– Κίνημα για έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν έχει ξεσπάσει σε κορυφαίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Η παραμονή μας στη Συνθήκη έχει περισσότερα αρνητικά από θετικά στοιχεία λένε αυτοί που ξέρουν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σχετική εισήγηση αναμένεται να κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αφού εντός της Συνθήκης η Ελλάδα δεν μπορεί να διπλασιάσει έως και τριπλασιάσει τους εύρωστους οικονομικά τουρίστες που δέχεται από τη Ρωσία αλλά και να εισέλθει δυναμικά στην εν αναπτύξει κινεζική και ινδική αγορά. Για παράδειγμα η χωρίς βίζα Τουρκία προσφέροντας τις ίδιες τιμές με Ελλάδα συγκεντρώνει 4 εκατ. τουρίστες ετησίως έναντι 600.000 της Ελλάδας. Η διαδικασία της βίζας είναι και χρονοβόρα και αλόγιστα δαπανηρή. Άλλωστε η ίδια άποψη συζητείται και στη Γαλλία αυτή την περίοδο. Αντίστοιχη θέση φέρονται να έχουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μετά τη γκάφα του υπουργείου Εξωτερικών να διακόψει προσωρινά την έλευση Λίβυων ασθενών που είχε τονώσει τα οικονομικά τους, αφού ως γνωστών τα ασφαλιστικά ταμεία τα έχουν «γονατίσει»…

– Συγχαρητήρια στον ΕΟΤ για την επιστροφή, ως Διευθύντρια αυτή τη φορά, της Σοφίας Λαζαρίδου στις Δημόσιες Σχέσεις. Να σημειώσω εδώ ότι όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν τις ικανότητες της και η όλη ταλαιπωρία της από την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού μόνο κακό έκανε για το δημόσιο.

– Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πηγαίνει για εσωκομματικές εκλογές αλλά το ταμείο είναι μείον και όπως μαθαίνω μπλοκάρονται και οι λογαριασμοί του, οσονούπω αφού οι Διαταγές Πληρωμές διαδέχονται η μια την άλλη. Η τελευταία που έμαθε ο σμπίρος μου αφορά στο ιστορικό κτίριο που νοίκιαζε το κόμμα στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου το «φέσι πάει σύννεφο» στην οικογένεια Εφραίμογλου που της ανήκει και η οποία όπως μου μετέφεραν έγκυροι δικαστικοί κύκλοι έχει προβεί ήδη στις ανάλογες νομικές ενέργειες.

– Η φετινή συρρίκνωση του αριθμού των κρατήσεων από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης κατέδειξε για ακόμη μια φορά την ανυπαρξία στρατηγικής στον ελληνικό τουρισμό. Kαλό θα ήταν να μην κάνουμε λόγο για crisis management στην κυβέρνηση και δη στο «λίγο» υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού. Είναι κοινός τόπος ότι μόνον όταν υπάρχουν απώλειες σε τουριστικό συνάλλαγμα ξαφνικά ανακύπτει ανάγκη ενίσχυσης του Τουρισμού και ειδικότερα της προβολής της χώρας. Αν δούμε συνολικά την κυβέρνηση βλέπουμε την αδυναμία της απέναντι στην οικολογική τρομοκρατία και την ανομία που χαρακτηρίζει κάποιες κοντόφθαλμες οργανώσεις αλλά και προβληματικά στελέχη του ΥΠΕΚΑ των Δασαρχείων και των Πολεοδομιών, αγκάθια που προκαλούν τρόμο σε κάθε δυνητικό επενδυτή. Δια γυμνού οφθαλμού είναι ορατή η ανυπαρξία βούλησης επίλυσης χρόνιων προβλημάτων του ελληνικού τουρισμού που μπορεί να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν και δυστυχώς έχουν γίνει ελάχιστα. Όμως αλήθεια γιατί οι ιδιώτες τα περιμένουν όλα από το χρεωκοπημένο κράτος και από ένα υπουργείο που δεν μπορεί να λύσει χρόνια προβλήματα του κλάδου, ακόμη και στον πολιτισμό; Κύριοι, πρέπει τώρα πριν χαθεί η σεζόν να κινητοποιηθούν όλοι και σε συντονισμό με το αρμόδιο υπουργείο να διενεργήσουν ένα Σχέδιο Ξενοκράτης για τον τουρισμό, που αν φέτος σημειώσει πτώση 10% θα απωλέσουμε τουλάχιστον 70.000 θέσεις εργασίας και 2 δισ. ευρώ λιγότερα άμεσα έσοδα για το κράτος. Ας μη κάνουμε λόγο για τα έμμεσα γιατί αυτά είναι πολλαπλάσια. Και αυτή τη φορά επιτέλους επειδή το Ταμείο είναι Μείον να ζητηθούν κονδύλια υπό τη μορφή χορηγιών από εταιρικούς «παίκτες» που ωφελούνται ιδιαίτερα από την ανέλιξη του αριθμού των τουριστών. Είναι καιρός πλέον, ΟΤΕ, Κινητή Τηλεφωνία, Εταιρείες Ποτών-Αναψυκτικών και Παγωτού, να συνδράμουν στην προβολή του ελληνικού τουρισμού και να μην τα περιμένουν όλα από τον πολύπαθο ΕΟΤ που διαθέτει τεχνογνωσία αλλά ελάχιστα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και ακόμη πιο λίγα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ας πραγματοποιηθεί το πρελούδιο του εν λόγω Σχεδίου από φέτος διότι κάθε ημέρα που περνά οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας για το 2012 και το 2013 φαντάζουν όνειρο θερινής νυκτός.

