Σύνταξη: tourismtoday.gr

«Τα χαρτιά της ανοίγει», η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε μία συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον Ian Taylor του Travelweekly του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μίλησε μεταξύ άλλων για την ταξιδιωτική κίνηση από την αγορά της Βρετανίας στην Ελλάδα, το ρεκόρ σε διεθνείς επισκέπτες στην χώρα μας, το Συνέδριο της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) στην Πελοπόννησο και τις προκλήσεις.

Φέτος, είπε ότι «οι αριθμοί σε διεθνείς αφίξεις φαίνεται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι». Τα στοιχεία έως τον Ιούνιο έδειξαν άνοδο 15% στις αφίξεις και 12% στις τουριστικές εισπράξεις σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι καθώς σημειώθηκε αύξηση έως και 20% στις αφίξεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης».

Σημείωσε πως τα ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο «έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών το 2023» με περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες και τόνισε πως «μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, έχουμε δει αύξηση 6% στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι».

«Όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές πηγών έχουν σημειώσει νέα ρεκόρ, ενώ η αγορά των ΗΠΑ αναπτύσσεται σταθερά και φαίνεται να οδεύει προς ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών με αύξηση σχεδόν 10%», πρόσθεσε.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία ταξιδιωτικά εμπορικά σήματα την τελευταία δεκαετία και μπήκε στη λίστα με τους 10 πιο δημοφιλείς προορισμούς του κόσμου το 2023.

Μαζί με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών, η Ελλάδα έχει επίσης σημαντική ανάπτυξη στον τουρισμό υποδομές, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων από διεθνείς μάρκες φιλοξενίας.»

Ωστόσο, οι αυξανόμενοι αριθμοί και οι επενδύσεις σε υποδομές δεν αρκούν πλέον. Υποστήριξε πως «σήμερα, μπαίνουμε σε ένα νέο κεφάλαιο στην τουριστική ανάπτυξη – την αντιμετώπιση της βιωσιμότητας.
Η προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων και η ταυτότητα και η ευημερία των τοπικών κοινωνιών βρίσκονται στο επίκεντρο των εκτιμήσεών μας.

Συνεργαζόμαστε στενά με τους ενδιαφερόμενους για να ενσωματώσουμε βιώσιμες πρακτικές σε κάθε πτυχή του κλάδου.

«Η συνεργασία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών είναι καίριας σημασίας. Θεσπίσαμε νομοθεσία για να διευκολύνουμε ένα νέο μοντέλο τοπικής διακυβέρνησης για τη διαχείριση και την προώθηση προορισμών. Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, καθώς και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση των ανθρώπων στα ταξίδια και τη φιλοξενία.

Η στρατηγική μας στοχεύει να εξισορροπήσει τα οφέλη του τουρισμού με τις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και κοινοτήτων, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Μαζί με τις πολιτικές για τη διαφοροποίηση, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, έχουμε εισαγάγει εργαλεία για συστηματική συλλογή δεδομένων και ροή πληροφοριών.

Δημιουργούμε μια πλατφόρμα για ένα Εθνικό Παρατηρητήριο για την Αειφόρο Τουριστική Ανάπτυξη και δημιουργήσαμε ένα κέντρο παρακολούθησης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο, ένα έργο που ξεκίνησε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UN Tourism).

Το κέντρο στοχεύει στη διευκόλυνση της συλλογής και διάδοσης δεδομένων για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, με αρκετές χώρες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Άλλες πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της υποδομής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας στα ξενοδοχεία και τη δημιουργία ενός συστήματος ταξινόμησης βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας που θα πιστοποιεί τα ξενοδοχεία σύμφωνα με το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα».

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών

Σχετικά με τις συνέπειες της θέρμανσης του κλίματος η κ. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «η Ελλάδα, όπως πολλές περιοχές, έχει βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα και πυρκαγιές που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
Η κυβέρνηση μας διαθέτει πόρους για τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προορισμών.

Υπάρχει σχεδιασμός πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές και το σύστημα προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές, ένα μήνυμα κειμένου έκτακτης ανάγκης 112, έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματικό. Το σύστημα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην υποβοήθηση της προληπτικής εκκένωσης των θέρετρων πέρυσι.

Όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για να λάβουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των εκκενώσεων ξενοδοχείων, εάν χρειαστεί.

«Φέτος κυκλοφορήσαμε έναν ψηφιακό βοηθό και μια εφαρμογή για κινητά, το ‘mAiGreece’, που υποστηρίζει 31 γλώσσες και χρησιμοποιεί τη γεωγραφική τοποθεσία για την παροχή έγκαιρων, εξατομικευμένων πληροφοριών. Βασικός στόχος είναι η παροχή άμεσης βοήθειας όταν το ταξίδι σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας επηρεαστεί από έκτακτη ανάγκη.

«Επιπλέον, μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει προσωρινή διαμονή σε όσους πλήττονται από έκτακτες ανάγκες».

Προώθηση λιγότερο γνωστών προορισμών

Οι διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού με κακή διαχείριση -ιδιαίτερα στην Ισπανία- δεν έχουν περάσει απαρατήρητες στην Ελλάδα.

