
Μισές από τις αμμώδεις παραλίες ενδέχεται να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Οι αμμώδεις παραλίες -χώροι αναψυχής για ανθρώπους και σημαντικοί βιότοποι για είδη ζώων- απειλούνται από την αλλαγή του κλίματος.
Μέχρι το 2050 το 15% των παραλιών με άμμο θα διαβρωθούν και θα είναι δύσκολα αναγνωρίσιμες, σύμφωνα με μελέτη από το Ευρωπαϊκό Κοινό Κέντρο Ερευνών στην Ίσπρα της Ιταλίας από τον Μιχάλη Βουσδούκα και τους συνεργάτες του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Climate Change.
Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι παραλίες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική Ευρώπη. Και οι ακτές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και τα 100 μέτρα έως το τέλος του αιώνα.
“Εάν η διάβρωση υπερβεί τα 100 μέτρα, σημαίνει ότι η παραλία πιθανότατα θα εξαφανισθεί εντελώς”, δήλωσε ο Μιχάλης Βουσδούκας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κύριος λόγος για τον θάνατο των παραλιών είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Η αλλαγή του κλίματος μεταβάλλει επίσης την καιρική κατάσταση. Ακραία φαινόμενα όπως οι καταιγίδες θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνές και να φράξουν τις ακτές.
Η δόμηση πολλών παράκτιων περιοχών ανατρέπει επίσης το οικοσύστημα των παραλιών. Εκτός από την προστασία του κλίματος, οι ερευνητές τάσσονται επίσης υπέρ ενός πιο οικολογικού σχεδιασμού των παράκτιων περιοχών.
Οι παραλίες καλύπτουν περισσότερο από το ένα τρίτο των ακτών του κόσμου και χρησιμεύουν ως ζώνες προστασίας της ηπειρωτικής χώρας από την ορμή των καταιγίδων.
Σε πολλές περιοχές είναι και δημοφιλής προορισμοί συμβάλλοντας μέσω του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη.