Νέα έρευνα που πραγματοποίησε η easyJet αποκαλύπτει ότι το 61% των Βρετανών θέλουν ταξίδια προς και από χώρες «πράσινης λίστας» χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς αυτό το καλοκαίρι.

Επί του παρόντος, οι χώρες της πράσινης λίστας θα απαιτήσουν από τους Βρετανούς ταξιδιώτες να λάβουν ένα τεστ PCR Covid.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 55% δηλώνει ότι δεν θα είναι σε θέση να πάει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, εάν επιβληθούν τεστ PCR Covid, που κοστίζουν μέχρι 150 £, στους επιβάτες σε χώρες χαμηλού κινδύνου πράσινων επιπέδων.

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε 2.000 Βρετανούς παραθεριστές, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) πιστεύουν ότι εάν οι δοκιμές παραμένουν απαίτηση για ταξίδια σε χώρες χαμηλού κινδύνου πράσινης βαθμίδας, θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις δοκιμές πλευρικής ροής που χρησιμοποιούνται για το άνοιγμα της υπόλοιπης οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου παρά τις πιο περίπλοκες και ακριβές δοκιμές PCR.

Οι δοκιμές PCR υποβάλλονται σε επεξεργασία σε εργαστήριο και έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος από τις δοκιμές πλευρικής ροής, οι οποίες δίνουν αποτελέσματα σε 30 λεπτά.

Περισσότερο από το ήμισυ (58%) είναι πιο πιθανό να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό σε πράσινες χώρες χαμηλού κινδύνου αυτό το καλοκαίρι.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι ο μέσος παραθεριστής πιστεύει ότι το κόστος μιας δοκιμής PCR θα πρέπει να μειωθεί σε £ 30 με το μέγιστο που είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν να είναι 50 £.

Ο Johan Lundgren, διευθύνων σύμβουλος της easyJet, δήλωσε: “Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατό με τις τελικές λεπτομέρειες του καθεστώτος δοκιμών και να ενημερώσει το κοινό για το ποιες χώρες θα τεθούν σε εφαρμογή και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει για να αποφασίσει αυτά τα επίπεδα. ”

Όταν πρόκειται για τις πιο «επικίνδυνες» χώρες, στο κυβερνητικό σύστημα φωτεινού σηματοδότη, το 90% των Βρετανών συμφωνεί ότι απαιτείται δοκιμή για να εξασφαλιστεί ασφαλές ταξίδι.

Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητη η δοκιμή PCR Covid κατά την επιστροφή  από μια χώρα χαμηλού κινδύνου.