Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρυξέλλες αποκαλύπτουν σχέδια για μεταρρύθμιση του χώρου Σένγκεν χωρίς σύνορα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να μεταρρυθμίσει ένα από τα πιο προφανή επιτεύγματα της ΕΕ: Τον χώρο Σένγκεν χωρίς διαβατήρια.

Ο χώρος περιλαμβάνει 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και πολλά μικρά κράτη.

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια πολίτες επιτρέπεται να διασχίζουν τα σύνορα χωρίς ελέγχους. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι διασχίζουν καθημερινά τα κράτη Σένγκεν.

Ωστόσο η ακεραιότητα του Σένγκεν υπέστη σοβαρές ζημιές από δύο πρόσφατες κρίσεις:

  • Την εισροή μεταναστών και προσφύγων το 2015.
  • Την πανδημία COVID-19.

Λόγω και των δύο πολλές χώρες της ΕΕ επανέφεραν συνοριακούς ελέγχους. Υποστηρίζοντας ότι οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα.

Οι τρεις πυλώνες της νέας στρατηγικής

Με στόχο να προετοιμάσει τον χώρο Σένγκεν για την εποχή μετά το COVID και να τον καταστήσει “ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό”, η Επιτροπή παρουσίασε μια νέα στρατηγική που επικεντρώνεται σε τρεις πυλώνες:

  • Εξωτερικά σύνορα.
  • Εσωτερικά μέτρα.
  • Διακυβέρνηση.

Το σχέδιο έρχεται καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανοίγουν εκ νέου μετά την άρση των περιορισμών κορωνοϊού και τα διασυνοριακά ταξίδια σταδιακά ομαλοποιούνται.

Ωστόσο σήμερα, έξι έθνη Σένγκεν (Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ουγγαρία και Γαλλία) εξακολουθούν να εφαρμόζουν ελέγχους που σχετίζονται με την κρίση υγείας.

Μία άλλη ομάδα έξι (Νορβηγία, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Δανία και Γαλλία) ελέγχει για πιθανές τρομοκρατικές και εγκληματικές απειλές.

“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους όταν υπάρχει σοβαρή απειλή για τη συγκεκριμένη χώρα, δήλωσε η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Αυτό που θα ήθελα να βεβαιωθώ είναι ότι αυτό είναι το έσχατο μέτρο. Και θα ήθελα επίσης να αντιμετωπίσω την κατάσταση όπως αυτή που βρισκόμαστε τώρα. Που έχουμε μια πανδημία που απειλεί όλα τα κράτη μέλη στο Ίδια στιγμή.

Όταν έχουμε απειλή για όλα τα κράτη μέλη, αλλά ενεργούν μεμονωμένα, αυτό προκαλεί προβλήματα. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”.