Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στα παγκόσμια επενδυτικά προγράμματα οι χώρες της Καραϊβικής βρίσκονται στην κορυφή για υπηκοότητα ανά επένδυση, ενώ η Ελλάδα ηγείται για παραμονή με Golden Visa, σύμφωνα με την έκθεση της Global Citizen Solutions.

Η έκθεση αξιολογεί τα προγράμματα Ιθαγένειας μέσω Επένδυσης (CBI) και Κατοικίας μέσω Επένδυσης (RBI) -γνωστό ως πρόγραμμα Golden Visa- που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή σε 37 χώρες.
Επίσης, επισημαίνει τους κορυφαίους προορισμούς για όσους θέλουν να αποκτήσουν δεύτερο διαβατήριο ή να εξασφαλίσουν μακροχρόνια διαμονή.

Η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις και η Γρενάδα ηγούνται της κατάταξης της CBI, ενώ η Ελλάδα και η Μάλτα της παγκόσμιας λίστας RBI.

«Ενα αυξανόμενο ενδιαφέρον αποκαλύπτεται για τη διπλή και πολλαπλή υπηκοότητα, το οποίο κατέστη δυνατό χάρη στο γεγονός ότι περισσότερο από το 75% των χωρών επιτρέπουν πλέον κάποια μορφή διπλής υπηκοότητας, δήλωσε η Patricia Casaburi, διευθύνουσα σύμβουλος της Global Citizen Solutions.

Στον σημερινό κόσμο, η επενδυτική μετανάστευση δεν αφορά πλέον μόνο την απόκτηση ενός δεύτερου διαβατηρίου.
Πρόκειται για την απελευθέρωση της παγκόσμιας κινητικότητας, την εξασφάλιση μακροπρόθεσμων ευκαιριών και την οικοδόμηση μιας κληρονομιάς».

Κορυφαίες χώρες για προγράμματα παγκόσμιας ιθαγένειας μέσω επενδύσεων (CBI)

  • Αντίγκουα και Μπαρμπούντα 94,33
  • Άγιος Χριστόφορος και Νέβις 93,62
  • Γρενάδα 93,16
  • Ντομίνικα 90,51
  • Αγία Λουκία 89,79

Η περιοχή της Καραϊβικής, γνωστή για τις ευέλικτες επενδυτικές επιλογές, το μέτριο κόστος ζωής και τα αποτελεσματικά χρονοδιαγράμματα επεξεργασίας, είναι κατάλληλη για άτομα και οικογένειες που αναζητούν ταχεία απόκτηση υπηκοότητας με μέτριες επενδύσεις, χωρίς απαιτήσεις διαμονής και ελκυστικά φορολογικά καθεστώτα.
Η περιοχή αντιπροσωπεύει το 36% όλων των ενεργών προγραμμάτων και κατατάσσεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων στον Δείκτη CBI.

Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μάλτα -η οποία εξακολουθεί να επεξεργάζεται εκκρεμείς αιτήσεις παρά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να τερματίσει την Εξαιρετική Πολιτογράφηση Επενδυτών (MEIN)- και η Αυστρία προσφέρουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και υψηλής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και τρόπο ζωής, αν και συνοδεύονται από σημαντικά υψηλότερα επενδυτικά όρια και χρόνους επεξεργασίας.

Και τα δύο προγράμματα απευθύνονται σε επενδυτές που αναζητούν βελτιωμένη παγκόσμια κινητικότητα και απρόσκοπτη πρόσβαση στην ΕΕ, χάρη στην ισχύ των διαβατηρίων που παρέχουν.

Οι περιοχές της Ασίας, της Ωκεανίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Καμπότζης στην Ασία και του Βανουάτου και του Ναούρου στον Ειρηνικό, διαθέτουν χαμηλότερα επενδυτικά όρια και ταχύτερα χρονοδιαγράμματα, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές για επενδυτές που λαμβάνουν υπόψη το κόστος και αναζητούν γρήγορη πρόσβαση και ευέλικτες απαιτήσεις, αν και τα διαβατήριά τους προσφέρουν πιο περιορισμένη, περιφερειακά εστιασμένη κινητικότητα.
Το πρόγραμμα CBI της Τουρκίας ξεχωρίζει προσφέροντας χαμηλό επενδυτικό όριο, ταχεία επεξεργασία και διαβατήριο που παρέχει πρόσβαση χωρίς βίζα σε σημαντικά μέρη του κόσμου.

