Η ίδρυση του νέου Διεθνούς Κέντρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Θεσσαλονίκη ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως στρατηγικού κόμβου ανθρωπιστικής δράσης και logistics, με άμεσα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

Σημαντική διεθνής επιτυχία για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα αποτελεί η επιλογή της πόλης ως έδρα του νέου Διεθνούς Κέντρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management Centre) του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το Κέντρο θα λειτουργεί ως επιχειρησιακός κόμβος για τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές αποστολές του Οργανισμού, ενισχύοντας τη δυνατότητα ταχείας και αποτελεσματικής αποστολής βοήθειας σε χώρες που τη χρειάζονται.

Η ανακοίνωση επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη και την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ, SungAh Lee.

Πολλαπλά τα οφέλη για τη χώρα

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το Κέντρο στη Θεσσαλονίκη θα διαχειρίζεται ανθρωπιστικές προμήθειες ύψους έως και 1,7 δισ. δολαρίων ετησίως, με στόχο την κάλυψη επειγόντων αναγκών σε τρίτες χώρες. Η εγκατάστασή του στην Ελλάδα συνοδεύεται από σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και στρατηγικά οφέλη:

Ενίσχυση της τοπικής αγοράς μέσω προμηθειών ανθρωπιστικού υλικού από ελληνικές επιχειρήσεις, στη βάση της πολιτικής βιωσιμότητας του ΔΟΜ.

Δημιουργία περίπου 100 θέσεων εργασίας, με έμφαση στην τοπική στελέχωση.

Αναβάθμιση της Ελλάδας ως ελκυστικού προμηθευτή για διεθνείς οργανισμούς – σήμερα η χώρα βρίσκεται στην 99η θέση στον πίνακα προμηθειών του ΔΟΜ.

Ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως διαμετακομιστικού κόμβου για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Στρατηγική επιλογή με διεθνή αποδοχή

Η SungAh Lee τόνισε ότι το νέο Κέντρο «αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του ΔΟΜ να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο υλοποίησης της ανθρωπιστικής εφοδιαστικής αλυσίδας», ενώ ο Υπουργός Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε τη δυναμική της Θεσσαλονίκης:

«Η πόλη αποκτά ρόλο διεθνούς logistics hub, με νέες θέσεις εργασίας και άμεση οικονομική ενίσχυση της περιοχής».

Σύνδεση με την ακαδημαϊκή και τεχνολογική κοινότητα

Παράλληλα, προβλέπεται συνεργασία του ΔΟΜ με ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και η ίδρυση μονάδας Βιωσιμότητας στην Αθήνα, τοποθετώντας την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη ανθρωπιστικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Νέα σελίδα για την ελληνική εφοδιαστική και τουριστική βιομηχανία

Η επιλογή της Ελλάδας για ένα τόσο κομβικό έργο έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς, σταθερού και αποτελεσματικού εταίρου στο διεθνές πεδίο. Η γεωγραφική θέση, οι υποδομές και η πρόσβαση σε μεγάλα λιμάνια και αεροδρόμια λειτουργούν υπέρ της προσέλκυσης νέων επενδύσεων και συνεργασιών.

Με το νέο Κέντρο του ΔΟΜ στη Θεσσαλονίκη, η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της όχι μόνο ως προορισμός τουρισμού, αλλά και ως στρατηγικός παίκτης στη διαχείριση διεθνών κρίσεων και εφοδιαστικών ροών.