της Εύας Οικονομάκη

Πάνω από τα 20 δισ. ευρώ θα «κλειδώσουν» οι τουριστικές εισπράξεις του 2023, σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα των 18,3 δισ. ευρώ του 2019, που θεωρείτο έτος-ρεκόρ για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ανδρέα Ανδρεάδη, διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου Sani/Ikos και πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), και του Γιάννη Ρέτσου, διευθύνοντος συμβούλου των Electra Hotels & Resorts και τέως προέδρου του ΣΕΤΕ.

«Η Ελλάδα θα επιτύχει ένα ρεκόρ νέο στα έσοδά της, γύρω στα 20 δισ. ευρώ, νομίζω και στις αφίξεις της. Ηταν μια χρονιά σημαντική, γυρίσαμε, δηλαδή, το 2019 που ήταν η προηγούμενη χρονιά-ρεκόρ θετικά, το οποίο δεν έχει επιτύχει ακόμη η Ισπανία, η οποία παραμένει και φέτος σε χαμηλότερα του 2019 επίπεδα, αν και εκεί είναι πολύ κοντά στα έσοδα του 2019. Επομένως, το αποτύπωμα, παρά τα γεγονότα που ζήσαμε φέτος είναι θετικό για τον τουρισμό. Φαίνεται ότι οι αντοχές που έχει ο τουρισμός είναι σημαντικές», τόνισε ο Ανδρέας Ανδρεάδης, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά VII-Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα». Όπως επεσήμανε, δε, ο CEO του ομίλου Sani/Ikos το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά και για την Ελλάδα και για την Ισπανία (σ.σ.: ο όμιλος διαθέτει παρουσία και στη χώρα της Ιβηρικής).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιάννης Ρέτσος. «Η Ελλάδα προφανώς φέτος είχε μια εξαιρετική χρονιά, θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε σίγουρα τα 20 δισ. ευρώ, ήδη είμαστε 1,5 δισ. ευρώ στο 8μηνο πάνω από το 2019 και, μάλιστα, τώρα είναι σε εξέλιξη η πρώτη μεγάλη έκθεση τουρισμού στο Λονδίνο και τα πρώτα μηνύματα δείχνουν μια πάρα πολύ μεγάλη δυναμική της χώρας και για την επόμενη χρονιά, παρά τον πόλεμο ο οποίος έχει φέρει σε δυσκολότερη θέση ανταγωνιστές μας όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία οι οποίες αυτή τη στιγμή βιώνουν χειρότερα τις επιπτώσεις του πολέμου απ’ ό,τι εμείς που είμαστε εξακολουθητικά ένας ασφαλής προορισμός».

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε πως πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σύνθετο ζήτημα, συνεχώς μεταβαλλόμενο. «Φέτος η χώρα μας το βίωσε οδυνηρά με τη θεομηνία της Θεσσαλίας και τις πυρκαγιές σε Αλεξανδρούπολη και Ρόδο, αλλά και με έμμεσες επιπτώσεις όπως ακριβότερα τρόφιμα, προϊόντα, εκτεταμένες καταστροφές υποδομών κ.λπ.», συμπληρώνοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη προσαρμογής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. «Το πρώτο που θα αλλάξει αφορά την εποχικότητα όπως την ξέρουμε, η οποία θα μεταβληθεί ραγδαία. Για παράδειγμα η επισκεψιμότητα και η ελκυστικότητα στις χαμηλές σεζόν θα αυξηθούν και θα επιμηκύνουμε τη σεζόν στη χώρα, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα πρέπει να προσαρμόσουμε το προϊόν μας σε υψηλότερες θερμοκρασίες και νέα δεδομένα», είπα, επισημαίνοντας ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής στο ελληνικό τουριστικό προϊόν μπορεί να αποδειχθεί και θετικό, αν και ακούγεται παράδοξο, γιατί «μπορεί να επιτύχει ένα μέγα ζητούμενο το οποίο είναι μια σημαντική επιμήκυνση της σεζόν που θα άρει το μονομερές “μεγάλωμα” του Ιουλίου και του Αυγούστου που κάνει ζημιές σε υποδομές και προϊόντα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για την Ελλάδα, όχι σαν κάτι που πρέπει να μας τρομάξει».

Ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Γ. Ρέτσος τόνισε πως «η κατάσταση έχει δυσκολέψει πάρα πολύ για τη χώρα μας, καθώς, εκτός από τη γεωγραφική της θέση, λόγω και της φύσης του τουρισμού μας που είναι ουσιαστικά μια δραστηριότητα πολλών χιλιάδων κυρίως μικρών επιχειρήσεων με περιορισμένες δυνατότητες να πάρουν δραστικά μέτρα άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση της προσαρμογής, αλλά και λόγω των πολιτικών που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φαίνεται πως ίσως εξελιχθούν γρηγορότερα και δυσμενέστερα απ’ ό,τι περιμέναμε». Επεσήμανε, δε, πως ένα βασικό θέμα σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή είναι οι υποδομές, λέγοντας πως αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι μόνο για τον τουρισμό, αλλά και για τη διαβίωση των Ελλήνων και για κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα. «Η βελτίωση των υποδομών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι ένας πολύ κύριος και βασικός άξονας που θα θωρακίσει τη χώρα σε αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα», προσέθεσε.