Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ταμείο για το έργο που έχει διενεργηθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το τελευταίο έτος διενήργησε χθες η ηγεσία του υπουργείου.

Όπως ανέλυσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, παραθέτοντας την πορεία του προγράμματος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι 12 εμβληματικά έργα προχωρούν ως εξής :

 • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος, Ε65: Τον Απρίλιο του 2024, παραδόθηκε στην κυκλοφορία, ενιαία, από τη Λαμία μέχρι την Καλαμπάκα, συνολικού μήκους 135 χλμ.
  Το υπόλοιπο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, από την Καλαμπάκα μέχρι την Εγνατία Οδό, μήκους 46 χλμ., θα παραδοθεί περίπου στο τέλος του 2025.
  Έχει ήδη εκτελεστεί το 56% του βόρειου τμήματος του συνολικού έργου.
 • Οδική Σύνδεση Άκτιο – Αμβρακία: Τον Ιανουάριο του 2024, παραδόθηκε στην κυκλοφορία, ενιαία, ο αυτοκινητόδρομος, συνολικού μήκους 49 χλμ.
 • Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος: Τον Ιούλιο του 2023, η πρόοδος κατασκευής υπολείπονταν του 20%.
  Τέλος Ιουνίου του 2024, το ποσοστό υλοποίησης θα είναι 49,5%.
  Εκτιμάτε ότι, μέχρι τέλος του έτους, το ποσοστό ολοκλήρωσης θα υπερβεί το 75%.
  Το πολύπαθο έργο, όπως προβλέπει και η σύμβαση, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2025.
 • Μετρό Θεσσαλονίκης: Η βασική γραμμή θα παραδοθεί τον Νοέμβριο του 2024. Συγχρόνως, ολοκληρώνεται το έργο της επέκτασης προς την Καλαμαριά, το οποίο προβλέπεται να παραδοθεί το 2ο εξάμηνο του 2025.
  Το τελευταίο διάστημα, υπεγράφη η Σύμβαση για τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου, απελευθερώθηκαν δρόμοι που παρέμειναν κλειστοί για πολλά έτη, υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για την υλοποίηση έργων προσβασιμότητας / μετεπιβίβασης στον σταθμό «Νέα Ελβετία», ολοκληρώθηκε η Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί τη Γενική Συγκοινωνιακή Μελέτη του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
 • Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης: Τα τμήματα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος και Χερσόνησος – Νεάπολη έχουν συμβασιοποιηθεί. Έχουν ήδη εγκατασταθεί τα πρώτα εργοτάξια στο τμήμα από τη Χερσόνησο Ηρακλείου έως τον Άγιο Νικόλαο.
  Ταυτόχρονα, προχωρά η συμβασιοποίηση της παραχώρησης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
 • Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας: Ο μετροπόντικας «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό, και αναμένεται να ολοκληρώσει τα περίπου 5 χλμ. μέχρι το τέλος του 2025.
  Ο μετροπόντικας «Νίκη» κάνει τη διάνοιξη 7,1 χλμ. από τη Βεΐκου επίσης προς τον Ευαγγελισμό, και προβλέπεται να έχει υλοποιήσει τις εργασίες μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου του 2026.
 • Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, στο Καστέλι: Η πρόοδος υλοποίησης έχει ξεπεράσει το 35%.
 • Περιφερειακός Οδικός Άξονας Θεσσαλονίκης (Flyover): Οι εργασίες προχωρούν, με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Η παράδοση του έργου τοποθετείται για τον Μάιο του 2027.
 • Οδικός άξονας Μπράλος – Άμφισσα: Η κατασκευή του ξεκίνησε.
 • Οδικός Άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά: Το έργο, μήκους 69,5 χλμ,. επανα-δημοπρατήθηκε. Έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης των δικαιολογητικών του προσωρινού αναδόχου, έχει προχωρήσει η απόφαση κατακύρωσης και ανάθεσης της υπόψη σύμβασης, έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχει ενημερωθεί η Βουλή των Ελλήνων, την προηγούμενη εβδομάδα.
  Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.
 • Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου / Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη: Προχωρά η εκπόνηση μελετών, σύμφωνα με τη σύμβαση ΣΔΙΤ. Έχει γίνει η εγκατάσταση δύο εργοταξίων και υλοποιούνται πρόδρομες εργασίες.
 • Αναβάθμιση του δικτύου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου Δυτικής Αττικής στο τμήμα Άνω Λιόσια – Νέος Σ.Σ. Μεγάρων: Η σύμβαση υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Φορέας υλοποίησης είναι ο ΟΣΕ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης περίπου τα δύο έτη.