Η νεοϊδρυθείσα  Επιτροπή Γυναικών του Ελληνο-Βρετανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωσή, με θέμα, «Οι γυναίκες στις επιχειρήσεις : Ο επαναπροσδιορισμός της ηγεσίας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Metropolitan, στις 23 Νοεμβρίου 2011. Εκατό και πλέον άτομα συμμετείχαν από τον επιχειρηματικό κόσμο και από διάφορους φορείς.

Τους συνέδρους υποδέχτηκαν, η Πρόεδρος (Η.Β.) του Επιμελητηρίου, Eugenia Chandris και η επίτιμος Πρόεδρος, Irene Watson, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου το 1985, και Βρετανίδα Πρόεδρος από το 2000 ως το 2011. Η κα Watson ανέφερε ότι σήμερα το 33% των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες.

Η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, χαιρέτησε την εκδήλωση και εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο, τονίζοντας τη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων για την προώθηση της θέσης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Στο πάνελ, συμμετείχαν λαμπρές μορφές ηγέτιδων με παγκόσμια ακτινοβολία στον χώρο των επιχειρήσεων: Η Νίκη Κουτσιανά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της APIVITA, η Jo Taylor, κορυφαίο στέλεχος του Channel 4 τηλεόρασης στο Η.Β, η  Freddie Stier, εμπορική διευθύντρια της British Airways, η Μαριάνα Μιλίσση, γενική διευθύντρια της Savvy Partners και η Sam Hyde, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας  Square the Circle  (Η.Β.).

Εξιστορώντας τα βήματα και τις εμπειρίες τους στην πορεία προς την κορυφή, οι ομιλήτριες υπογράμμισαν τα ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία και τις συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το στυλ ηγεσίας τους.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στις αρετές του ‘γυναικείου’ στυλ ηγεσίας και στα έμπρακτα οφέλη που προκύπτουν από την συμμετοχή των γυναικών στα εκτελεστικά και ηγετικά όργανα των επιχειρήσεων, με συμπέρασμα, την αδήριτη ανάγκη αύξησης της συμμετοχής τους.

Αποφασιστικός παράγοντας είναι ο ουσιαστικός μετασχηματισμός της εταιρικής κουλτούρας που απαιτείται, ώστε να αλλάξει η βαθιά –ριζωμένη νοοτροπία που βλέπει το «αντρικό» στυλ ηγεσίας ως το «κατάλληλο»,  πρότυπο το οποίο παραβλέπει τις ποιότητες που χαρακτηρίζουν την «γυναικεία» ηγετική συμπεριφορά, που έχει όντως αποδειχθεί αποτελεσματική και είναι εκ των ουκ άνευ για την ευρωστία των επιχειρήσεων και οικονομιών στις ημέρες μας.

Η πρόεδρος, Eugenia Chandris και τα μέλη της Επιτροπής Γυναικών του Επιμελητηρίου, δεξιώθηκαν στο τέλος της Εκδήλωσης τους καλεσμένους στο Ξενοδοχείο Metropolitan του Ομίλου Chandris Hotels & Resorts, που ήταν ο κύριος χορηγός.

Επίσης, χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: AON Benfield Greece, Apivita, British Airways, Fleria Trends, HSBC, Offset One and Liana Vourakis, με Media sponsors: Athens News, οικονομία, Votre Beaute.

 

Ανδρέας Αλειφέρης