![Zafeires14[1]](https://www.tourismtoday.gr/wp-content/uploads/2018/09/Zafeires141-696x399.jpg)
Το καλοκαίρι στην Μαγνησία πήγε καλά για τα ξενοδοχεία, αλλά οι ξενοδόχοι της περιοχής δεν επαναπαύονται. Η πληρότητα άγγιξε το 95% και η αεροπορική κίνηση στην Αγχίαλο είναι αυξημένη κατά 35%.
“Ποτέ δεν επαναπαυόμαστε, λέει χαρακτηριστικά στο tourismtoday ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης.
Οι “καλοί υπουργοί” πιστεύουν ότι ο τουρισμός λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο και οι “κακοί υπουργοί” σκέφτονται ότι οι ξενοδόχοι θα τρέξουν να φέρουν κόσμο, έτσι όπως κάνουν όλα χρόνια τώρα”.
Για την περιοχή του ο κ.Ζαφείρης θεωρεί σημαντικό ότι πλέον όλοι οι επαγγελματίες της Μαγνησία έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων και όχι μόνο των ξενοδόχων. Βοηθάνε όλοι με πρώτο το Επιμελητήριο Βόλου, τους εστιάτορες, τους εμπόρους.
“Ιδιαίτερα η κίνηση απογειώθηκε Ιούλιο με Αύγουστο και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, πάμε καλά, τονίζει στο tourismtoday ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γεώργιος Ζαφείρης.
Αλλά αυτό δεν φτάνει. Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα γιατί οι δύο με τρεις μήνες δουλειάς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των επιχειρήσεων την στιγμή που υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από όσους έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους, σε τουριστικά καταλύματα “χωρίς πυρασφάλεια, χωρίς υγειονομικό έλεγχο”, όπως λέει.
“Τώρα αυτά τα καταλύματα έφτασαν στο σημείο να προσφέρουν και πρωινό -που ακόμα και σε κάποια ενοικιαζόμενα δεν επιτρέπεται και συνεισφέρουν ελάχιστα στα δημόσια έσοδα.
Και στο θέμα του πρωινού πρέπει να σταθώ γιατί έχουμε δώσει μάχη για το “Ελληνικό Πρωινό” με ντόπιες συνταγές, ντόπια προϊόντα.
Είναι μια εμπειρία για τον επισκέπτη να δοκιμάσει αυτό που δε βρίσκει στην χώρα του. Στην Μαγνησία υπάρχουν πάρα πολλά βότανα και φαγητά που δεν συναντάς σε άλλες περιοχές της χώρας, υπογραμμίζει στο tourismtoday
Κάποια καταλύματα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων διαφημίζουν από τις πλατφόρμες ιδιωτικές παραλίες και πισίνα, όταν οι ξενοδόχοι φτύνουμε αίμα σε γραφειοκρατία και πληρώνουμε στο κράτος ακόμα και τον “αέρα που αναπνέει” ο τουρίστας. Εμείς πάμε για έλεγχο κάθε μέρα το νερό της πισίνας. Και δεν λέμε όχι αλλά αυτό να γίνεται σε όλους. Αυτοί τι κάνουν;
Το ότι κάποιοι τα δηλώνουν δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα και δεν λειτουργούν σε βάρος μας. Που είναι για παράδειγμα ο υγειονομικός έλεγχος;
Και θεωρώ προκλητικό από μέρους της κυβέρνησης ότι δύο χρόνια μετά άνοιξε το μητρώο για την δήλωση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Γιατί άραγε; Μάλλον δεν είχαν καταλάβει.
Η μόνη που πραγματικά έχει καταλάβει το πρόβλημα και θέλει να μπει μία τάξη είναι η Έλενα Κουντουρά. Οι υπόλοιποι στον κόσμο τους”.
Όσον αφορά στην τουριστική κίνηση τον χειμώνα που έρχεται ο δήμος Βόλος, επισημαίνει ο κ.Ζαφείρης έχει στηρίξει με πολλές δράσεις και διοργανώσεις και την κίνηση στο Πήλιο. Βόλος, Πορταριά, Μακρινίτσα και Αγριά θα πάνε καλά. Εκεί που θα υπάρξει πρόβλημα είναι το ανατολικό και κεντρικό Πήλιο.
“Η περιοχή προσφέρει διακοπές για όλα τα βαλάντια και για όλες τις εποχές. Και παρά την κρίση στην χώρα μας το Πήλιο διατηρεί μεγάλη πλειοψηφία στους Έλληνες, με αναλογία 60% Έλληνες και 40% ξένοι”, τονίζει.
Οι βασικές αγορές τουριστών από το εξωτερικό είναι από Ισραήλ, Γερμανία και Γαλλία, με το αεροδρόμιο της Αγχιάλου να απογειώνει την κίνηση στην περιοχή την θερινή περίοδο.
Κάθε χρόνο υπάρχει και μία αύξηση από τις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα την Ρουμανία με άνοδο 40% και στις υπόλοιπες αγορές η αύξηση κυμαίνεται στο 15-20%.
“Το αεροδρόμιο συμβάλλει τα μέγιστα, υπογραμμίζει στο tourismtoday ο Γεώργιος Ζαφείρης, αλλά εμείς αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσει η σύνδεση του με την ΠΑΘΕ.
