Το νομοθετικό πλαίσιο για τις ακτές άλλαξε φέτος και αυτό έφερε αύξηση στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας για ναυαγοσώστες σε ακτές και πισίνες.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας (ΕΝΑΚ), κ. Νίκος Γιοβανίδης, «Φέτος εξαιτίας της πανδημίας, ταρακουνήθηκε όλο το σύστημα του τουρισμού και πάρα πολλά παιδιά ανακάλυψαν τη ναυαγοσωστική καθώς τα χρήματα που προσφέρει το επάγγελμα δεν τα βρίσκεις εύκολα. Αν και στους ναυαγοσώστες πισίνας υπάρχει σημαντική ανεργία, λόγω των ξενοδοχείων που δεν άνοιξαν, στους ναυαγοσώστες ακτής υπάρχουν τεράστια κενά. Εάν υπήρχαν και άλλα παιδιά θα τοποθετούσαμε και άλλους ναυαγοσώστες. Γενικά το επάγγελμα αυτό, ο συγκεκριμένος τομέας, πήγε φέτος πάρα πολύ καλά».

Κάλεσε, μάλιστα, νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εργαστούν σε αυτό τον τομέα, να ακολουθήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να παρακολουθήσουν μαθήματα, 15-30 μέρες, και να περάσουν από τις εξετάσεις που ορίζει το υπουργείο. Ένας ναυαγοσώστης ακτής λαμβάνει μισθό από 1000 έως 1200 ευρώ.

Ερωτηθείς για τη φετινή πορεία του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη, ο κ. Γιοβανίδης αναφέρθηκε στις αλλαγές που δρομολογήθηκαν, επισημαίνοντας σχετικά: «Φέτος άλλαξε ο νόμος. Από 50 κλίνες και πάνω και 1,5 μέτρο βάθος πισίνας και πάνω είναι υποχρεωμένος ο ναυαγοσώστης να είναι παρών στην πισίνα και πρόκειται για μισθωμένο προσωπικό. Ενώ κάτω από 50 κλίνες και κάτω από 1,5 μέτρο το βάθος της πισίνας πλέον μπορεί ο ναυαγοσώστης να περιφέρεται μέσα στο κατάλυμα και έτσι μπορεί και κάποιος άλλος να καλύπτει τη θέση του ναυαγοσώστη ακόμα και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του καταλύματος. Αυτό είναι μια “ανάσα” για τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες».

Ο ίδιος εκτιμά ότι «το επάγγελμα του ναυαγοσώστη είναι μια διέξοδος», ενώ είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα.