Στον Χάρη Ντιγριντάκη

Προσωπικότητα που βάζει «πλάτη» για την Ελλάδα και την Κύπρο εδώ και πολλά έτη στις Ηνωμένες Πολιτείας Αμερικής. Από το 1996 εκλέγεται Γερουσιαστής με τους Δημοκρατικούς στο Ρόουντ Άιλαντ, τα δε ποσοστά του τις τελευταίες φορές είναι φαραωνικά σε σχέση με τους αντιπάλους του. Ο Λεωνίδας Ραπτάκης έλκει την καταγωγή του από την Άνδρο και διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στο επιτυχημένο εγχείρημα Liberty Project, μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που οδήγησε στην έγκριση από το Κογκρέσο ειδικής πράξης που επέτρεπε τη δωρεά του πλοίου Arthur M. Huddell—του τελευταίου Liberty Ship σε ιδιωτική κατοχή—στην Ελλάδα, για χρήση ως πλωτό μουσείο στον Πειραιά. Έχει επίσης προσφέρει σημαντική στήριξη στην Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, υποστηρίζοντας μια δίκαιη επίλυση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ζητώντας από την εταιρεία Delta Airlines να αυξήσει τα δρομολόγια προς Αθήνα κατά τη χειμερινή περίοδο, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του έργου Trans Adriatic Pipeline (TAP), πίεσε για αύξηση της ποσοστώσεων για ευκαιρίες εργασίας Ελλήνων στις ΗΠΑ, και προώθησε την είσοδο ελληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Το 2021 ανέλαβε την προεδρία της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), ενός οργανισμού που συγκεντρώνει εκλεγμένους νομοθέτες ελληνικής καταγωγής εκτός Ελλάδας. Δεσμεύθηκε να επεκτείνει τη δράση της Ένωσης, καθιστώντας την ουσιαστικό μέσο για τη σύνδεση των Ελλήνων της διασποράς και την ενίσχυση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της. Στην συνέντευξη του ο Λου (για τους καλούς του φίλους) Ραπτάκης μιλά για όλους και για όλα, με επικυρίαρχο θέμα την επόμενη ημέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι που θέτει το Μνημόνιο Τουρκίας–Λιβύης για την Ελλάδα; Πώς επηρεάζει την εθνική μας κυριαρχία και τα γεωπολιτικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο;

Πρόκειται για μία ακόμη απαράδεκτη επίθεση κατά της ελληνικής κυριαρχίας και της νομιμότητας των διεθνώς αναγνωρισμένων χωρικών μας υδάτων. Η Τουρκία ουσιαστικά έχει βρει έναν νέο τρόπο για να προκαλεί αναστάτωση και να αμφισβητεί το υπάρχον καθεστώς στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί νέες κυβερνήσεις σε Λιβύη και Συρία, οι οποίες, στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν χρόνια αναταραχής, επιδιώκουν συνεργασίες με γειτονικά κράτη. Όμως η πρόθεση της Άγκυρας να εκμεταλλευτεί αυτές τις κυβερνήσεις για ίδιον όφελος δεν θα ευοδωθεί. Είμαι πεπεισμένος πως οι περιφερειακοί μας εταίροι θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας απέναντι σε αυτή τη νέα επιθετικότητα, σε αυτή την προσπάθεια αναθεώρησης των θαλάσσιων χαρτών της Ανατολικής Μεσογείου.

Διαβλέπετε το ενδεχόμενο στροφής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ελέω Τραμπ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας;

Έχουμε συνεργαστεί με την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ και κατανοήσαμε ορισμένες από τις προκλήσεις που παρουσιάζει αυτή η σχέση. Ο τέως Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρόεδρος Τραμπ έχουν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τη συνεργασία με την ΕΕ—και αυτό είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αναγνωρίσουμε. Παράλληλα, η ομάδα Τραμπ κατανοεί τη σημασία της σχέσης ΗΠΑ–Ελλάδας, τη μακρά ιστορία της συνεργασίας μας και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη δομή ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπάρχει κάποια τρέχουσα πρόκληση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις; Αν ναι που εντοπίζεται;

Νομίζω πως υπήρξαν ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς και για την πορεία του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ευτυχώς, φαίνεται πως η ένταση υποχωρεί κάπως, αλλά παραμένει ένα ζήτημα που πρέπει να παρακολουθούμε. Η Τουρκία αποτελεί επίσης έναν σταθερό παράγοντα αστάθειας και πιθανής ανησυχίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της απρόβλεπτης και προβληματικής συμπεριφοράς της.

Πιστεύετε ότι η έλευση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως νέας Πρέσβεως των ΗΠΑ στην Αθήνα θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των διμερών σχέσεων; Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ;

Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο να αναλάβει καθήκοντα και να ξεκινήσει η διαδικασία οικοδόμησης των σχέσεων της Ελλάδας με την Πρέσβη και την ομάδα της. Το κλειδί θα είναι η αποτελεσματική επικοινωνία και κατανόηση των προσδοκιών της κυβέρνησης Τραμπ, καθώς και η δυνατότητα εποικοδομητικής συνεργασίας μαζί τους με την ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τι ακριβώς είναι η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), και πώς πιστεύετε ότι συμβάλλει με ποιους τρόπους θεωρείτε ότι συμβάλλει στην προώθηση των ελληνικών εθνικών θέσεων κα συμφερόντων στο εξωτερικό;

Πρόκειται για έναν οργανισμό που ενώνει νυν και πρώην εκλεγμένους αξιωματούχους ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο. Είναι ένας τρόπος να διατηρούνται αυτοί οι αξιωματούχοι συνδεδεμένοι μεταξύ τους και να συνεργάζονται με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας. Εδώ και πολλά χρόνια υπηρετώ ως Γερουσιαστής στην Πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με άλλους ομογενείς νομοθέτες για την άσκηση πίεσης στο Κογκρέσο σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα. Η ΠΑΔΕΕ είναι η διεθνοποιημένη εκδοχή αυτής της προσπάθειας, διασφαλίζοντας ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι ελληνικής καταγωγής διατηρούν επαφή μεταξύ τους και λειτουργούν ως αποτελεσματικοί υποστηρικτές της Ελλάδας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Έλληνες-Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι περιλαμβάνουν επτά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τρεις Αντικυβερνήτες, δυο στρατηγούς, δεκατρείς πολιτειακούς γερουσιαστές και εικοσιπέντε πολιτειακούς βουλευτές σε είκοσι δύο πολιτείες, και εργάζονται πάνω σε πληθώρα ζητημάτων που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.