Αναγνώρισε πως «υπάρχουν προορισμοί στην Ελλάδα που έχουν υψηλούς αριθμούς επισκεπτών σε συγκεκριμένες ώρες, κάτι που έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε ορισμένες κοινότητες.

Αυτό το ζήτημα απαιτεί άμεση προσοχή και συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων για να διασφαλιστεί ότι ο τουρισμός θα ωφελήσει τόσο τους επισκέπτες όσο και τις τοπικές κοινότητες χωρίς να διακυβεύεται το περιβάλλον ή η κληρονομιά».

Προωθούμε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, καθώς και ταξίδια την εποχή των ώμων για να μειώσουμε την πίεση στις δημοφιλείς περιοχές».

Αυτό επεκτείνεται στη ρύθμιση για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις και στην εξέταση της ρύθμισης των αφίξεων κρουαζιέρας.

«Η κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα κανονισμούς που διέπουν τη φορολογία για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων και εξετάζουμε κανονισμούς που σχετίζονται με τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για να μειώσουμε την πίεση σε ορισμένους προορισμούς», σημείωσε.

Αυτό ταιριάζει με την στρατηγική προώθησης της Ελλάδας ως προορισμού για όλο το χρόνο. Η υπουργός επισήμανε ότι «το όραμα μας είναι να αναδείξουμε τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα όλες τις εποχές και να προσφέρουμε πιο διαφορετικές εμπειρίες.

Προωθούμε το yachting, τον χειμερινό τουρισμό, τις καταδύσεις, καθώς και τα σπα και την ευεξία, και χρηματοδοτούμε έργα για την αναβάθμιση των υποδομών σε μαρίνες, καθώς και σε χιονοδρομικά κέντρα.

Άλλα έργα στοχεύουν στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικών λουτρών και στην «προώθηση του αγροτουρισμού, της γαστρονομίας και του οινοτουρισμού, και θα ξεκινήσουμε ψηφιακές πλατφόρμες και ειδικές εκστρατείες για την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων. Σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, στοχεύουμε να προωθήσουμε ταξίδια εκτός αιχμής και λιγότερο γνωστούς προορισμούς».

Προσέλκυση επενδύσεων

Η μείωση της γραφειοκρατίας γύρω από τις τουριστικές επενδυτικές αποφάσεις στην Ελλάδα προσδιορίστηκε ως προτεραιότητα από την Κεφαλογιάννη όταν ήταν για πρώτη φορά επικεφαλής του υπουργείου Τουρισμού.

Η ίδια υπενθύμισε πως «το 2013, δημιουργήσαμε μια αποκλειστική υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης στο υπουργείο για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων.

Στόχος μας ήταν να διασφαλίσουμε ότι διάφοροι τομείς επενδύσεων θα επωφεληθούν από τη μειωμένη γραφειοκρατία και τις επισπευσμένες διαδικασίες. Αυτή η μονάδα έχει διευκολύνει σημαντικά έργα στον κλάδο έκτοτε.»

Η κ. Κεφαλογιάννη πιστεύει ότι η Ελλάδα θεωρείται πλέον ως ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις κεφαλαίων. Ωστόσο, επέμεινε ότι «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τους επενδυτές και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών παραμένει προτεραιότητα.

Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον όχι μόνο για δημοφιλείς προορισμούς αλλά και για λιγότερο γνωστές περιοχές. Πρόσφατα θεσπίσαμε νομοθεσία για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των επενδύσεων όχι μόνο στη φιλοξενία αλλά και σε εγκαταστάσεις όπως μαρίνες, ιαματικά λουτρά και κέντρα ευεξίας».

Σημειώνει ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προστατεύοντας το περιβάλλον και εξισορροπώντας τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά υποστήριξε πως «ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις που δίνουν προτεραιότητα στις φιλικές προς το περιβάλλον υποδομές και δημιουργούν ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη.

Στοχεύουμε να επιτύχουμε μια ισορροπία μεταξύ της οικονομικής απόδοσης της κοινωνικής ισότητας και της διατήρησης του περιβάλλοντος μέσω προσεκτικού σχεδιασμού και διαχείρισης.

Αναπτύσσουμε ένα πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις και την ανάπτυξη υποδομών».

Το Συνέδριο της ABTA στην Πελοπόννησο

Το Συνέδριο της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) που θα πραγματοποιηθεί στο Costa Navarino στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου, έρχεται σε μία στιγμή που η υπουργός την χαρακτηρίζει περιγράφει ως «κομβική για τον τουρισμό στη χώρα μας».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το Συνέδριο της ABTA πίσω στην Ελλάδα. Είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε το κοινό μας όραμα, τόνισε.

Η Μεσσηνία και η Πελοπόννησος είναι ένας τόσο ικανοποιητικός προορισμός, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και υπέροχο φυσικό περιβάλλον και το Costa Navarino είναι ένας κορυφαίος προορισμός φιλοξενίας παγκοσμίως. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια υπέροχη γωνιά της Ελλάδας.»