
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Οι ταξιδιώτες αναμένουν ολοένα και περισσότερο απρόσκοπτη συνδεσιμότητα στα 30.000 πόδια, ωστόσο η ποιότητα του Wi-Fi εν πτήσει μπορεί να διαφέρει αρκετά μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών, σύμφωνα με την ανάλυση της Ookla για το 2025.
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες παρέχουν αξιοσημείωτα γρήγορο internet, ενώ άλλες δυσκολεύονται με χαμηλότερες ταχύτητες. Οι επιβάτες που αναζητούν αξιόπιστες συνδέσεις θα πρέπει, επομένως, να επιλέγουν προσεκτικά.
Ηγέτες στον…oυρανό
- Η Hawaiian Airlines ηγείται της κατάταξης, με μέση ταχύτητα λήψης περίπου 57,78 Mbps, συν βαθμολογία P90 (συνδέσεις ταχύτερες από το 90% του χρόνου) 276,24 Mbps.
- Η Qatar Airways δεν απέχει πολύ με P90 πάνω από 236 Mbps. Και οι δύο αυτές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν το Starlink της SpaceX, αξιοποιώντας δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (LEO) για μειωμένη καθυστέρηση και βελτιωμένους ρυθμούς δεδομένων σε σύγκριση με τους γεωστατικούς δορυφόρους (GEO).
- Η Spirit Airlines κατακτά την τρίτη θέση με P90 127,78 Mbps, ενισχύοντας την ισχυρή απόδοση των αμερικανικών αερομεταφορέων στην απόδοση Wi-Fi εν πτήσει.
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες δυσκολεύονται
Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο, φαίνεται να υστερούν. Η Swiss στην πραγματικότητα έχει την καλύτερη απόδοση μεταξύ τους, κατακτώντας το υψηλότερο μισό με μέση ταχύτητα λήψης 28,39 Mbps και P90 58,27 Mbps.
Άλλες μεγάλες αεροπορικές εταιρείες – για παράδειγμα, η British Airways, η KLM και η Air France προσφέρουν κάπως χαμηλότερες ταχύτητες, κάτι που δεν είναι ιδανικό και υψηλότερη καθυστέρηση. Αυτό καθιστά πράγματα όπως οι βιντεοκλήσεις ή τα online παιχνίδια αρκετά μη πρακτικά.
Η Lufthansa έρχεται στην τελευταία θέση με ένα θλιβερό P90 4,14 Mbps, πιθανώς επειδή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιότερο επίγειο δίκτυο LTE της Deutsche Telekom, το οποίο είναι ως επί το πλείστον διαθέσιμο σε όλη την Ευρώπη, αλλά με περιορισμένο εύρος ζώνης.
Οι αερομεταφορείς υψηλής ποιότητας, όπως η Japan Airlines και η Turkish Airlines, απογοήτευσαν επίσης με τη μελέτη της Ookla και δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των επιβατών για υπηρεσίες internet υψηλής ποιότητας εν πτήσει.
Για πολλούς, η πτυχή του ψηφιακού ταξιδιού τελειώνει κατά την επιβίβαση λόγω της ξεπερασμένης τεχνολογίας, η οποία δυσχεραίνει την εξασφάλιση αξιόπιστης πρόσβασης.
Μια στροφή προς τον εκσυγχρονισμό
Ο κλάδος φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα. Αεροπορικές εταιρείες όπως η United Airlines, για παράδειγμα, στρέφονται στο Starlink, ελπίζοντας να προσφέρουν σύντομα δωρεάν, υψηλής ταχύτητας Wi-Fi στα μέλη τους που επιβαίνουν συχνά.
Εξελίξεις όπως το WLAN 6E κερδίζουν επίσης έδαφος. Γενικά, αυτή η τεχνολογία υπόσχεται μεγαλύτερο εύρος ζώνης και μειωμένες παρεμβολές.
Αυτές οι εξελίξεις φαίνεται να σηματοδοτούν μια ευρύτερη κίνηση προς ταχύτερες, πιο σταθερές συνδέσεις στον αέρα.
Επιλέγοντας τη συνδεσιμότητα το 2025
Με το Wi-Fi εν πτήσει πλέον απαραίτητο για πολλούς ταξιδιώτες, οι αεροπορικές εταιρείες που υιοθετούν προηγμένες δορυφορικές λύσεις – όπως η Starlink, για παράδειγμα – θέτουν πραγματικά τον πήχη, και οι Hawaiian Airlines και Qatar Airways αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα αυτού.
Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα η Lufthansa, πρέπει πραγματικά να εκσυγχρονιστούν για να καλύψουν τις απαιτήσεις των ταξιδιωτών.
Μέχρι να γίνουν πιο συχνές οι αναβαθμίσεις, οι επιβάτες θα πρέπει να ελέγχουν τις προσφορές Wi-Fi από διαφορετικούς αερομεταφορείς πριν από την κράτηση, για να βεβαιωθούν ότι έχουν μια συνδεδεμένη πτήση.
Καθώς ο κλάδος συνεχίζει να αλλάζει, το έτος 2025 μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά σημαντικό σημείο καμπής, προσφέροντας καλύτερη ψηφιακή άνεση στους ταξιδιώτες παγκοσμίως.