Έχουμε προτείνει στις αρχές να αφήσουν σε εμάς την προώθηση του αεροδρομίου και να κοιτάξουν την ΠΑΘΕ.
Δεν ξέρω αν κάποιοι το έχουν καταλάβει, αλλά το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, είναι το αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας.
Για του χρόνου η Condor θα βάλει μία πτήση και από Ντίσελντορφ -εκτός από αυτή που έχει από Μόναχο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή, γιατί Ντίσελντορφ και Μόναχο είναι κόμβοι από/προς Αμερική. Επίσης η Transavia θα βάλει και μία δεύτερη πτήση από Παρίσι.
Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά βοήθησε στο ξεκίνημα για τις πτήσεις από Βρυξέλλες στην Αγχίαλο.
Και θα ήθελα να σταθώ και στην σημαντική βοήθεια από τον ΕΟΤ Κάτω Χωρών και ιδιαίτερα στην διευθύντρια του Ελένη Καρβέλη.”
Το κλειδί για την στήριξη του 12μηνου τουρισμού στην Μαγνησία είναι να προχωρήσουν αλλαγές, όπως επιτέλους να προωθηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός.
Η Μαγνησία περιοχή ιδανική για δραστηριότητες και περιηγήσεις. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει θαλάσσια σπορ, διαδρομές πεζοπορικές ή με ποδήλατο, σκι βουνού, ιππασία, γαστρονομία, μοναστήρια, πολιτισμό.
“Η υπουργός Τουρισμού πρέπει να κάνει κάτι σύντομα και στην πράξη για τον εναλλακτικό, τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Όχι μόνο υποσχέσεις και τελικά στα σποτ του ΕΟΤ να υπάρχει μόνο το ιστιοπλοϊκό. Ζητάμε μεγαλύτερη συμμετοχή σε εξειδικευμένες εκθέσεις και πιο δυναμικές καμπάνιες. Υπάρχουν τουρίστες που πάνε Ελβετία και Κροατία για εναλλακτικό τουρισμό και θα μπορούσαμε να τους κερδίσουμε.
Η περιοχή μας είναι ιδανική για να αναπτυχθούν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προσελκύοντας τουρίστες από όλο τον κόσμο και τους δώδεκα μήνες το χρόνο. Ετσι, θα γίνει η ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αντιμετωπιστεί η κρίση.
Όχι μόνο το Πήλιο, η Μαγνησία, αλλά και όλη η Ελλάδα έχει να κερδίσει από την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού ο οποίος θα μας φέρει κόσμο και τους 12 μήνες”.
Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο Γιώργος Ζαφείρης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χρήματα δεν αφήνουν οι “έγκλειστοι” τουρίστες του all inclusive των μεγάλων ξενοδοχείων που έχουν στην πλειοψηφία τους αφελληνιστεί.
Οι μεγάλοι Ελληνικοί ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν πλέον αγοραστεί από funds του εξωτερικού κι αυτό είναι η πιο μεγάλη αποτυχία, της χώρας και του κλάδου. Η πιο μεγάλη ήττα μας”, λέει χαρακτηριστικά.
Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, υπογραμμίζει στο tourismtoday ο Γεώργιος Ζαφείρης, με ένα καθεστώς με ειδικούς όρους.
“Από το να μας αφήσουν ακατάσχετους τους λογαριασμούς για δαπάνες λειτουργίας των επιχειρήσεων ώστε να μην την “πληρώνουν” και οι προμηθευτές μας με τις ακάλυπτες επιταγές κι ένα προσωπικό όριο 1.000 με 1.200 ευρώ για να μπορεί να ζει ο επιχειρηματίας, μέχρι το να μπορείς να φτιάξεις στο Πήλιο μεγάλα παράθυρα στα μπαλκόνια, που απαγορεύεται”.
Η γιόγκα είναι ένα νέο προϊόν και για το Πήλιο, που τα τελευταία χρόνια δείχνει μία δυναμική και θα μπορούσε η περιοχή να λειτουργήσει με κέντρα του είδους.
“Μέχρι και μαθήματα βοτανολογίας με 3.500 διαφορετικά είδη βοτάνων, διοργανώνουμε στην περιοχή για όσους έρχονται και κάνουν γιόγκα, επισημαίνει ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μαγνησίας.
Αλλά για να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη στην περιοχή για το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για ειδικές τις μορφές όπως η γιόγκα και να επιτραπεί η κατασκευή ειδικών εγκαταστάσεων, τηρώντας τους κανόνες πολεοδομίας και περιβάλλοντος. Στο Πήλιο όμως που δεν μπορείς να φτιάξεις χώρους για γιόγκα με μεγάλα παράθυρα χάσαμε ήδη επενδύσεις”.
Ο Γιώργος Ζαφείρης θεωρεί μεγάλο συν για την ανάπτυξη της περιοχής το ότι θα σωθούν από την επέλαση beach bar παραλίες της περιοχής, όπως η Νταμούχαρι και ένα κομμάτι του Μυλοποτάμου.
“Οι δήμοι αλλά και εμείς οι φορείς, μπορέσαμε να σώσουμε αυτές τις παραλίες ιδιαίτερου κάλους να μην μπουν τραπεζοκαθίσματα.
Το κράτος των Αθηνών πρέπει να ακούει και την δική μας φωνή και να μην αποφασίζει, σχεδιάζει αγνοώντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Ας αφήσουν την α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκηση να κάνει την δουλειά της.”