού και άλλες πολύ πιο εξειδικευμένες μορφές, όπως τον αθλητικό τουρισμό. Πιο σημαντικό είναι όμως, σύμφωνα με τον κ. Ίλαου κάτι άλλο: «Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι μέτρα εμπιστοσύνης. Με άλλα λόγια, οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν το αίσθημα ότι είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, Κλάους Μπρέμινγκ, λέγοντας: «Θα πρέπει τα συνδικάτα στην Ελλάδα να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση για ένα μορατόριουμ 2, 3, 4 χρόνων, στο οποίο θα υπάρξει δέσμευση τόσο για τις μεταρρυθμίσεις, όσο και για την αποφυγή των απεργιών. Ξέρετε, οι απεργίες σε φέριμποτ, αεροδρόμια και συγκοινωνία δίνουν αφορμή σε δικά μας μίντια να καταστρέψουν ο,τιδήποτε θετικό γίνεται στην Ελλάδα».

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Ερνστ Μπούργκμπαχερ, εξάλλου, υπογράμμισε ότι η περυσινή καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό σε έναν βαθμό οφείλεται στην πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και στην Τυνησία, τονίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση του ελληνικού τουρισμού. «Αυτό», τόνισε, «δεν είναι μόνο σημαντικό για τον τουρισμό στην Ελλάδα, αλλά και προς το συμφέρον των δικών μας ταξιδιωτικών γραφείων που έχουν ανάγκη τον προορισμό Ελλάδα».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης αναφέρθηκε στις επενδυτικές δυνατότητες στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τις περιπτώσεις του Ελληνικού, της έκτασης του Γκολφ Αφάντου Ρόδου και άλλων, που προωθεί το ταμείο δημόσιας περιουσίας.

Γιάννης Παπαδόπουλος