Την έναρξη της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση οικοπέδου που βρίσκεται στην περιοχή Κασσιώπη της Κέρκυρας ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ο διεθνής διαγωνισμός προσφέρει τη δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου μέσω διάθεσης του δικαιώματος επιφανείας, που μπορεί να εκτείνεται χρονικά μέχρι τα εκατό (100) έτη. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 500 περίπου στρεμμάτων, στα βόρειο-ανατολικά παράλια της Κέρκυρας με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και σε απόσταση μόλις 38 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα διαθέτει Διεθνές Αεροδρόμιο το οποίο εξυπηρετεί πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, και πτήσεις τσάρτερ από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης καθώς και λιμάνι με σύνδεση προς τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Πάτρα και την Ιταλία. Η τουριστική αξιοποίηση του ακινήτου θα τροφοδοτήσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι την 10η Απριλίου 2012 και να αποδείξουν ότι πληρούν τα οικονομικά και νομικά κριτήρια που αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Όσοι προ-επιλεγούν θα πρέπει να καταθέσουν Δεσμευτική Προσφορά σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέας Ταπραντζής δήλωσε: «Βασικός στόχος μας είναι η αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή με πρώτη θετική συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας… Η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα είναι το πιο γνωστό και δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Μεσογείου. Διαθέτει ιδιαίτερη αίγλη, φυσικό κάλλος, θαυμάσιο κλίμα και ενδιαφέροντα αξιοθέατα που την καθιστούν έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Με την αξιοποίηση του εξαιρετικού ακινήτου της Κασσιώπης, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε την Κέρκυρα ως ευρύτερο τουριστικό προορισμό …

Η εταιρεία Eurobank EFG Equities ΑΕΠΕΥ είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

“Τον τρίτο διαγωνισμό αξιοποίησης ακινήτων προγραμματίζει σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει σήμερα το Ταμείο Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Μετά το Ελληνικό και το Διεθνές Κέντρο Τύπου στη Κηφισίας, σειρά παίρνει το παραθαλάσσιο «φιλέτο» της Κασσιόπης. Θα πρέπει να ακολουθήσουν εντός του μήνα τα κρατικά κτήρια και το τουριστικό ακίνητο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου.

Το σχέδιο για την Κασσιόπη προβλέπει την παραχώρηση για κάτι λιγότερο από 100 έτη με τον νέο θεσμό της επιφανείας (βάση του οποίο διατηρείται η κυριότητα της γης). Προϋπόθεση είναι η μετακίνηση του ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Το ακίνητο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ συνορεύει με τη Χερσόνησο της Κασσιώπης. Είναι παραθαλάσσια έκταση με εμβαδόν περίπου 490 στρέμματα, πάνω από το μισό αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Η αξιοποιήσιμη έκταση εκτιμάται σε περίπου 178.000 τ.μ. Το ακίνητο έχει μια ακτογραμμή μήκους περίπου 725μ. Στην περιοχή του ακινήτου βρίσκονται ιδιοκτησίες υψηλού προφίλ, όπως το κτήμα Rothschild.

Η αξιοποίηση που προτείνεται είναι για αποκλειστική χρήση ή για την ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αλλά και υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής.

Όσο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, προϋπόθεση είναι η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα η οποία είναι ο βασικός μέτοχος (κατέχει το 85,4%) αλλά και η έκδοση νόμου οριοθέτησης και σχεδιασμού. Το ακίνητο θεωρείται από τα μεγαλύτερα «φιλέτα».

Πηγή:capital.gr