Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Σιγκαπούρη έχει το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 193 προορισμούς από τους 227 παγκοσμίως, σύμφωνα με τον τελευταίο Henley Passport Index.

Ο δείκτης βασίζεται σε αποκλειστικά δεδομένα Timatic από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και κατατάσσει όλα τα διαβατήρια του κόσμου με βάση τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορούν να εισέλθουν οι κάτοχοι τους χωρίς προηγούμενη βίζα.

Τα έθνη της Ασίας συνεχίζουν να ηγούνται στον παγκόσμιο αγώνα κινητικότητας το β΄3μηνο 2025.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα μοιράζονται τη 2η θέση, παρέχοντας στους πολίτες της πρόσβαση σε 190 προορισμούς χωρίς βίζα η καθεμία.

Η Ευρώπη κυριαρχεί

  • Επτά διαβατήρια από την Ευρώπη μοιράζονται την 3η θέση οι Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία, όλα με πρόσβαση σε 189 προορισμούς.
  • Στην 4η θέση, με είσοδο χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς, είναι Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σουηδία.
  • Η Ελλάδα είναι στην 5η θέση, μαζί με Ελβετία και Νέα Ζηλανδία -το μόνο έθνος που αμφισβητεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία- με είσοδο χωρίς βίζα σε 187 προορισμούς.

Στο άλλο άκρο του παγκόσμιου φάσματος κινητικότητας, το Αφγανιστάν παραμένει στο κάτω μέρος της κατάταξης.

Οι πολίτες του έχουν πρόσβαση σε μόλις 25 προορισμούς χωρίς προηγούμενη βίζα, ένα εκπληκτικό χάσμα κινητικότητας 168 προορισμών μεταξύ των διαβατηρίων με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη κατάταξη.

Οι μεγαλύτερες ανοδικές και καθοδικές τάσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν υποχωρήσει από μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαβατηρίων από τον Ιανουάριο, συνεχίζοντας μια μακροπρόθεσμη πτωτική τάση.

  • Κάποτε τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο -το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 και οι ΗΠΑ το 2014- τώρα κατατάσσονται στην 6η και 10η θέση αντίστοιχα.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επί του παρόντος πρόσβαση χωρίς βίζα σε 186 προορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν με 182.
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να βγουν εντελώς από την κορυφαία 10άδα για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία του δείκτη.

 

Η Ινδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη τους τελευταίους έξι μήνες, ανεβαίνοντας οκτώ θέσεις από την 85η στην 77η , παρά το γεγονός ότι πρόσθεσε μόνο δύο προορισμούς στον αριθμό των ταξιδιωτών χωρίς βίζα, που τώρα βρίσκεται στην 59η.

Εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο στην πρόσβαση χωρίς βίζα, προσθέτοντας τέσσερις προορισμούς από τον Ιανουάριο. Το σύνολο της ανέρχεται τώρα στους 91, ανεβάζοντας το βασίλειο τέσσερις θέσεις στην 54η.

«Η ενοποίηση που βλέπουμε στην κορυφή υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση κερδίζεται -και πρέπει να διατηρείται- μέσω ενεργού και στρατηγικής διπλωματίας, επισημαίνει ο Δρ. Christian H. Kaelin, εφευρέτης δείκτη διαβατηρίων.

Τα έθνη που διαπραγματεύονται προληπτικά την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης και καλλιεργούν αμοιβαίες συμφωνίες συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ το αντίθετο ισχύει για εκείνα που συμμετέχουν λιγότερο σε τέτοιες προσπάθειες».

 

ΗΑΕ και η Κίνα ηγούνται της μετατόπισης της ισχύος των διαβατηρίων

Μια μακροπρόθεσμη αναδρομική εξέταση του δείκτη αποκαλύπτει μια γενική παγκόσμια στροφή προς την αυξημένη εξωστρέφεια, τη μεγαλύτερη κινητικότητα και την αυξανόμενη ισχύ των διαβατηρίων.

Την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από 80 διαβατήρια έχουν ανέβει τουλάχιστον 10 θέσεις και ο παγκόσμιος μέσος όρος προορισμών στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση οι ταξιδιώτες χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 109 το 2025.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) εξακολουθούν να ξεχωρίζουν μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη άνοδο, εκτοξεύοντας 34 θέσεις τα τελευταία 10 χρόνια από την 42η στην 8η θέση, καθιστώντας τα τη μόνη χώρα με μεγάλη άνοδο που μπήκε στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης.

Ένας άλλος αξιοσημείωτος νικητής είναι η Κίνα, η οποία επίσης ανέβηκε 34 θέσεις από την 94η στην 60ή από το 2015 – ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη ότι, σε αντίθεση με άλλες χώρες με την υψηλότερη άνοδο, η Κίνα δεν έχει ακόμη αποκτήσει πρόσβαση χωρίς βίζα στον χώρο Σένγκεν της Ευρώπης.

Η άνοδος της Κίνας, ωστόσο, υποβοηθήθηκε από τη σημαντική κίνησή της προς μεγαλύτερο άνοιγμα. Σύμφωνα με τον Henley Openness Index 2025 (κατατάσσει και τις 199 χώρες παγκοσμίως ανάλογα με τον αριθμό των εθνικοτήτων στις οποίες επιτρέπουν την είσοδο χωρίς προηγούμενη βίζα), η Κίνα έχει χορηγήσει πρόσβαση χωρίς βίζα σε πάνω από δώδεκα νέα διαβατήρια από τον Ιανουάριο.

