Πάνω απο 80.000 επιβάτες έχουν επηρεαστεί απο τις απεργιακές δράσεις των πιλότων της Aer Lingus, οι οποίοι βρίσκονται σε διαμάχη με την αεροπορική εταιρεία σχετικά με την αύξηση των μισθών τους.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα δεχτεί την αύξηση μισθού που προτείνει το Εργατικό Δικαστήριο της Ιρλανδίας τη Δευτέρα.

Η Ιρλανδική Ένωση Πιλότων Αεροπορικών Γραμμών (Ialpa), η οποία άρχισε να διοργανώνει διαμαρτυρία αορίστου χρόνου στις 26 Ιουνίου, πρόκειται να συγκαλέσει συνεδρίαση για να εξετάσει τη σύσταση του Εργατικού Δικαστηρίου.

Η εργατική δράση θα συνεχιστεί μέχρι να διεξαχθεί ψηφοφορία των μελών.

Ο υπεύθυνος εταιρικών υποθέσεων της Aer Lingus, Donal Moriarty, δήλωσε στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE : «Εξετάσαμε τη σύσταση του Εργατικού Δικαστηρίου σήμερα και η Aer Lingus αποφάσισε να την αποδεχτεί.

«Υπάρχουν πτυχές της σύστασης που θα πρέπει να εξετάσουμε μακροπρόθεσμα όσον αφορά την εφαρμογή της και πρέπει επίσης να εξετάσουμε τον αντίκτυπο που είχε αυτή η διαφωνία στην Aer Lingus».

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι 80 ακόμη πτήσεις θα ακυρωθούν μεταξύ 11 και 14 Ιουλίου «για την προστασία όσο το δυνατόν περισσότερων υπηρεσιών».

Η Ιρλανδική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ITAA) κάλεσε και τα δύο μέρη να αποδεχθούν τη σύσταση του Εργατικού Δικαστηρίου, η οποία καλύπτει μια τετραετή περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τον Δεκέμβριο του 2026.

Η ένωση είπε ότι η διαμάχη είχε ήδη επηρεάσει περισσότερους από 80.000 επιβάτες.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Itaa, Clare Dunne, δήλωσε: «Ζητάμε από τα δύο μέρη να αποδεχθούν τη σύσταση του Εργατικού Δικαστηρίου. Όλες οι διαφωνίες τελειώνουν αργά ή γρήγορα.

«Τα μέλη της Itaa εργάζονται σκληρά για λογαριασμό των πελατών τους για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση σε αυτούς ».

Η διαφορά δεν επηρεάζει τις περιφερειακές υπηρεσίες της Aer Lingus που εκτελούνται από τις αεροπορικές εταιρείες Emerald και τις υπερατλαντικές πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.