
Το 2026 αναμένεται να είναι μια χρονιά έντονης δημιουργικότητας για τη διεθνή γαστρονομία , καθώς οι ταξιδιώτες και οι επισκέπτες αναζητούν εμπειρίες με περισσότερο βάθος, τεχνική και πολιτισμική σύνδεση.
Η Kimpton Hotels & Restaurants, μέλος του ομίλου IHG, παρουσίασε τη νέα ετήσια έρευνα Culinary + Cocktail Trend Forecast 2026, αποκαλύπτοντας τις 15 τάσεις που θα διαμορφώσουν τα μενού ξενοδοχείων και εστιατορίων παγκοσμίως.
Η έρευνα βασίζεται στα δεδομένα και τις παρατηρήσεις των σεφ και bartenders της Kimpton από 100+ εστιατόρια και bars σε 83 ξενοδοχεία διεθνώς.
Οι κορυφαίες γαστρονομικές τάσεις για το 2026
1. Οι αυθεντικές γεύσεις επιστρέφουν δυναμικά
Η ζήτηση για αυθεντικές γεύσεις και παραδοσιακές τεχνικές επαναφέρει στο προσκήνιο το μαγείρεμα σε κάρβουνο — ιδιαίτερα το ιαπωνικό binchotan, που προσφέρει καθαρή καύση και έντονο άρωμα.
2. Pancakes από όλον τον κόσμο
Η διεθνής γαστρονομία φέρνει στο προσκήνιο τα Pancakes απο όλο τον κόσμο όπως τα κορεάτικα hotteok, τα μαροκινά msemen και τα βιετναμέζικα bánh xèo, τα οποία επαναπροσδιορίζονται με fine dining τεχνικές και τοπικά υλικά.
3. Heritage & Third-Culture Cuisine
Πιάτα που συνδυάζουν στοιχεία από δύο ή περισσότερες κουλτούρες – εμπνευσμένα από τις προσωπικές ρίζες και τη γαστρονομική ταυτότητα των σεφ. Τολμηρές συνθέσεις, όπου οι παραδόσεις συνυπάρχουν δημιουργικά.
4. Νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών
Calamansi, hallabong, sumo μπαίνουν σε πιάτα και κοκτέιλ για πιο πολύπλοκες γεύσεις, αρώματα και οξύτητες.
5. Entrée-inspired dips
Οι «μικρές μπουκιές» κερδίζουν έδαφος με dips που θυμίζουν πλήρη πιάτα – από gumbo μέχρι cacio e pepe, ενισχύοντας την τάση “snacky suppers”.
6. Η χρονιά του “crunch”
Έντονη υφή, στρώσεις και αντιθέσεις θα χαρακτηρίζουν τα πιάτα του 2026.
Οι τάσεις στη μιξολογία και στα ροφήματα
1. Φυσική γλυκύτητα από φυτικά συστατικά
Η ζάχαρη υποχωρεί και τη θέση της παίρνουν botanicals όπως τριαντάφυλλο, κουμ κουάτ, elderflower και φρούτα με φυσική γλυκύτητα.
2. Η υφή γίνεται πρωταγωνιστής
Silky, foamy, fizzy, crunchy — τα cocktails αποκτούν πολυεπίπεδες υφές, ενισχύοντας την εμπειρία κατανάλωσης.
3. Banana milk: η επόμενη μεγάλη τάση
Το δημοφιλές κορεάτικο banana milk εμφανίζεται σε καφέδες και πρωινά ροφήματα ως εναλλακτική στο oat milk.
4. Νέες ποικιλίες specialty coffee
Εμφανίζονται καφέδες περιορισμένης παραγωγής και κλιματικά ανθεκτικοί κόκκοι από Κολομβία, Αιθιοπία, Παπούα Νέα Γουινέα και Κίνα.
5. Το νέο spritz: Garibaldi
Το κλασικό Campari με φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού γίνεται το trending aperitivo που αναμένεται να «εκτοπίσει» το Aperol Spritz.
6. Layered drinks
Οπτικά εντυπωσιακά ποτά με εμφανείς στρώσεις χρωμάτων και γεύσεων.
7. Garden-to-glass αναβαθμισμένο
Φυτικά συστατικά όπως aloe, pepperberry, lemongrass και eucalyptus πρωταγωνιστούν σε cocktails χαμηλών βαθμών αλκοόλ.
8. Cocktail νέας γενιάς
Αρωματικές μηχανές, cryogenics, molecular spheres και τεχνικές βαθιάς ψύξης δημιουργούν cocktails νέας γενιάς.
9. Άνοδος των κρασιών Ασίας–Ειρηνικού & επιστροφή του Bordeaux
Τα κρασιά της Ασίας-Ειρηνικού κερδίζουν μερίδιο, ενώ παράλληλα τα ισπανικά wine cocktails (Kalimotxo, Rebujito) γνωρίζουν νέα δημοφιλία.
Η φιλοσοφία πίσω από τις νέες τάσεις
Σύμφωνα με την ομάδα της Kimpton, οι ταξιδιώτες αναζητούν πλέον εμπειρίες που έχουν:
● πολιτισμική ταυτότητα
● συναισθηματική αξία
● φυσικότητα και χαμηλή επεξεργασία
● σύνδεση με τον τόπο
● αισθητική απλότητα με τεχνική πολυπλοκότητα
Οι τάσεις του 2026 αποτυπώνουν τη μετατόπιση απο λιγότερο “trendy” σε περισσότερο αυθεντικές.

























