Να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ για να προχωρήσει η ανάκαμψη του τουρισμοού, ζητούν μεταξύ άλλων οι ξενοδόχοι της Λέσβου, με επιστολή που έστειλαν χθες στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναφέρουν :

“Κύριε Υπουργέ,

Στην κρίση ο Τουρισμός απεδείχθη ανθεκτικός κι ικανός να μας οδηγήσει στην ανάκαμψη κι Ανάπτυξη, στηρίζοντας την Απασχόληση και καταβάλλοντας φόρους, τέλη κ.ά, στο Κράτος και στην Αυτοδιοίκηση, καθώς κι εισφορές στ’ Ασφαλιστικά Ταμεία. Για να συνεχίσει να το κάνει θα πρέπει ο Ελληνικός Τουρισμός πέρα από ποιοτικός να ‘ ναι και τιμολογιακά ανταγωνιστικός διεθνώς. Η συνεχής επιβολή ολοένα και μεγαλύτερων και περισσότερων επιβαρύνσεων πλήττει την ανταγωνιστικότητα του Τουρισμού, μειώνοντας τη συνεισφορά του στην Εθνική Οικονομία.

Πρόσφατα παραδείγματα μετάταξης των τουριστικών υπηρεσιών σε διαφορετικά επίπεδα συντελεστών ΦΠΑ, απέδειξαν ότι τα έσοδα για τα Δημόσια κι Ασφαλιστικά Ταμεία αυξήθηκαν όταν οι συντελεστές ΦΠΑ μειώθηκαν.

Η απόφαση επιβολής τέλους στην ήδη «ξεζουμισμένη» κι υπερφορολογημένη διανυκτέρευση (γιατί άραγε στη… διανυκτέρευση;;) από 1.1.2018, διαταράσσει αφ’ ενός την ομαλή λειτουργία του τουριστικού τομέα το 2017 – αδυνατώντας οι επιχειρήσεις να συνάψουν έγκαιρα τα συμβόλαια του 2018 – αφ’ ετέρου θ’ αποτρέψει Τ.Ο. και τουρίστες να επιλέξουν Ελλάδα.

Λόγω των υψηλών, πολλών και νέων δυσβάσταχτων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί τελευταία το ξενοδοχειακό προϊόν, όπως π.χ. διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ, υπερφορολόγηση επιχειρήσεων – συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, παράβολα, τέλη, υπέρ τρίτων επιβαρύνσεις, πρόστιμα κ.ά. που εξακοντίζουν στα ύψη Τιμολόγια Δημοσίου, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ π.χ. ΔΕΗ κλπ – η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αδυνατεί ν’ απορροφήσει έναν ακόμα φόρο – αναντίστοιχο με την πλουτοδοτική φέρουσά τους ικανότητά – ή να τον μετακυλήσουν στον Tour Operator / πελάτη, επιβαρύνοντάς τον – σημείο τριβής Ξενοδόχων / Τ.Ο., που θα λειτουργήσει αρνητικά για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Η δήλωση δε της Υφυπουργού Οικονομικών κας Παπανάτσιου στη Βουλή, ότι οι επιπτώσεις του τέλους διανυκτέρευσης θ’ αξιολογηθούν στο τέλος του 2018 (ίσως πολύ αργά για πολλά καταλύματα), έρχεται σ’ αντίθεση με τις δηλώσεις Κυβερνητικών στελεχών για επανεξέτασή του.

Αν τελικά εφαρμοσθεί, θα πλήξει κυρίως τις Οικογενειακές / Πολύ Μικρές / Μικρές Επιχειρήσεις νησιωτικών / ακριτικών, ευαίσθητων, όχι ιδιαίτερα προβεβλημένων τουριστικών προορισμών της….. «άλλης Ελλάδας», όπου τα πάντα είναι μικρά, ανεπαρκή, δύσκολα, ακριβά και….. «γερασμένα», συμμετέχοντας το ίδιο με τους ανεπτυγμένους προορισμούς, αλλά απολαμβάνοντας ελάχιστα σε σχέση μ’ αυτούς.

Εκτιμούμε ότι υπάρχει ικανός χρόνος μελέτης των επιπτώσεων τούτου του οριζόντιου – επαχθέστατου για τα μεγέθη μας – φόρου, πριν την εφαρμογή του – μετά θα ‘ναι αργά – κι επανεξέτασης της απόφασής σας, ανακαλώντας τον, ειδικότερα για τις Ξενοδοχειακές μονάδες της Λέσβου και μέχρι πλήρους αποκατάστασης των τουριστικών της δεικτών / μεγεθών, που πέραν της περυσινής (2016) δραματικής μείωσης της ζήτησης λόγω Μεταναστευτικού, επλήγη απ’ τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προηγήθηκαν των σεισμών (Νοέμβριος 2016, Φεβρουάριος 2017) στα οποία έρχονται να προστεθούν οι συχνές, αναίτιες εντάσεις μ’ ανιστόρητες αναφορές και παραβιάσεις Εθνικού και Κοινοτικού Χώρου απ’ τη γείτονα χώρα, που μόνο ανησυχία και φόβο μας προκαλούν, αποτρέποντας ακόμα και τους REPEATERS και τους Ομογενείς μας, να επισκεφτούν το νησί μας !

Π Ρ Ο Τ Ε Ι Ν Ο Υ Μ Ε

Συμπληρωματικά με την ανάκληση του τέλους διανυκτέρευσης / φόρου διαμονής, να εξαιρεθούμε της αύξησης συντελεστών ΦΠΑ – αν όχι επιστροφής τους τουλάχιστον στη διαμονή / εστίαση στα προ του Σεπτεμβρίου 2015 επίπεδα – καθώς και του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον σ’ ό,τι τον αφορά (τον ΕΝΦΙΑ), μέχρι καταβολής των αιτουμένων αποζημιώσεων (καταλυμάτων και μη προσληφθέντος προσωπικού τους) α) σχετ., προβλεπόμενων άλλωστε κι απ’ την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και μέσα στα πλαίσια του β) σχετ., σε περίπτωση (έκτακτων ή μη) ειδικών συνθηκών, όπως έγινε το 1992 με τον πόλεμο στον Κόλπο (παρά του ό,τι ήταν τόσο μακριά από μας)”.