Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει στη Μάλτα να εφαρμόσει προσωρινά μία εναλλακτική λύση ελέγχου στα σύνορα της αντί για το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) του μπλοκ.

Συμφώνησαν σε αυτή την λύση αφού η Μάλτα δεν κατάφερε να εγκαταστήσει την τεχνολογία που απαιτείται για την εφαρμογή του αυτοματοποιημένου συστήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στα σύνορα της.

Τόσο η κυβέρνηση και η Επιτροπή αρνήθηκαν να αποκαλύψουν περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα.
Ωστόσο, η Κομισιόν επεσήμανε ότι η Μάλτα συγκαταλέγεται στις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που επί του παρόντος δεν είναι προετοιμασμένες για την εφαρμογή του συστήματος.

Στις 3 Ιουλίου, ο Μαλτέζος πολιτικός Peter Agius (μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το Εθνικιστικό Κόμμα) είχε θέσει το θέμα, προειδοποιώντας ότι η Μάλτα θα μπορούσε να ανασταλεί από τη ζώνη Σένγκεν εάν δεν εφαρμόσει έγκαιρα το EES.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Μάλτας στον χώρο Σένγκεν λόγω της έλλειψης σοβαρότητάς τους.

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπαν στον ευρωβουλευτή ότι η κυβέρνηση της χώρας του προετοιμάζει ένα χειροκίνητο και προσωρινό σύστημα ελέγχου διαβατηρίων, σε μια προσπάθεια να παραμείνει στη ζώνη Σένγκεν.
Ωστόσο, πιστεύει ότι αυτό το σύστημα θα είναι γραφειοκρατικό και θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στα σύνορα της Μάλτας.