της Εύας Οικονομάκη

Τις αναταράξεις από τις επιθέσεις των Χούθι και την ενεργοποίηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU ETS) καλείται να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, έπειτα από μία πολύ θετική χρονιά όπως χαρακτήρισε χθες το 2023 η διοίκηση του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

«Η εταιρεία αναπτύσσεται σε μία υγιή βάση και ως εκ τούτου μπορεί να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε όλες τις προκλήσεις και τις κρίσεις με τις οποίες έρχεται ταυτόχρονα αντιμέτωπη. Η διοίκηση του ΟΛΠ κινείται στην κατεύθυνση αντιμετώπισης όλων των δυσκολιών που ανακύπτουν με την ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων του λιμανιού», αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης.

Οι επιπτώσεις

Σχολιάζοντας στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το EU ETS στις επιδόσεις των λιμανιών, η διοίκηση του ΟΛΠ τόνισε πως η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών έναντι εκείνων που βρίσκονται εκτός Ε.Ε., όπως της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΛΠ, οι επιπτώσεις στο λιμάνι του Πειραιά από τις αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα είναι περιορισμένες. Ωστόσο, η διοίκηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας προχωρά στη λήψη μέτρων έτσι ώστε να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες καταγράφονται. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΛΠ Α.Ε. εγκαινίασε την παροχή μιας νέας υπηρεσίας μεταφοράς αυτοκινήτων από κοινού με την COSCO.

Το μέρισμα

Σε ερώτηση για το ύψος του προτεινόμενου μερίσματος, η διοίκηση του ΟΛΠ απάντησε ότι αυτό διαμορφώνεται σε 1,34 ευρώ/μετοχή και όχι σε υψηλότερα επίπεδα καθώς στόχο αποτελεί η διατήρηση ρευστότητας για την υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων για την κρουαζιέρα, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που έχουν δρομολογηθεί κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως τόνισε η διοίκηση του ΟΛΠ, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών το 2026, αναμένεται να υλοποιηθούν επιπρόσθετες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η κατασκευή σταθμού επιβατών για την κρουαζιέρα, ένα έργο προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα για το 2024

Πάντως, η διοίκηση του ΟΛΠ εμφανίστηκε αισιόδοξη για το 2024, εκτιμώντας ότι χάρη στον τουρισμό τόσο η ακτοπλοΐα, όσο και η κρουαζιέρα θα καταγράψουν θετικό πρόσημο.

Υπενθυμίζεται ότι τα συνολικά έσοδα της χρήσης του 2023 για τον ΟΛΠ ανήλθαν σε 219,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του 2022, όταν είχαν ανέλθει σε 194,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 12,9%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 96,2 εκατ. ευρώ έναντι 74,7 εκατ. ευρώ της χρήσης 2022, σημειώνοντας αύξηση 28,8% και τέλος τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 66,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,3% σε σχέση με τα 52,9 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2022.