Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού με θέμα «Ξεναγοί, χωρίς εισόδημα και χωρίς προοπτική» κατέθεσε η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Επειδή, οι ξεναγοί δεν εντάχθηκαν στους πληττόμενους από την πανδημία ώστε να δικαιούνται αναδρομική αποζημίωση με ένσημα για τους 6 μήνες τους 2020, αποζημίωση ειδικού σκοπού με ένσημα για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο 2021, κάλυψη των ενσήμων για το έτος 2020 προκειμένου να μην χαθεί η χρονιά τους σε επίπεδο συνταξιοδοτικό, αναστολή δανειακών υποχρεώσεων και έκπτωση ενοικίου, και σειρά άλλων μέτρων στήριξης.

Επειδή, η Κυβέρνηση δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η χώρα να είναι απόλυτα έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της κατά την ημερομηνία επανεκκίνησης του τουρισμού.

Επειδή, τα περσινά πρωτόκολλα δεν εξορθολογίστηκαν ούτε επικαιροποιήθηκαν ώστε να αποφευχθούν οι περσινές αστοχίες στα επίπεδα οργάνωσης και έγκαιρης ενημέρωσης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.Σκοπεύετε να προχωρήσετε, έστω και την τελευταία ώρα, στην άμεση κατάρτιση ορθολογικών και επικαιροποιημένων υγειονομικών πρωτόκολλων για τουριστικούς πράκτορες γραφεία και ξεναγούς; Έχετε μεταφέρει στους συναρμόδιους υπουργούς την ανάγκη να υπάρχουν κοινά πρωτόκολλα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους;
2. Σε τι ενέργειες έχετε προβεί προς τους συναρμόδιους υπουργούς ώστε να ενταχθούν οι ξεναγοί στους πληττόμενους κλάδους επαγγελματιών και να τύχουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων στήριξης;