Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι τουριστικοί προορισμοί μπορούν να μάθουν από τη βιομηχανία ευεξίας και θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν περισσότερο με τις αρχές της μετά τον Covid.

Αυτό επεσήμαναν μεταξύ άλλων οι ομιλητές σε σχετικό συνέδριο στο πλαίσιο της World Travel Market (WTM).

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι υπήρξε μια αλλαγή παραδείγματος στη στάση των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κι αυτή την αλλαγή πρέπει τώρα να αγκαλιάσουν οι προορισμοί, στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους επισκέπτες, αλλά και τη δική τους κοινότητα.

«Αν η ευεξία είναι το νέο θετικό στοιχείο, τότε η διαχείριση προορισμών είναι το νέο Άγιο Δισκοπότηρο για τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Terry Stevens, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Stevens & Associates, ειδικός σε θέματα μελλοντικής εκπλήρωσης του τουρισμού.

Όπως εξήγησε «ένα από τα πράγματα που έκανε ο Covid ήταν να αποκαλύψει την ανοησία του branding και την ευθραυστότητα πολλών από τις μορφές μάρκετινγκ που διαθέτουμε. Έβαλε τα φώτα της δημοσιότητας στον τρόπο συμπεριφοράς των προορισμών.

Οι παραδοσιακές μετρήσεις όγκου και αξίας θα μετατοπιστούν στον τρόπο που οι άνθρωποι σας αντιλαμβάνονται και στον τρόπο που συμπεριφέρονται οι προορισμοί».

Στο μέλλον όπως η ευεξία ωφελεί το άτομο, έτσι και ο τουρισμός πρέπει να ωφελήσει ολόκληρη την κοινότητα. Αυτό σήμαινε έμφαση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και όχι στο μάρκετινγκ.

Η σκέψη μετά τον Covid πρέπει να αφορά μια νέα εποχή συνεργασίας. Μπαίνουμε σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου πειραματισμού. Θα πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι προορισμοί πρέπει να αναγνωρίσουν την πραγματική αξία του τουρισμού για την κοινότητα τους και πώς θα ωφεληθεί ο νεότερος πληθυσμός τους».

Ο Terry Stevens έδωσε ένα παράδειγμα ολιστικής διαχείρισης στο Μάλι Λοσίνι της Κροατίας, όπου καταβλήθηκε τουριστικός φόρος για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των τοπικών φοιτητών για να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν στη γενέτειρα τους και να ξεκινήσουν μια επιχείρηση.

«Νομίζω, τόνισε ότι κινούμαστε προς έναν κόσμο όπου απορρίπτουμε τις ιδέες της φέρουσας ικανότητας υπέρ της ικανότητας φροντίδας, όπου αρχίζετε να σκέφτεστε τη θετική αλληλεπίδραση».

Η Anne Dimon, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ένωσης Τουρισμού Ευεξίας (WTA), περιέγραψε τις αρχές της ένωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός καθαρού περιβάλλοντος για τους ντόπιους καθώς και για τους επισκέπτες, και την ποιότητα ζωής για την κοινότητα ως όφελος από το τουριστικό δολάριο.

«Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι το δολάριο του τουρισμού τους πηγαίνει στην τοπική κοινότητα», είπε προσθέτοντας ότι μια επιλογή από εστιατόρια «καθαρής διατροφής, με τοπικά προϊόντα είναι απαραίτητη.»