της Εύας Οικονομάκη

Ευθεία βολή για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων αποτελεί πλέον η έκρηξη του ενεργειακού κόστους και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών -που έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία- λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής σεζόν. Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα αστικά κέντρα και στον ορεινό όγκο, με το λειτουργικό κόστος να εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 30%.

Η εικόνα στα αστικά κέντρα

Με πληρότητα που διαμορφώνεται πέριξ του 20% φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του έτους για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία των αστικών κέντρων, με τον Μάρτιο να καταγράφει μια μικρή αναζωπύρωση της ζήτησης, η οποία εντοπίζεται κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Τη δυναμική της ως προορισμός city break φαίνεται ότι ανακτά σταδιακά η Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα των ξενοδοχείων στη βορειοελλαδίτικη πόλη τα Σαββατοκύριακα διαμορφώνεται στο 40%-45% χάρη κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό.

Ενισχυτικά στην τόνωση της πληρότητας των μονάδων της Θεσσαλονίκης λειτουργεί και η παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών που πραγματοποιείται στην πόλη. Βέβαια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, το λειτουργικό κόστος για αρκετές επιχειρήσεις πλέον υπερβαίνει τα έσοδα. «Σημειώνεται επιβράδυνση της ροής των προκρατήσεων αυτή τη στιγμή, ωστόσο, εκτιμάμε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι κάτι μόνιμο. Οσο πιο γρήγορα υπάρξει αποκλιμάκωση της πολεμικής σύρραξης, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί και ο ρυθμός των προκρατήσεων, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει κατακτήσει το προφίλ ενός ασφαλούς τουριστικού προορισμού», λένε χαρακτηριστικά.

Θολό το τοπίο για τα ξενοδοχεία ορεινού όγκου

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται την ίδια στιγμή τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στον ορεινό όγκο, με το ενεργειακό κόστος να αποτελεί πλέον για τους επιχειρηματίες «απαγορευμένη λέξη». Και μπορεί η ζήτηση για το επικείμενο τριήμερο της 25ης Μαρτίου να είναι ζωηρή και οι πληρότητας να υπερβαίνουν το 70%, ωστόσο, το ενεργειακό κόστος έχει γίνει θηλιά για την πλειονότητα των επιχειρήσεων.

«Είμαστε σε τραγική κατάσταση, πλέον τίθεται θέμα βιωσιμότητας. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις της περιοχής σε τρομακτικά μεγάλο βαθμό», επισημαίνει στο tourismtoday.gr ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, πρόεδρος Συνδέσμου ξενοδόχων της Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος εξηγεί ότι ειδικά η Καστοριά την οποία επισκέπτονταν κάθε χρόνο χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες χάρη στη γουνοποιία που άκμαζε στην περιοχή έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αρκετοί επιχειρηματίες πλέον επιλέγουν να μην ανοίξουν καν τα ξενοδοχεία τους, καθώς εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα η λειτουργία των μονάδων καθίσταται ασύμφορη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Την εικόνα που παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας έρευνας πάνελ αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, προκύπτει ότι το τρίμηνο από 1 Δεκεμβρίου 2021 έως 28 Φεβρουαρίου 2022, που αποτελεί και την υψηλότερη περίοδο από πλευράς κίνησης για τα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, ήταν ανοιχτό το 79,3% των ξενοδοχείων, ενώ 1 στα 5 δεν λειτούργησε, επιλέγοντας να παραμείνει κλειστό. Η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν 28,2%, που με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, γίνεται 21,3%.