– Ως ο πλέον αγαπημένος υπουργός των Συνδικαλιστών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης. Όπως μαθαίνω δε χαλάει το χατίρι κανενός. Μάλιστα μου είπαν ότι σχεδιάζει να εξαιρέσει τους ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την εφεδρεία και αβαντάρει τους συνδικαλιστές όντας δεσμευόμενος να υπογράψει την ίδια συλλογική σύμβαση με την περυσινή. Ήδη πάντως ακούγεται ότι με την τακτική του ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεχειλώσουν τα συμμαζεμένα οικονομικά των ΔΕΚΟ του Μεταφορών όμως, όπως λένε οι κακές γλώσσες, επιδιώκει μετά το σάλτο που έκανε στη Νέα Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει τους πάντα… καλοπροαίρετους συνδικαλιστές για την επανεκλογή του στο ελληνικό κοινοβούλιο οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να πουλήσουνε εξουσία και δύναμη αναφορικά με την ψηφοδοτική τους ικανότητα. Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο ο Βορίδης έχει καταφέρει στο ελάχιστο χρονικό διάστημα να ξεπαγώσει το θέμα της Siemens και να «τρέξει» θέματα που ειδικά την περίοδο Ραγκούση βρισκόντουσαν «εν υπνώσει». Παράλληλα ακόμη και οι Πασόκοι επικεφαλής των ΔΕΚΟ του υπουργείου πίνουν νερό στο όνομα του αφού τρέχει άμεσα τα ζητήματα τους.

– Έντονος έμαθα ότι ήταν ο διάλογος του υπουργού Πολιτισμού Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου με τον υφυπουργό του Γιώργο Νικητιάδη στην έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου την περασμένη Πέμπτη. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς διεμήφθη μεταξύ των δυο ανδρών. Ακούγεται πάντως ότι ο Πρίγκηψ υπενθύμισε στον κ. Νικητιάδη ότι είναι υφυπουργός Τουρισμού όλης της Ελλάδας και όχι της Δωδεκαννήσου μόνον. Στα απόνερα της ειδησεογραφίας της μεγαλύτερης έκθεσης στον κόσμο καταγράφεται η διαμονή του κ. Γερουλάνου και της συνοδείας του στο υπερπολυτελές ιστορικό ξενοδοχείο Adlon του Βερολίνου ( το κόστος πάντως ανήλθε στα 13.500 ευρώ, που τα παλιά μεγαλεία του Λουδοβίκου και των άλλων) πλησίον της πύλης του Βραδεμβούργου, γεγονός που δεν έμεινε ασχολίαστο από Γερμανούς Tour Operators οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να κατηγορήσουν τους Έλληνες πολιτικούς, προσθέτοντας ότι ακόμη αναζητείται η στρατηγική του ελληνικού τουρισμού.

– Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι όλοι έχουν να λένε για το μπρουτάλ αγόρι που συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας του ελληνικού περίπτερου στην ΙΤΒ, την μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του κόσμου που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο. Ως έμπειρο καμάκι, αφού στα Δωδεκάνησα το είδος κάνει θραύση, έφερνε δεκάδες τις Γερμανίδες ενδιαφερόμενες για τουρισμό προς την ελληνική πλευρά. Πρόκειται για τον υφυπουργό Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη, ο οποίος όντας ακούραστος πάσχιζε να γεμίσει τους άδειους χώρους του περιπτέρου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, αποτέλεσμα του αρνητικού κλίματος που επικρατεί για τη χώρα μας στη Γερμανία. Άλλους δυο να είχαμε σας και αυτόν θα σώζαμε τη σεζόν για φέτος…