Κορυφαίες χώρες για προγράμματα παγκόσμιας διαμονής μέσω επένδυσης (RBI)

  • Ελλάδα 91,47
  • Μάλτα 89,97
  • Ελβετία 89,94
  • Λουξεμβούργο 89,26
  • Πορτογαλία 89,2

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα RBI έχουν μεγάλο βάρος προς την Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% των 23 ενεργών προγραμμάτων παγκοσμίως. Αυτό αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση της στρατηγικής της ΕΕ προς μακροπρόθεσμους στόχους ολοκλήρωσης και ανάπτυξης, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο να προσφέρουν καλά δομημένες επιλογές RBI.

Η Ασία και η Μέση Ανατολή προσφέρουν προγράμματα RBI που χαρακτηρίζονται από φιλικό προς τις επιχειρήσεις κλίμα και ευνοϊκά φορολογικά καθεστώτα, με τα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σιγκαπούρη να ξεχωρίζουν για την παγκόσμια συνδεσιμότητα και τις πολιτικές μηδενικής φορολογίας, προσελκύοντας επιχειρηματίες τεχνολογίας και άτομα με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία.

Η Ωκεανία, με επικεφαλής τη Νέα Ζηλανδία, στοχεύει σε καινοτόμους επιχειρηματίες και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσω προγραμμάτων υψηλού ορίου που συνδέονται με τη δημιουργία επιχειρήσεων και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας.
Η χώρα κατατάσσεται επίσης υψηλά στην ποιότητα ζωής, προσελκύοντας οικογένειες και συνταξιούχους που αναζητούν μακροπρόθεσμη μετεγκατάσταση.

Στην Αφρική, ο Μαυρίκιος αποτελεί την επιλογή για περιφερειακή διαφοροποίηση και μελλοντική κινητικότητα. Η χώρα προσελκύει επενδυτές σε ακίνητα και επιχειρήσεις με ισχυρή νομική προστασία και φορολογικά κίνητρα.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τη διατήρηση του πλούτου και την ασφάλεια μέσω της παγκόσμιας κινητικότητας

Η παγκόσμια κινητικότητα δεν είναι πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για τα άτομα που πλοηγούνται σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενων συνόρων, κανονισμών και οικονομικών πραγματικοτήτων.

Η δεύτερη υπηκοότητα μπορεί να απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία, επιτρέποντας στους κληρονόμους να διαμένουν ή να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία από τοποθεσίες με ευνοϊκότερους νόμους περί κληρονομιάς.

Προγράμματα νέας γενιάς δίνουν έμφαση σε ταλέντο, καινοτομία και βιωσιμότητα

Χώρες όπως ο Καναδάς και η Σιγκαπούρη απομακρύνονται από τις παθητικές εισροές κεφαλαίων και επικεντρώνονται στην προσέλκυση εξειδικευμένων επιχειρηματιών και επαγγελματιών σε στρατηγικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η καθαρή ενέργεια και η βιοτεχνολογία.

Διπλή υπηκοότητα

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και οι αγγλόφωνες (61%) επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα, με τις περισσότερες να προσφέρουν μια οδό για την πολιτογράφηση, καθιστώντας τες ελκυστικές για άτομα που μετακινούνται παγκοσμίως.

Αντίθετα, το 26% των χωρών απαιτεί την αποποίηση της προηγούμενης υπηκοότητας, κυρίως στην Ασία, γεγονός που περιορίζει την ελκυστικότητα τους.

Ένα άλλο 13%, στη Μέση Ανατολή, λειτουργεί σε νομικές γκρίζες ζώνες όπου η διπλή υπηκοότητα περιορίζεται αλλά εφαρμόζεται με ασυνεπή τρόπο, δημιουργώντας αβεβαιότητα.

Βελτιστοποίηση φορολογίας

Η Καραϊβική παραμένει η περιοχή που προτιμά η CBI, προσφέροντας ελάχιστες απαιτήσεις διαμονής, απλές διαδικασίες και ευνοϊκές φορολογικές δομές.

Αυτά τα προγράμματα λειτουργούν με μηδενικό ή εδαφικό φορολογικό καθεστώς, καθιστώντας τα ιδανικά για άτομα με υψηλή καθαρή αξία που επικεντρώνονται στην παγκόσμια κινητικότητα και τη φορολογική ουδετερότητα, με σχετικά λίγες κανονιστικές τριβές.