
του Χάρη Θεοχάρη
Η πρόσφατη υποψηφιότητά μου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UN Tourism) ήταν μια βαθιά πολιτική αλλά και εθνική προσπάθεια με διεθνή απήχηση. Κατάφερα να περάσω στον δεύτερο και τελικό γύρο της διαδικασίας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση – κάτι που από μόνο του αποτελεί ισχυρή ένδειξη του κύρους που απολαμβάνει σήμερα η Ελλάδα στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.
Μπορεί να μην κατέκτησα την πρώτη θέση, ωστόσο η Ελλάδα κέρδισε. Κέρδισε φωνή, παρουσία και κύρος στον παγκόσμιο τουριστικό διάλογο.
Σε αυτή την εκστρατεία, περάσαμε μαζί από έναν μαραθώνιο διπλωματικών επαφών, δημόσιων παρεμβάσεων και συνεργασιών που κατέδειξαν τις δυνατότητες της χώρας μας. Μιλήσαμε για έναν τουρισμό βιώσιμο, ανθεκτικό, δίκαιο. Για τουριστικές πολιτικές με πυλώνες τη διαφάνεια, την πράσινη μετάβαση και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών. Αναδείξαμε τις καινοτόμες ελληνικές πρακτικές, τις διεθνείς βραβεύσεις της χώρας μας, και τη δυναμική της να εμπνεύσει και να ηγηθεί.
Αισθάνομαι βαθιά ευγνωμοσύνη για την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε δημόσια πως «η υποψηφιότητά του ανέδειξε το κύρος της χώρας μας στον διεθνή τουριστικό χάρτη και τη δυνατότητά μας να διαμορφώνουμε συμμαχίες και πολιτικές για ένα πιο βιώσιμο τουριστικό προϊόν». Η στήριξή του ήταν για μένα σταθερό σημείο αναφοράς σε μια διεθνή προσπάθεια με εθνική σημασία.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω θερμά την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία τόνισε ότι η ελληνική υποψηφιότητα «ανέδειξε την ουσιαστική συμβολή της χώρας μας στον σχεδιασμό του παγκόσμιου τουριστικού μέλλοντος και έδωσε φωνή στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει ο ελληνικός τουρισμός».
Η Ελλάδα έχει φωνή. Και αυτή η φωνή ακούστηκε καθαρά σε όλα τα μήκη και πλάτη της διεθνούς τουριστικής κοινότητας και στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού. Παρουσιάσαμε μια πρόταση αλλαγής. Μια πρόταση που στόχευε να μετασχηματίσει τον ΠΟΤ σε έναν οργανισμό πιο ανοιχτό, πιο πράσινο, πιο αποτελεσματικό. Με κεντρικό σύνθημα το “Reform to Transform – Unite to Grow”, μιλήσαμε για μεταρρύθμιση με περιεχόμενο και ενότητα με αποτέλεσμα.
Ανάμεσα στις βασικές μας θέσεις ήταν: η αναβάθμιση της θεσμικής λειτουργίας του Οργανισμού, η υιοθέτηση πρακτικών διαχείρισης του υπερτουρισμού, η ενσωμάτωση της κλιματικής ανθεκτικότητας στον τουριστικό σχεδιασμό, η ψηφιακή καινοτομία, και η στενότερη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η δική μου πορεία στον τουρισμό συνεχίζεται. Παραμένω ενεργός, παρεμβαίνω με προτάσεις και συνεχίζω με ανανεωμένη ενέργεια στα καθήκοντά μου ως βουλευτής. Γιατί η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι παρούσα σε κάθε μεγάλο τραπέζι διαλόγου.
Η υποψηφιότητά μου ήταν μόνο η αρχή. Το ταξίδι συνεχίζεται. Ένας κύκλος έκλεισε. Ένας νέος ανοίγει. Με γνώση, εμπειρία και πίστη, συνεχίζουμε μπροστά.