Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι κρατήσεις σε ορεινούς τουριστικούς προορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ ανάλογα αρνητική είναι η εικόνα που εμφανίζεται και την Πρωτοχρονιά. Ξενοδοχεία που σε παλαιότερες εποχές έσφυζαν από ζωή και είχαν σταματήσει τις πωλήσεις τους από τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν πληρότητες που δεν ξεπέρασε ακόμη και το 30% σε ορισμένους προορισμούς. Η συρρίκνωση της αγοράς κατά μέσο όρο άγγιξε τα επίπεδα του 50% μεσοσταθμικά σε σχέση με το 2010.

Η οικονομική ύφεση, η αρνητική ψυχολογία, οι έκτακτες εισφορές και αβεβαιότητα για το αύριο, έχουν καταστήσει το ταξίδι για τον Έλληνα ως είδος πολυτελείας αναγκάζοντας τον αν είναι να ταξιδέψει να επισκεφθεί το εξοχικό του. Η πτώση της ζήτησης στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας κυμάνθηκε από 10-70% ανάλογα την περιοχή, ενώ η πλειονότης των επισκεπτών προτίμησε τουριστικά θέρετρα πλησίον του τόπου διαμονής τους.

Για πρώτη φορά η Αράχωβα έχοντας ταυτόχρονα συρρικνώσει σημαντικά τα τιμολόγια της είχε πληρότητες που δεν ξεπέρασαν το 90% μολονότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάστηκε και στον Άγιο Αθανάσιο στο Καϊμακτσαλάν που αποτελεί το κορυφαίο πλέον τουριστικό προορισμό για τους Θεσσαλονικείς. Στο 50-60% κινήθηκε και η πτώση των τουριστικών γραφείων και από τη νέα χρονιά αναμένονται δεκάδες λουκέτα. Στα περίεργα των ημερών καταγράφεται η πτώση μόνο κατά 20% της ζήτησης για τα λεγόμενα ακριβά ταξίδια των μακρινών προορισμών δεδομένο που σημαίνει ότι οι εύποροι διαθέτοντες ελεύθερο χρόνο συνεχίζουν να ταξιδεύουν.

Με πτώση 10% σε σχέση με πέρυσι κινούνται οι πληρότητες της Αράχωβας την περίοδο των εορτών επισημαίνει στο tourismtoday.gr ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Γιάννης Γεωργακός. Ήδη τα τιμολόγια των ξενοδοχείων έχουν μειωθεί κατά 20-30% εξέλιξη που σηματοδοτεί πτώση του τζίρου της τάξεως 30-40 % για το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο κ. Γεωργακός αναφέρει ότι οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται ανάλογα την κατηγορία ξενοδοχείου από 45 έως 250 ευρώ.

Ζοφερή ήταν εικόνα των κρατήσεων μέχρι στιγμής στην Ευρυτανία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Παναγιώτη Ματζούφα. Όπως υποστηρίζει η διόγκωση της τιμής του πετρελαίου (υποχρεώνονται να αγοράζουν πετρέλαιο κίνησης) σε ξενοδοχεία που ανήκουν σε εταιρείες (και όχι σε φυσικά πρόσωπα που ο νόμος του επιτρέπει να αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης) εκτόξευσε τα κόστη των επιχειρήσεων οι οποίες σε συνδυασμό με την πτώση των κρατήσεων ελέω κρίσης οδηγούν τα ξενοδοχεία σε κλείσιμο. Ο κ. Ματζούφας θεωρεί παράλογο ένα ξενοδοχείο σε υψόμετρο πάνω από 700 μέτρα να πληρώνει το ίδιο με μια ξενοδοχειακή μονάδα στη Ρόδο ή την Κρήτη. Αναφορικά με τις κρατήσεις ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας επισημαίνει ότι παρ΄ όλη τη μείωση των τιμών σε ποσοστό 20-25% και το μέσο όρο να κινείται στα επίπεδα των 65 ευρώ οι κρατήσεις δεν ξεπέρασαν τα επίπεδα του 55%.

Αντίστοιχη θέση εμφανίζει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς Ιορδάνης Μιχαηλίδης, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την προοπτική λειτουργίας ξενοδοχείων κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες συνεχούς διόγκωσης των λειτουργικών εξόδων και συρρίκνωσης των τιμών εξέλιξη που εγκλωβίζει τις επιχειρήσεις που έχουν δάνεια. Ο κ. Μηχαϊλίδης επισημαίνει ότι οι κρατήσεις ήταν πεσμένες σε ποσοστά 30% περίπου και σε αντίστοιχα μεγέθη κινείται και η πτώση των τιμών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς υπογραμμίζει ότι η κίνηση από τη Νότια Ελλάδα λόγω αυξημένου κόστους μετακίνησης έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Χάρης Ντιγριντάκης