Η «Διαδικτυωμένη Κοινωνία» επηρεάζει την επιχειρηματική δράση από την οποία απαιτείται καινοτομία και δημιουργικότητα.

Ο Πρόεδρος και CEO της Ericsson (NASDAQ: ERIC), Hans Vestberg, παρουσίασε νέες ευκαιρίες με συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας.

Ο Hans Vestberg περιέγραψε τις δυνατότητες που παρουσιάζονται στην «έξυπνη» επικοινωνία που γίνεται σε πραγματικό χρόνο, όταν οι συσκευές πλέον θα διαχειρίζονται απλές εργασίες για να μας διευκολύνουν στην καθημερινή μας ζωή. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μπροστά σε χιλιάδες ακροατές,«όταν θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα το λογισμικό, τους αισθητήρες και το hardware, τότε θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις διαδικασίες και να εφαρμόσετε νέες ιδέες που θα «χτίσουν» μια επιχείρηση. Το αποτέλεσμα θα είναι σπουδαιότερο από ό,τι ο καθένας μπορεί να φανταστεί!».

Επιπρόσθετα, ο Hans Vestberg, έκανε αναφορά στα πλεονεκτήματα που μπορεί να φέρει το ICT (Information and Communications Technology) και σε άλλες βιομηχανίες. Συγκεκριμένα, η Ericsson μπορεί να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να αναγνωριστεί, να επικοινωνήσει με συστήματα πληρωμών και με άλλα συστήματα που προτιμούν οι καταναλωτές, ενώ παράλληλα μπορεί να στείλει και να λάβει σχετικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Τα οφέλη μπορεί να γίνουν αντιληπτά τόσο στις επιχειρήσεις όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ο κ. Vestberg συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι, «σκοπός μας είναι να καταστίσουμε τη συνδεσιμότητα δυνατή παντού και σε πραγματικό χρόνο. Ο δικός σας ρόλος είναι να αξιοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα και να καινοτομήσετε πάνω σε αυτή και πιθανόν να βρείτε νέες ιδέες για συσκευές που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές και σε ένα, δύο ή πέντε χρόνια να τις παρουσιάσετε στο CES». Εν συνεχεία περιέγραψε περιπτώσεις στις οποίες η Ericsson εξελίσσει την έννοια της επικοινωνίας, στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, των μετακινήσεων ακόμη και στη ναυτιλία.

Η συμφωνία με τη Maersk Line, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο, ανακοινώθηκε από τον Vestberg. Μια συνεργασία που επιβεβαιώνει έμπρακτα το όραμα της Ericsson για μία Διαδικτυωμένη Κοινωνία. Οι ωκεανοί αποτελούν το τελευταίο «οχυρό» για τη βιομηχανία της mobile επικοινωνίας. H Maersk Line, ηγέτιδα στο χώρο της ναυτιλίας, επέλεξε την Ericsson (NASDAQ: ERIC) για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων end-to-end υπηρεσιών κινητής και δορυφορικής επικοινωνίας στο σύνολο του στόλου της.

Ο  πρόεδρος της Maersk Line Inc, Mike White, δήλωσε για τη συνεργασία, «η υλοποίηση αυτού του δικτύου θα αποτελέσει σημαντική βελτίωση στον τομέα της συνδεσιμότητας στη θάλασσα και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε τα οφέλη που θα φέρει στην Maersk Line και στους μελλοντικούς μας πελάτες».

Η ανθρώπινη πτυχή της «Διαδικτυωμένης Κοινωνίας» (Networked Society) τονίστηκε με την εμφάνιση του Christopher Mikkelsen, ενός από τους συνιδρυτές του ‘Refugees United’. Η Ericsson συνεργάζεται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και το MTN για να καταστεί δυνατή μια παγκόσμια, ασφαλής μηχανή αναζήτησης για τους πρόσφυγες που ψάχνουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ήδη 65 χιλιάδες άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι σε αυτήν την υπηρεσία.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ericsson, κάλεσε στη σκηνή τον καθηγητή Carlo Ratti του Senseable Cities Lab του MIT για να παρουσιάσει τη συνεργασία της Ericsson με το ΜΙΤ, της οποίας ο σκοπός θα είναι να αποκαλύψει τα πρότυπα της ανθρώπινης συμπεριφοράς εξετάζοντας τον όγκο των δεδομένων που ανταλλάσσονται μέσω των κινητών τηλεφώνων.

O κ. Ratti υπογράμμισε ότι, «το δίκτυο δεν είναι μια αφηρημένη έννοια – μας επιτρέπει να συνδεθούμε και να έρθουμε πιο κοντά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην δουλειά μας αλλά και στον ελεύθερό  χρόνο και όπως θα δείξει και η συνεργασία μεταξύ της Ericsson και του ΜΙΤ – θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και ως εργαλείο για να κατανοήσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας».

Ο Hans Vestberg ολοκλήρωσε την εμφάνισή του στο CES επιδεικνύοντας την εντυπωσιακή νέα τεχνολογία, “capacitive coupling”, στην  οποία μία φωτογραφία μεταφέρθηκε από τηλέφωνο, διαμέσου του ανθρώπινου σώματος, στην μεγάλη οθόνη, χωρίς τη χρήση ραδιοκυμάτων.

Ανδρέας Αλειφέρης