Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι κάτοικοι στα Κανάρια Νησιά διαμαρτύρονται κατά του overtourism με διαδηλώσεις και απεργίες πείνας, την οποία διοργανώνει το Canaries Sold Out (Canarias Se Agota) στο νησί της Τενερίφης.
Η μη βιώσιμη εισροή επισκεπτών καταστρέφει τη ζωή στο hotspot για διακοπές. Ο υπερτουρισμός έχει αυξήσει τις τιμές ενοικίασης καθιστώντας τον προορισμό απρόσιτο για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Οι ντόπιοι αναγκάζονται να κοιμούνται στα αυτοκίνητα τους, ακόμη και στις σπηλιές καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις καταλαμβάνουν κατοικίες.
Οι διαδηλωτές στην Τενερίφη οργάνωσαν απεργία πείνας για την επόμενη εβδομάδα με αφορμή τα έργα σε δύο νέα ξενοδοχεία.
Οι αρχές είχαν σταματήσει τις εργασίες στο Hotel La Tejita και στο Cuna del Alma στο Puertito de Adeje της Τενερίφης λόγω περιβαλλοντικών παραβιάσεων, αλλά η κατασκευή τους άρχισε ξανά πρόσφατα.
Το Canaries Sold Out σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει διαδηλώσεις στις 20 Απριλίου στην Τενερίφη, τη Γκραν Κανάρια, τη Λανθαρότε και τη Λα Πάλμα υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις πως «τα Κανάρια έχουν ένα όριο».
Οπως υπογραμμίζει ο Ruben Zerpa των Canaries Sold Out, «εμείς σε αυτά τα νησιά ήμασταν πάντα πολύ φιλόξενοι στους τουρίστες. Αλλά θέλουμε περισσότερο βιώσιμο τουρισμό.
Οι δρόμοι πήζουν από κίνηση, υπάρχει έκτακτη ανάγκη για το νερό και τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Η Τενερίφη είναι ένα μικρό νησί με περιορισμένους πόρους, που βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω μαζικού τουρισμού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ivan Cerdena Molina που βοηθά στην οργάνωση των διαδηλώσεων, δηλώνει ότι «δεν έχουμε τίποτα ενάντια στους μεμονωμένους τουρίστες, αλλά η βιομηχανία αναπτύσσεται και μεγαλώνει και καταναλώνει τόσους πολλούς πόρους και το νησί δεν μπορεί να αντεπεξέλθει».
Τα νησιά «καταρρέουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά» υπό την πίεση του μαζικού τουρισμού, ενώ μελέτη από τους Ecologists in Action προειδοποιεί ότι σχεδόν το 34% του τοπικού πληθυσμού -σχεδόν 800.000 άνθρωποι- βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Ο υπερτουρισμός στα Κανάρια Νησιά πιέζει επίσης τις υπηρεσίες υγείας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την παροχή νερού και τη βιοποικιλότητα.
Η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το 2023, το Αρχιπέλαγος προσέλκυσε 14,1 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες, ρεκόρ για τη νησιωτική ομάδα.
Οι κάτοικοι στα Κανάρια απαγορεύουν με δική τους πρωτοβουλία περιοχές. Σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τους τουρίστες σε ορισμένα μέρη με πολύ κόσμο έβαλαν αυτοκόλλητα με την ψεύτικη ένδειξη, «κλειστά λόγω συνωστισμού» .
Οι πινακίδες «Μην μπείτε» εμφανίστηκαν κοντά σε δημοφιλή σημεία στο νησί Λανθαρότε -που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω του μαζικού τουρισμού- τον περασμένο μήνα, με ορισμένες περιοχές να είναι κλειστές με αλυσίδες.
«Είναι καιρός να μποϊκοτάρουμε, με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, την τουριστική δραστηριότητα που μας διώχνει από τη γη μας», έγραψαν οι ακτιβιστές στα social media.
Κοντά σε δημοφιλή αξιοθέατα, έχουν εμφανιστεί γκράφιτι κατά των τουριστών όπως «Η δυστυχία μου ο παράδεισος σου» και «Τουρίστα πήγαινε σπίτι».
Με αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων Fernando Clavijo κάνει έκκληση για «κοινή λογική».
Υπενθύμισε σε όλους ότι ο τουρισμός είναι η ψυχή της τοπικής οικονομίας και η «κύρια πηγή απασχόλησης και πλούτου». Προειδοποίησε τους διαδηλωτές για τις ευθύνες τους, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια οικονομική ένεση στο Αρχιπέλαγος από τους διεθνείς ταξιδιώτες.
Εν τω μεταξύ, οι ντόπιοι προτείνουν για να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή τους μέτρα όπως τουριστικό φόρο και αυστηρότερους κανονισμούς.