Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η κρουαζιέρα επιστρέφει δυναμικά το 2024 και συνεχίζει να είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους και πιο ανθεκτικούς κλάδους στον τουρισμό.
Σύμφωνα με μελέτη από την Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) σε συνεργασία με την MMGY Global και την Travelzoo ανακάμπτει ταχύτερα στις διεθνείς αφίξεις τουριστών και συμβάλλει ισχυρά στις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

Η ζήτηση θα παραμείνει υψηλή το 2024

Η περσινή χρονιά ήταν καλή, αλλά η CLIA αναμένει ότι φέτος θα είναι ακόμα καλύτερη. Προβλέπει ότι 35,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες θα κάνουν κρουαζιέρες το 2024, από 31,7 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι.

Οι φίλοι και η οικογένεια είναι σε μεγάλο βαθμό οι πηγές πληροφόρησης με τη μεγαλύτερη επιρροή για κρουαζιέρες κατά την έρευνα ταξιδιωτικών επιλογών (58%), ενώ οι ιστότοποι προορισμών (34%), οι ιστότοποι ταξιδιωτικών κριτικών (29%) και τα διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία (29%) είναι οι επόμενοι πιο δημοφιλείς.

Σε ανοδική τροχιά η χωρητικότητα έως το 2028

Για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, οι εταιρείες κρουαζιέρας προσθέτουν περισσότερα πλοία.

Η παγκόσμια χωρητικότητα κρουαζιέρας θα αυξηθεί τουλάχιστον 10%, από 677.000 θέσεις ελλιμενισμού το 2024 σε 745.000 έως το 2028.

Οι νεότερες γενιές είναι ενθουσιασμένες για την κρουαζιέρα

 • Η πρόθεση για κρουαζιέρα είναι επίσης ισχυρή, με το 82% όλων των προηγούμενων επισκεπτών κρουαζιέρας να αναφέρουν ότι θα κάνουν κρουαζιέρα ξανά, αύξηση 6% από το 2019.
 • Ο μέσος όρος ηλικίας των ταξιδιωτών κρουαζιέρας είναι πλέον 46 ετών και το 36% των ταξιδιωτών κρουαζιέρας είναι κάτω των 40 ετών.
 • Οι Millennials (32%), η Gen Z (33%) και η Gen X (23%) αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό επιβατών.
 • Οι νεότερες γενιές είναι επίσης ενθουσιασμένες με την κρουαζιέρα, με το 81% των Millennials και το 84% των Gen X που έχουν κάνει κρουαζιέρα στο παρελθόν σχεδιάζουν να το κάνουν και πάλι.
 • Οι Baby Boomers εξακολουθούν επίσης να αγαπούν την κρουαζιέρα με το 84% να σχεδιάζει να κάνει ένα ακόμη ταξίδι.

Τι κάνει τις κρουαζιέρες πιο ελκυστικές

 • Oι προσφορές/εκπτώσεις (52%)
 • Oι πληροφορίες για τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας (39%)
 • O εκτεταμένος χρόνος για εξερεύνηση προορισμών (37%)
 • H ποικιλία προσφορών προορισμών (36%)

Αυξάνονται οι νέοι ταξιδιώτες

Τα τελευταία δύο χρόνια, το 27% των ταξιδιωτών κάνουν κρουαζιέρα για πρώτη φορά, είναι νέοι ταξιδιώτες. Αυτό αντιπροσωπεύει άνοδο 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι κρουαζιέρες εκστρατείας hot τάση

 • Οι κρουαζιέρες εκστρατείας γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς. Η CLIA, κατέγραψε αύξηση 71% ταξιδιωτών σε κρουαζιέρες εξερεύνησης μεταξύ 2019 και 2023.
 • Ταυτόχρονα, οι επιβάτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την προσβασιμότητα. Το 45% κλείνει μια προσβάσιμη εκδρομή στο πιο πρόσφατο ταξίδι του.

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι είναι το κλειδί

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι παραμένουν κρίσιμης σημασίας για τον κλάδο της κρουαζιέρας, με το 73% να δηλώνει πώς έχουν σημαντική επιρροή στην απόφαση του για κρουαζιέρα.

Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνεχίζουν την πρόοδο στη βιωσιμότητα

Οι γραμμές επενδύουν σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών για να κάνουν τα κρουαζιερόπλοια τους πιο αποδοτικά, συμπεριλαμβανομένων δυνατοτήτων μετατροπής για μελλοντικά εναλλακτικά καύσιμα.

Άλλες αναβαθμίσεις βιωσιμότητας περιλαμβάνουν προηγμένα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων, υποβρύχια συστήματα μείωσης θορύβου και κραδασμών, εξοικονόμησης νερού, καθαρισμού καυσαερίων και πολλά άλλα.

Η ηλεκτρική ενέργεια στην ακτή γίνεται επίσης όλο και πιο διαδεδομένη, με 120 πλοία (52% της παγκόσμιας χωρητικότητας) να έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδέονται στην πρίζα ενώ βρίσκονται στο λιμάνι.

Η κρουαζιέρα συνεχίζει να έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο

 • Το 2022, ο κλάδος της κρουαζιέρας προσέφερε 138 δις δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και 43 δις δολάρια σε μισθούς.
 • Η CLIA αναμένει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος το 2023, λόγω της αύξησης των επιβατών.
 • Η κρουαζιέρα δημιουργεί επίσης θετικές οικονομικές επιπτώσεις. Το 63% επιβατών έχει επιστρέψει σε έναν προορισμό που επισκέφθηκε για πρώτη φορά με κρουαζιερόπλοιο για μεγαλύτερη διαμονή.

Η βιομηχανία προσελκύει γυναίκες

Η κρουαζιέρα είναι ένας ιδιαίτερα ελκυστικός κλάδος για τις γυναίκες, με το 94% των γυναικών ναυτικών να εργάζονται στον κλάδο. Επιπλέον, οι γυναίκες κατέχουν περίπου το 40% σε ανώτερες ηγετικές θέσεις στις εταιρείες κρουαζιέρας.