
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, συνδιοργάνωσε την Τετάρτη 14 Μαΐου 2025 μια ολοήμερη εκδήλωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, παρουσία πλήθους κόσμου, στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου.
Σκοπός της πρωτοβουλίας ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών, επιστημόνων και πασχόντων, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα που ζουν με κοιλιοκάκη.
Το πρωινό σκέλος της εκδήλωσης απευθυνόταν σε επαγγελματίες της εστίασης, της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, με έμφαση στην εκπαίδευση και την ορθή τήρηση των προδιαγραφών για προϊόντα χωρίς γλουτένη. Σκοπός ήταν η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού και η ενσωμάτωση καλών πρακτικών σε επαγγελματικά περιβάλλοντα.
Ο κοινωνικός αντίκτυπος των δράσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας αποτέλεσε βασικό σημείο του χαιρετισμού του Προέδρου, κ. Γιάννη Τρουπή, ο οποίος ανέφερε:
«Τα τελευταία χρόνια, το Επιμελητήριο Αρκαδίας διευρύνει το πεδίο δράσης του, στηρίζοντας πρωτοβουλίες που αγγίζουν κρίσιμους κοινωνικούς τομείς και αφορούν άμεσα και τα μέλη μας. Η κοιλιοκάκη είναι ένα ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον κλάδο της εστίασης. Οι επαγγελματίες οφείλουν να είναι ενήμεροι και προετοιμασμένοι για να καλύψουν τις ανάγκες αυτών των καταναλωτών με υπευθυνότητα και ευαισθησία».
Ο κ. Βασίλης Αθανασιάδης, Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, σημείωσε από την πλευρά του:
«Αγκαλιάσαμε αμέσως την πρόταση της κας Άννας Γαβρήλου, νέου μέλους της Διοίκησης, για τη διοργάνωση αυτής της δράσης. Ως επαγγελματίες έχουμε την ευθύνη να εξελισσόμαστε διαρκώς και να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η σχέση μεταξύ επαγγελματία και καταναλωτή είναι αμφίδρομη και θεμελιώνεται στην εμπιστοσύνη και την αμοιβαία κατανόηση».
Το απόγευμα, την εκδήλωση άνοιξε, για το ευρύ κοινό και πάσχοντες κοιλιοκάκης, ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Νίκος Τότσης, επισημαίνοντας:
«Πιστεύουμε βαθιά στη σημασία της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης αλλά και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ως Επιμελητήριο, στεκόμαστε σταθερά δίπλα σε δράσεις που προάγουν την υγεία, την ενημέρωση και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή».
Και στα δύο σκέλη της εκδήλωσης (πρωί, απόγευμα) καταξιωμένοι επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου της υγείας, της διατροφής και της επιχειρηματικότητας παρουσίασαν επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση και πρακτικές κατευθύνσεις για την κοιλιοκάκη και τη διατροφή χωρίς γλουτένη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης, στη σημασία της σωστής πληροφόρησης των επαγγελματιών και καταναλωτών, καθώς και στη συμβολή των συλλογικών φορέων στη στήριξη των πασχόντων.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: • Dr Αντρέα Πάολα Ρόχας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας – Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου • Παναγιώτα Ψαθά, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος • Ανδρέας Σύριος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων, Χημικός – Βιοχημικός – Τεχνολόγος Τροφίμων MSc • Ελπίδα Γαλανοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κα. Άννα Γαβρήλου, μέλος της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.
Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέσα από αυτή τη διοργάνωση, επιβεβαίωσε έμπρακτα τη διαρκή του δέσμευση να στηρίζει δράσεις που προάγουν την υγεία, την ενημέρωση, την κοινωνική ευθύνη και την επιχειρηματική εξέλιξη, ενισχύοντας τον ρόλο του ως γέφυρα μεταξύ επιστημονικής κοινότητας, επαγγελματιών και κοινωνίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε θερμό κλίμα, με χρόνο για συζήτηση με συνοδεία κερασμάτων χωρίς γλουτένη.
Οι παρουσιάσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας: www.arcadianet.gr