
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Μια ανάμεικτη εικόνα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Ευρώπης, αποκάλυψε ο Μάρτιος, σύμφωνα με την HSMAI Europe.
Πολλά τμήματα είδαν τις επιδόσεις τους να κυμαίνονται -ιδίως budget και economy- με τους Ευρωπαίους να μην πολλαπλασιάζουν τις διαμονές τους, λόγω οικονομικών πιέσεων.
Η απόδοση των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων παρουσίασε αξιοσημείωτες ανισότητες. Σταθερά αποτελέσματα σημείωσαν περιοχές όπως η Ανατολική Ευρώπη και η Μεσόγειος, όπου προορισμοί όπως η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα κατέγραψαν ισχυρή αύξηση RevPAR.
Αντίθετα, ορισμένοι προορισμοί στη Δυτική Ευρώπη, ιδίως η Γαλλία και η Ολλανδία, είδαν την απόδοση τους να περιορίζεται από μια ποικιλία εξωτερικών παραγόντων.
Ενώ η Ανατολική Ευρώπη τα πάει και πάλι καλά, με ισχυρή ανάπτυξη, άλλες περιοχές, όπως η Βορειοδυτική, αγωνίζονται να επιστρέψουν σε θετική τροχιά.
Οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών ξενοδοχείων είναι πολύ άνισες από το ένα εύρος στο άλλο
- Μετά την επιστροφή σε ένα βαθμό σταθερότητας τον περασμένο μήνα, τα τμήματα budget και economy βυθίστηκαν ξανά στο κόκκινο, με μειώσεις RevPAR στο -10,2% και -2,4% αντίστοιχα.
- Σε midscale παρουσιάστηκε επίσης μια μικρή μείωση στην απόδοση (-0,5%).
- Τα ξενοδοχεία luxury είναι τα μοναδικά που δεν παρασύρθηκαν από την πτώση (+0,9%) χάρη στο διεθνές πελατολόγιο.
Ανατολική Ευρώπη εναντίον Νότιας Ευρώπης: Η μάχη συνεχίζεται
Δύο από τις ισχυρότερες αυξήσεις του RevPAR σημειώθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνοντας τον δυναμισμό αυτής της περιοχής.
Όπως και τον Φεβρουάριο, η Λετονία και η Ουγγαρία βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις, αλλά αυτή τη φορά μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει αντιστρέψει ριζικά την τάση του προηγούμενου μήνα.
Η Βορειοδυτική Ευρώπη εξακολουθεί να υστερεί
Με εξαίρεση την Τσεχική Δημοκρατία, της οποίας το RevPAR μειώθηκε 13,4%, οι χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις βρίσκονται στη Δύση.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται στην κορυφή του βάθρου, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (-4,3%) και την Ολλανδία (-3,7%).