Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συναντήθηκε με μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (Π.Ο.ΞΕΝ.) και, ειδικότερα, την Πρόεδρο κ. Αναστασία Γαϊτάνου και την Γενική Γραμματέα κ. Αικατερίνη Γιακουμάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις προτεινόμενες, αρχικές ρυθμίσεις στο άρτι κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ξεναγών.

Συγκεκριμένα, αναφέρονταν ότι οι ξεναγοί δεν θα μπορούσαν να ασκούν τα καθήκοντα τους όπως γινόταν μέχρι σήμερα, περιοριζόμενοι σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους και περίκλειστα μνημεία.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, πέρα από τις αντιδράσεις της Π.Ο.ΞΕΝ., η κ. Βέττα είχε καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση προς την αρμόδια Υπουργό, επισημαίνοντας την άδικη και παράλογη ρύθμιση που, εκτός των άλλων, έπληττε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Οι πιέσεις, οδήγησαν την ηγεσία του Υπουργείου σε αναδίπλωση, καθώς σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπήρξε υπόσχεση για αλλαγή των διατάξεων σχετικά με τον ορισμό και τα δικαιώματα των ξεναγών.

Παράλληλα, στην συζήτηση με την κ. Βέττα υπήρξε ευρύτερη αναφορά για την υποβάθμιση των ξεναγών και την στόχευση του Υπουργείου και συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων για την δημιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού, με περιστολή δικαιωμάτων, καθηκόντων και απολαβών.

Επίσης, τονίστηκαν ιδιαίτερα τα εκτεταμένα και ανεξέλεγκτα φαινόμενα των παράνομων ξεναγήσεων που, αφενός, διογκώνουν την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή και, αφετέρου, καταλύουν την εικόνα της επαγγελματικής συνθήκης που έχουν δημιουργήσει οι αδειοδοτημένοι και νόμιμοι ξεναγοί.

Τέλος, εκφράστηκε προβληματισμός σχετικά με την ποιότητα της ξενάγησης που παράγεται από τα ταχύρρυθμα μαθήματα, εξαιτίας της απουσίας εκμάθησης των τεχνικών ξενάγησης και της εμπειρίας των διδασκόντων σε αυτά.

Η κ. Βέττα τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που ασκούν οι ξεναγοί, καθώς λειτουργούν ως «πρέσβεις» της χώρας ενώ τόνισε ότι η αλλαγή των διατάξεων για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι επιβεβλημένη και αναγκαία.

Τέλος, τόνισε ότι τα χρονίζοντα προβλήματα των ξεναγών πρέπει να λυθούν καθώς το ασαφές τοπίο αφήνει πολλά περιθώρια διαιώνισης μιας στρεβλής πραγματικότητας, ναρκοθετώντας τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και της εικόνας του στο εξωτερικό.