«Βρέχει ρούβλια» στη Χαλκιδική! Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των Ρώσων, που επενδύουν σε τουριστικές υποδομές. Η ρωσική απόβαση έγινε ακόμη πιο έντονη, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για αποχαρακτηρισμό της Χαλκιδικής και άλλων περιοχών ως παραμεθόριων.

Άνοιξε έτσι ο δρόμος για αγορές ακινήτων από Ρώσους, χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, που τελικά έβαζαν εμπόδια στις συναλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ρώσοι έχουν μισθώσει, για πολλά χρόνια, παραλίες και έχουν αναπτύξει κάμπινγκ και μπιτς μπαρ, ενώ έχουν μπει ήδη και σε ξενοδοχειακές μονάδες. Και υπάρχει έντονη φημολογία για απόκτηση εκτάσεων προς τουριστική αξιοποίηση. Η πλέον πρόσφατη τέτοια περίπτωση, είναι εκείνη του ξενοδοχείου Portes Palace, τεσσάρων αστέρων, στη Νέα Ποτίδαια. Το οποίο, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ομίλου Portes Hotels, Γ. Μπακογιάννης, έχει μεταβιβαστεί σε σχήμα Ρώσων επενδυτών. Πρόκειται για την τρίτη επένδυση Ρώσων στη Χαλκιδική.

Η πρώτη αφορά την εξαγορά του ξενοδοχείου «Ποτίδαια Παλλάς» και η δεύτερη την επένδυση ρωσικών συμφερόντων στο Παλιούρι Χαλκιδικής, στο πρώτο πόδι της Κασσάνδρας. Επίσης, έχουν γίνει αγορές εκτάσεων από Ρώσους στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Το επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Μόσχα, αποδίδεται στο γεγονός ότι η Χαλκιδική είναι ευρέως γνωστή στους Ρώσους ταξιδιώτες.

Μάλιστα, το τουριστικό ρεύμα, προς την Ελλάδα, έχει ενισχυθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις Ρώσων από 170.000 άτομα το 2009, αυξήθηκαν σε 370.000 το 2010, και σε 650.000 το 2011, με προοπτική να φτάσουν εύκολα το 1 εκατ. το 2012, αν η τάση συνεχιστεί. Μάλιστα βρίσκεται στα σκαριά η υπογραφή συμφωνίας με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, ώστε να λειτουργούν οι ίδιοι ως visa centers για τους τουρίστες, που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Ελλάδα. Στο ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, για τους Ρώσους, συντελεί και το γεγονός ότι μεγάλες εκτάσεις στη Χαλκιδική, ανήκουν σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, με τα οποία οι Ρώσοι έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο καιρό, και κάτω από απόλυτη μυστικότητα, έκλεισε μεγάλη συμφωνία για την αγορά, από Ρώσους, μεγάλης έκτασης, κοντά στη θάλασσα, σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδας, τις Καβουρότρυπες. Το deal έγινε με ένα ποσό που ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ, όπως λένε οι γνωρίζοντες. Εκτιμάται ότι θα επενδυθούν δεκάδες εκατομμύρια στην κατασκευή πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών και άλλων υποδομών. Η περιοχή Καβουρότρυπες βρίσκεται στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, στη Σιθωνία, 20 χλμ. έξω από τον οικισμό Βουρβουρούς και περίπου 6 χλμ. από την παραλία του Αρμενιστή. Οι Ρώσοι επενδυτές απέκτησαν εκατοντάδες στρέμματα που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, και σχεδιάζουν την κατασκευή πολυτελών βιλών.

Νίκος Φιλιππίδης