του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε πιονέρο των μεγάλων αεροδρομίων της Ευρώπης εξελίσσεται το Ελευθέριος Βενιζέλος, αφού η αναρρίχηση των μεγεθών του υπερβαίνει αντίστοιχη άνοδο έτερων ισχυρών παικτών της αγοράς.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής από τον προσεχή Σεπτέμβριο ξεκινά μπαράζ τσάρτερ πτήσεων της Korean Air, σηματοδοτώντας επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην ίδια κατεύθυνση η ινδική Vistara αναμένει τις σχετικές άδειες για την έναρξη πτήσεων από το προσεχές φθινόπωρο από το Νέο Δελχί προς την Αθήνα

ΗΠΑ

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, με τις ΗΠΑ να έχουν τερματίσει στην πρώτη θέση των διεθνών αφίξεων στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, γεγονός που θέτει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.

Ηδη από τις αρχές Μαρτίου έχουν επανεκκινήσει οι απευθείας πτήσεις της Delta Airlines στο δρομολόγιο Αθήνα – Νέα Υόρκη, μία σύνδεση που ενισχύεται με περισσότερες πτήσεις από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου χάρη στην αυξημένη ζήτηση.

Από τις αρχές Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου ισχύει το θερινό πρόγραμμα της American Airlines στη σύνδεση με τη Νέα Υόρκη, ενώ, αρχές Ιουνίου ξεκινούν οι πτήσεις της εταιρείας στα δρομολόγια Βοστόνη – Αθήνα και Φιλαδέλφεια – Αθήνα. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου διαρκεί και ο προγραμματισμός της United Airlines στη σύνδεση με την Ουάσινγκτον, ενώ είναι σε λειτουργία και το δρομολόγιο που συνδέει την Αθήνα με το αεροδρόμιο Nιούαρκ.

Σε αυτά προστίθεται και η σύνδεση της Αθήνας με το Νιούαρκ από την Emirates, η οποία είναι και η μοναδική αεροπορική που εξυπηρετεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους το συγκεκριμένο δρομολόγιο, με τον αριθμό τον πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σε εβδομαδιαία βάση να ενδέχεται να υπερβεί τις 56.

Καναδάς

Αισιόδοξες είναι, την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις για την κίνηση από τον Καναδά, με την Air Canada. Το εποχικό δρομολόγιο της εταιρείας μεταξύ της Αθήνας και του Μόντρεαλ θα εκτελείται έως τις 26 Νοεμβρίου 2023, ενώ το εποχικό δρομολόγιο μεταξύ της ελληνικής πρωτεύουσας και του Τορόντο θα προσφέρεται έως τις 27 Νοεμβρίου 2023.

Και τα δύο δρομολόγια πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, δηλαδή το διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, με την ισχυρή ζήτηση να λειτουργεί θετικά στην κατεύθυνση καθιέρωσης της σύνδεσης της ελληνικής πρωτεύουσας με τον Καναδά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα έργα

Την ίδια ώρα στην επέκταση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών με δέκα νέες θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών και επέκταση του Δορυφορικού Αεροσταθμού προχωρεί η διοίκηση του “Ελευθέριος Βενιζέλος” με στόχο να ανταποκριθεί στην άνοδο της κυκλοφορίας και τη διαφαινόμενη εξάντληση της χωρητικότητάς του αεροδρομίου σε περιόδους αιχμής.

Τα έργα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τα οποία, όταν ολοκληρωθούν, θα εξυπηρετήσουν άμεσα κυκλοφοριακές και άλλες απαιτήσεις έχουν κατακυρωθεί στο πλαίσιο σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών και χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο από το “Ομολογιακό Δάνειο Κεφαλαιουχικών Επενδύσεων”.

Συγκεκριμένα, τα έργα αφορούν:

  • Κατασκευή νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών με 10 επιπλέον θέσεις κατηγορίας Γ, βόρεια του τροχοδρόμου Υ2, με νέο σταθμό εξυπηρέτησης ράμπας και νέο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών GA/BA (Γενικής και Επιχειρηματικής Αεροπορίας) κοντά στην τεχνική βάση.
  • Επέκταση του κτιρίου του Δορυφορικού Τερματικού Αεροσταθμού, συνδυάζοντας την επέκταση του κτιρίου κατά 1.400 τ.μ. με ορισμένες λειτουργικές αναδιατάξεις (επέκταση του χώρου ελέγχου διαβατηρίων και δημιουργία νέων αιθουσών αναμονής).
  • Ανάπτυξη συστήματος “Ελεγχόμενης Πρόσβασης” (Access Control) στα οδικά τμήματα πρόσβασης στους χώρους αναχωρήσεων και αφίξεων του αεροδρομίου (Curbside).

Το έργο αναπτύσσεται σύμφωνα με τον νόμο 4903/22, ο οποίος εισάγει μέτρα ρύθμισης οδικής κυκλοφορίας και στάσης στο Curbside.

Ξεκίνησαν επίσης πρόσθετες εργασίες για την επέκταση/αναδιάταξη των χώρων στάθμευσης οχημάτων.

Τουριστική Κίνηση

Σημειώνεται ότι, νέα ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα, αλλά και την επέκταση της σεζόν αναμένει για τη φετινή τουριστική περίοδο, η διοίκηση του ΔΑΑ με την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημαντική αύξηση που εμφάνισε η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος” κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2023, με τους διακινηθέντες επιβάτες να ανέρχονται σε 2.136.956.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση τον μήνα Απρίλιο ανήλθε σε 2,14 εκατ. αυξημένη κατά 26,8% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, που είχαν διακινηθεί 1.685.862 επιβάτες, αλλά και αυξημένη κατά 7,6% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 20,5 % και 29,8% αντίστοιχα.

Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι διεθνείς επιβάτες παρουσίασαν άνοδο κατά 15,3% και 4,4% αντίστοιχα.

Τον Μάϊο όλο και περισσότερες πτήσεις προσγειώνονται στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με το Eurocontrol, την πρώτη εβδομάδα καταγράφηκαν 1.325 πτήσεις καθημερινά, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα Απριλίου. Από αυτές, οι 646 πτήσεις ήταν στην Αθήνα, η οποία σημείωσε αύξηση 6%. Σε γενικές γραμμές, κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου παρατηρήθηκε σχεδόν πλήρης ανάκαμψη στα προπανδημικά επίπεδα, με τις πτήσεις να φτάνουν στο 92% των επιπέδων του 2019.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκε η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport Greece το πρώτο τετράμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 2019, ενώ αυτό που ξεχωρίζει είναι οι αρνητικές επιδόσεις των αεροδρομίων της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο η αύξηση της επιβατικής κίνησης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) ήταν στο +13,3%, φθάνοντας συνολικά τα 1,63 εκατ. επιβάτες έναντι των 1,44 εκατ. επιβατών του Απριλίου του 2019.