της Εύας Οικονομάκη

Δυσθεώρητες είναι οι ζημιές που μετρούν τα ξενοδοχεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλά εκ των οποίων αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους το 2020 καθώς ήταν αδύνατο να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους τη στιγμή που η ζήτηση ήταν μηδενική.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφερε να μείνει ανοιχτό φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.

«Το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου το 75%-80% των ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη ήταν κλειστό. Ακόμη και σε αυτά που λειτούργησαν αφενός η πληρότητα δεν ξεπέρασε το 10% και αφετέρου απασχολήθηκε μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η πληρότητα κυμάνθηκε γύρω στο 20%, με την πτώση να προσεγγίζει το 80%, ενώ σε επίπεδο εσόδων, η μείωση είναι μεγαλύτερη αν λάβει κανείς υπόψη του ότι τα ξενοδοχεία προσέφεραν χαμηλότερες τιμές», επισημαίνει στο tourismtoday o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος.

«Αυτή τη στιγμή τα ξενοδοχεία που είναι ανοικτά ουσιαστικά υπολειτουργούν, καθώς απασχολείται μόνο ένα 10%-15% του προσωπικού», προσθέτει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως τα συσσωρευμένα χρέη που διαθέτουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αποτελούν θηλιά για τη βιωσιμότητά τους. «Θα οδηγηθούμε σε λουκέτα. Αυτή τη στιγμή ήδη υπάρχει ένας μονοψήφιος αριθμός ξενοδοχείων που δεν θα ξανανοίξει. Είναι δύσκολο για τα ξενοδοχεία που έχουν συσσωρευμένες οφειλές να λειτουργήσουν ξανά και μία επιχείρηση θα χρειαστεί 2-4 χρόνια για να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της», εξηγεί ο Ανδρέας Μανδρίνος.

Η εικόνα για το 2021

Ζοφερό παραμένει την ίδια στιγμή το σκηνικό για το 2021, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν προκρατήσεις και μόλις 25 ξενοδοχεία βρίσκονται σε λειτουργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Η κρίση μας απέδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει προγραμματισμό πέραν των 20 ημερών. Θεωρούμε χαμένο το πρώτο 4μηνο του έτους. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουμε είναι δυσμενή. Ο περιορισμός των αεροπορικών πτήσεων σε συνδυασμό με την επιδημιολογική εικόνα των χωρών που αποτελούν πηγές τουρισμού για την πόλη και εν γένει για τη χώρα μας», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας πως διαφαίνεται μία προοπτική επανεκκίνησης της τουριστικής δραστηριότητας και συνεπώς των εργασιών των ξενοδοχείων από τον Ιούνιο.

«Εάν τα ξενοδοχεία πόλης καταφέρουν να φτάσουν σε ένα ποσοστό 20%-25% των μεγεθών του 2019 θα είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα. Είναι πολύ δύσκολο να πάρει κάποιος απόφαση να επισκεφθεί το ξενοδοχείο μιας πόλης σε αυτή τη συνθήκη. Μόνο τα επαγγελματικά ταξίδια μπορούν να αυξήσουν την πληρότητα, αλλά και αυτά έχουν υποστεί περικοπές από τις εταιρείες και η πλειονότητα των «συναντήσεων» γίνεται πλέον διαδικτυακά. Επιπλέον, στην παρούσα φάση ούτε συνέδρια και εκθέσεις γίνονται και ο συνεδριακός τουρισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης μας», επισημαίνει ο Ανδρέας Μανδρίνος.

Το στοίχημα

Μάλιστα, όπως τονίζει, ο στόχος για το 2021 είναι να καταφέρουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. «Αυτή η χρονιά είναι χαμένη. Όποια προσπάθεια γίνεται έτσι ώστε να κρατηθούν ανοιχτές οι μονάδες και να σωθούν θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει προσδοκία ότι για τα ξενοδοχεία πόλης θα επέλθει έστω και μία μίνι κανονικότητα».