Δεν είναι πλέον μόνο τα εκατομμύρια στην τράπεζα. Το πώς ορίζουν οι άνθρωποι τον πλούτο αλλάζει ριζικά το 2025, με την ευτυχία, την υγεία και τον ελεύθερο χρόνο να κερδίζουν έδαφος έναντι των χρημάτων. Τι δείχνει η νέα έρευνα και πώς επηρεάζει τη στάση απέναντι στην κατανάλωση, τον τουρισμό και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τη φετινή έρευνα Modern Wealth Survey της Charles Schwab, για να αισθάνεται κάποιος «οικονομικά άνετα» στις ΗΠΑ το 2025 χρειάζεται 839.000 δολάρια. Για να θεωρηθεί «πραγματικά πλούσιος», το αντίστοιχο όριο ανεβαίνει στα 2,3 εκατομμύρια. Τα νούμερα αυτά αποτυπώνουν τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες μιας κοινωνίας που επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, την αβεβαιότητα και έναν νέο τρόπο σκέψης για την επιτυχία.

Περισσότεροι από τους μισούς (63%) δηλώνουν ότι πλέον χρειάζονται περισσότερα χρήματα από πέρυσι για να αισθανθούν οικονομικά ασφαλείς, εξαιτίας του αυξημένου κόστους ζωής, της οικονομικής αστάθειας και της φορολογικής επιβάρυνσης. Ωστόσο, η έρευνα αποκαλύπτει και μια σημαντική αλλαγή αντίληψης: η ευτυχία (45%), η σωματική και ψυχική υγεία, οι σχέσεις και ο ελεύθερος χρόνος εκτιμώνται εξίσου με τον πλούτο σε χρήμα.

Ενδεικτικά, το 83% των ερωτηθέντων νιώθουν «πλούσιοι» όταν αξιολογούν την ευτυχία και τις σχέσεις τους, ενώ μόνο το 49% το αποδίδει στα χρήματα που έχουν. Αυτό δείχνει μια ευρύτερη στροφή στον ορισμό του τι σημαίνει τελικά να έχει κανείς μια «πλούσια ζωή».

Οι νέοι ορίζουν αλλιώς την επιτυχία

Οι γενιές Gen Z και Millennials εμφανίζονται αισιόδοξες, με 43% και 42% αντίστοιχα να πιστεύουν ότι θα φτάσουν σε επίπεδο πλούτου ή ήδη το έχουν πετύχει. Αντίθετα, μόνο 20% των Baby Boomers αισθάνονται το ίδιο. Ενδεικτικό είναι ότι οι νέοι είναι και αυτοί που σε μεγαλύτερο ποσοστό έχουν δημιουργήσει ένα επίσημο οικονομικό πλάνο.

Συγκεκριμένα:

  • Gen Z: 39% έχουν οργανώσει οικονομικό πλάνο
  • Millennials: 36%
  • Gen X: 27%
  • Boomers: 26%

Η οικονομική άνεση, σύμφωνα με την έρευνα, ξεκινάει από τις καλές συνήθειες: όσοι δηλώνουν «οικονομικοί σχεδιαστές», «αποταμιευτές» ή «επενδυτές» νιώθουν πιο ασφαλείς και έχουν πιο ξεκάθαρους στόχους. Από αυτούς, το 39% νιώθει ήδη οικονομικά άνετα και το 25% δηλώνει ότι είναι ήδη πλούσιοι.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η οικονομική ανασφάλεια και το κόστος ζωής αποτελούν διαρκές ζητούμενο, η έρευνα αυτή ρίχνει φως στον τρόπο που μπορεί να αλλάξει και η δική μας προσέγγιση: να δίνεται περισσότερη έμφαση στην ποιότητα ζωής και λιγότερη στη συσσώρευση χρημάτων.

Οι τάσεις αυτές επηρεάζουν άμεσα και τον τουρισμό: αυξάνεται η ζήτηση για εμπειρίες ευεξίας, διακοπές με ουσιαστικό περιεχόμενο και προορισμούς που προσφέρουν επαφή με τη φύση, χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και χαμηλότερο άγχος.

Ο πλούτος το 2025 δεν μετριέται μόνο με αριθμούς, αλλά με την ικανότητα να ζεις καλά. Και αυτό, σε έναν τόπο όπως η Ελλάδα, μπορεί να είναι το ισχυρότερο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.