elliniko prwino_lakwniaTο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λακωνίας παρουσίασαν το «Ελληνικό Πρωινό Πελοποννήσου για τη Λακωνία» την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 στο ξενοδοχείο LAZARETO στη Μονεμβασιά.

Η καθιέρωση του Ελληνικού πρωινού έφτασε και στην Πελοπόννησο, ξεκινώντας από τη Λακωνία και αποτελεί πλέον το 18ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα.

 

Πρωταγωνιστές στον μπουφέ του Λακωνικού Πρωινού ήταν ανάμεσα στα άλλα το σύγκλινο, το λαδοτύρι, ο καγιανάς, τα αμυγδαλωτά, τα πορτοκάλια, ο μπρούστουλας (με αιγοπρόβειο γάλα, πλιγούρι, γλυκός τραχανάς, θρούμπι, μέλι και παραδοσιακό φύλλο) και οι πεταρίτσες (τηγανίτες) με μέλι και κανέλλα ή τουλουμοτύρι.

Στην ομιλία του ο κ. Πίττας, επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» και μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε., εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την άρτια εκδήλωση και την εξαίρετη φιλοξενία του ξενοδοχείου Lazareto και ειδικά του Γιάννη Τραϊφόρου που συντόνισε όλη την προσπάθεια, αλλά και της κόρης του Άννας, η οποία επιμελήθηκε τη δημιουργία του πρωινού μπουφέ. Η μεγάλη συμμετοχή τόσο των ξενοδόχων, όσο και των παραγωγών της περιοχής, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών «ΛΑΚΩΝΙΑ Α.Σ.Ε.Ε. ΑΜΥΚΛΩΝ», η «SATIVA» Εταιρεία Τυποποίησης & Εμπορίας Ελαίου & Ελαιών, ο «ΑΝΔΡΟΜΙΔΑΣ» με τα παστά και το σύγκλινο, τα αμυγδαλωτά «ΧΑΡΑΜΗ», η πέστροφα «ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ», τα ζυμαρικά «ΑΔΑΝΤΙΝΑ» και πολλών άλλων τοπικών παραγωγών, οι οποίοι προσέφεραν ποικιλία εδεσμάτων και προϊόντων απέδειξαν το ενδιαφέρον τους για την ένταξή τους άμεσα στο πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού.

Επιπλέον ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, Δημήτρης Πολλάλης, τόνισε ότι η σύνδεση της ξενοδοχίας με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων έχει πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον. “Στόχος του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό, είναι να ενισχύσει την τελική εμπειρία του επισκέπτη, με γεύσεις καθαρά τοπικές, που θα τον ακολουθούν όχι μόνο ως ανάμνηση, αλλά και ως καταναλωτική συνήθεια….. Σήμερα μπορώ να πω ότι αισθάνομαι ιδιαίτερα υπερήφανος, γιατί η Λακωνία είναι ο πρώτος νομός της Πελοποννήσου που εντάχτηκε επίσημα στο πρόγραμμα του Ελληνικού Πρωινού και επίσης στη Λακωνία έχουν επίσημα ενταχθεί στο Ελληνικό Πρωινό τα περισσότερα σε Πελοποννησιακό επίπεδο ξενοδοχεία. Πρόσφατα, κατά τη διοργάνωση των Tourism Awards που διοργάνωσε η εταιρεία Boussias Communications και το περιοδικό Hotels & Restaurant, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, το Ξ.Ε.Ε. απέσπασαν βραβείο τιμητικής διάκρισης για το Ελληνικό Πρωινό, για την ανάδειξη της Πολιτιστικής Ταυτότητας Ελληνικών Προορισμών”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το Επιμελητήριο Λακωνίας, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, ο Δήμος Μονεμβασιάς, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Μονεμβασιάς και η Ένωση Εμπορικών Επαγγελματικών Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Μονεμβασίας.

Μέχρι σήμερα 276 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν Ελληνικό Πρωινό, εκ των οποίων τα 28 προέρχονται από την περιοχή της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα 11 από τη Λακωνία: η ΓΕΩΔΗ (Άρνα), οι ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ (Σπάρτη), το ΤΑΛΕΤΟΝ (Σπάρτη), το KINSTERNA HOTEL & SPA (Μονεμβασιά), το LAZARETO (Μονεμβασιά), το THEOPHANO ART HOTEL(Μονεμβασιά), το KOTRONAS BAY BUNGALOWS (Κότρωνας), το ΚΥΡΙΜΑΙ (Γερολιμένας), ο ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΗ-ΓΗ ΘΕΩΝ (Γύθειο), το ΕΥΜΕΛΙΑ (Γούβες) και το PALAZZO (Αρχάγγελος). Από τους υπόλοιπους νομούς της Πελοποννήσου, η Μεσσηνία έχει συνολικά 5 ξενοδοχεία ενταγμένα στο Ελληνικό Πρωινό, η Αρκαδία 4, η Ηλεία 3, η Αχαΐα 2, η Κορινθία 2 και η Αργολίδα 1.