Ανέβασε τη συνολική βαθμολογία της σε 75 χώρες, μια αξιοσημείωτη μεταβολή αν αναλογιστεί κανείς ότι επέτρεψε την είσοδο χωρίς βίζα σε λιγότερες από 20 χώρες μόλις πριν από πέντε χρόνια.

Αξιοσημείωτες προσθήκες στον κατάλογο των χωρών χωρίς βίζα της Κίνας το 2025 περιλαμβάνουν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και τη Σαουδική Αραβία -πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες όλων των Χωρών του Κόλπου μπορούν να ταξιδέψουν στην Κίνα χωρίς προηγούμενη βίζα- καθώς και αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, το Περού και η Ουρουγουάη.

Η χορήγηση πρόσβασης χωρίς βίζα από την Κίνα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη τα τελευταία δύο χρόνια έχει επίσης συμβάλει στην κυριαρχία των ευρωπαϊκών διαβατηρίων στην κορυφή του Henley Passport Power Index (μετρά το ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ που παρέχει κάθε διαβατήριο στους κατόχους του χωρίς βίζα).

 

 

Η Ασία-Ειρηνικός τροφοδοτεί την αύξηση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια

Η αυξημένη εξωστρέφεια της Κίνας αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης στρατηγικής για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών. Σε συνδυασμό με τα ισχυρά διαβατήρια των θαλάσσιων γειτόνων της και της Σιγκαπούρης, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (APAC) αποτελεί κορυφαία κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων ταξιδιών.

Ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA, αναφέρει ότι η συνολική ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια έδειξε ισχυρή αύξηση 5,8% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, με ορισμένες περιφερειακές διακυμάνσεις.

«Οι αεροπορικές εταιρείες σε APAC ηγήθηκαν με ανάπτυξη 9,5%, τόνισε. Στη Βόρεια Αμερική, η διεθνής κίνηση αυξήθηκε 1,8%, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από συρρίκνωση 1% στην εγχώρια αγορά, αφήνοντας τη ζήτηση ουσιαστικά σταθερή κατά την περίοδο.

Είναι σημαντικό ότι, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες, η εμπιστοσύνη από τουρίστες είναι ισχυρή, με τις ισχυρές κρατήσεις για την κορύφωση της ταξιδιωτικής περιόδου του βόρειου καλοκαιριού να δίνουν βάσιμο λόγο αισιοδοξίας».

Οι παλαιές δυνάμεις χάνουν έδαφος στον παγκόσμιο αγώνα κινητικότητας

Εξετάζοντας την τελευταία δεκαετία, με τόσα πολλά διαβατήρια να κερδίζουν έδαφος και να ανεβαίνουν στον Henley Passport Index, μόνο 16 έχουν υποχωρήσει σε κατάταξη.

Η Βενεζουέλα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, η οποία έπεσε 15 θέσεις από την 30ή στην 45η, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (8 θέσεις κάτω), το Βανουάτου (-6 θέσεις), το Ηνωμένο Βασίλειο (-5 θέσεις) και τον Καναδά (-4 θέσεις).

Αυτή η καθοδική μεταβολή στην κατάταξη υπογραμμίζει μια ευρύτερη τάση. Οι παραδοσιακοί πρωταθλητές κινητικότητας χάνουν έδαφος σε έναν ολοένα και πιο πολυπολικό κόσμο.

Καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες απελευθερώνουν τα καθεστώτα βίζας τους και επενδύουν σε διπλωματικό κεφάλαιο, οι παλαιές δυνάμεις όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ φαίνεται να υποχωρούν πίσω από πιο περιοριστικές πολιτικές εισόδου.

Το διαβατήριο είναι μια αντανάκλαση της διπλωματικής επιρροής

Όπως υπογραμμίζει ο Δρ. Juerg Steffen, Διευθύνων Σύμβουλος της Henley & Partners, αυτή η τάση αναδιαμορφώνει το τοπίο της επενδυτικής μετανάστευσης.

«Οι Αμερικανοί ηγούνται πλέον της παγκόσμιας ζήτησης για εναλλακτικές επιλογές διαμονής και υπηκοότητας, με τους Βρετανούς υπηκόους να συγκαταλέγονται επίσης στις πέντε κορυφαίες παγκοσμίως, σημείωσε.

Καθώς οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο υιοθετούν ολοένα και πιο εσωστρεφείς πολιτικές, παρατηρούμε μια αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος από τους πολίτες τους που αναζητούν μεγαλύτερη παγκόσμια πρόσβαση και ασφάλεια.

Το διαβατήριο σας δεν είναι πλέον απλώς ένα ταξιδιωτικό έγγραφο είναι μια αντανάκλαση της διπλωματικής επιρροής και των διεθνών σχέσεων της χώρας σας.
Σε μια εποχή αυξανόμενης ανισότητας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, η στρατηγική κινητικότητα και ο σχεδιασμός της υπηκοότητας είναι πιο κρίσιμοι από ποτέ».