Με ταχείς ρυθμούς προχωράει η τουριστική ανάκαμψη της Κύπρου μετά την πανδημία. Ωστόσο φαίνεται πως για ορισμένους τουρίστες γίνεται ακριβός προορισμός, οδηγώντας σε μείωση των καλοκαιρινών κρατήσεων, όπως δήλωσε ο επικεφαλής στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΞΥΣΕ), Θάνος Μιχαηλίδης.

Αυτό δημιουργεί την πιθανότητα ότι το 2024 δεν θα είναι τόσο καλό όσο το 2023, όταν οι τουρίστες επέστρεψαν σωρηδόν και προειδοποίησε τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα να εξετάσουν πόσα χρεώνουν επειδή διώχνουν τους ανθρώπους.

Είπε επίσης ότι οι υψηλές τιμές πρέπει να συνδυάζονται με την ποιότητα μιλώντας στη γενική συνέλευση της ομοσπονδίας στη Μαρίνα Αγίας Νάπας, όπου είπε ότι η Αμμόχωστος αποτελεί βασικό τομέα φέτος.

«Η επαρχία Αμμοχώστου είναι μια από τις σημαντικότερες ως προς το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, όχι μόνο ως προς την ποιότητα αλλά και ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών», δήλωσε ο Μιχαηλίδης.

«Υπάρχει ανησυχία για τον αριθμό των καλοκαιρινών κρατήσεων και όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, παρατηρούμε μια σχετική επιβράδυνση του ρυθμού», πρόσθεσε, εγείροντας ανησυχίες ότι το 2024 θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο έτος.

«Όλοι οι ξενοδόχοι», συνέχισε, «καταβάλλουν προσπάθειες για να περιορίσουν αυτό το πρόβλημα», καθώς γίνονται προσπάθειες μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας της δωρεάν συνοικίας Αμμοχώστου που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, καθώς και με ειδικά πακέτα για την προσέλκυση τουριστών.

«Παρατηρούμε μια σχετική μείωση στη ροή των κρατήσεων, σε συνδυασμό με μια αυξανόμενη τάση κρατήσεων την τελευταία στιγμή. Αν και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε κάποιες καθυστερημένες κρατήσεις να έρχονται, αυτή η δυναμική περιπλέκει τον προγραμματισμό για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου», εξήγησε.

Τέλος, ανέφερε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη και επίσης τη μεγαλύτερη αγορά του νησιού, το Ηνωμένο Βασίλειο.