Οι αξίες των ξενοδοχείων στην Ευρώπη συνέχισαν την ανοδική τους πορεία το 2024, σημειώνοντας αύξηση 2%, παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η Αθήνα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στις αξίες των ξενοδοχείων το 2024, σύμφωνα με τον Δείκτη Αξιολόγησης Ξενοδοχείων (HVI) της HVS.

Η ισχυρή τουριστική ζήτηση, η σταδιακή μείωση των επιτοκίων και η βελτίωση του RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο), έχουν συμβάλει στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς.

Νότια Ευρώπη: Ο Μεγάλος Κερδισμένος

Η Νότια Ευρώπη αναδεικνύεται ως η πιο δυναμική αγορά, με αρκετές πόλεις να ξεπερνούν τα προ-πανδημικά επίπεδα των αξιών ξενοδοχείων του 2019.

  • Η Αθήνα ηγείται της ανόδου, με αύξηση 11,8% στις αξίες των ξενοδοχείων, γεγονός που την καθιστά ελκυστικό προορισμό για επενδυτές, λόγω των συγκριτικά προσιτών ξενοδοχειακών τιμών και της σταθερής ανάπτυξης του RevPAR.
  • Λισαβόνα, Μαδρίτη και Εδιμβούργο σημείωσαν αυξήσεις μεταξύ 6% και 8%, επωφελούμενες από τη σταθερή τουριστική ροή.
  • Στη Γερμανία, η επιστροφή των επαγγελματικών ταξιδιών και των μεγάλων εκθέσεων ενίσχυσε την ξενοδοχειακή αγορά, με την αξία των ξενοδοχείων να αυξάνεται κατά 4,8% στο Μόναχο, 3,4% στη Φρανκφούρτη, 2,8% στο Βερολίνο και 0,9% στο Αμβούργο.

Παρόλο που οι αγορές του Παρισιού, του Λονδίνου, της Ζυρίχης, της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Γενεύης παραμένουν οι ακριβότερες στην Ευρώπη, η Αθήνα και η Λισαβόνα εξελίσσονται σε νέους επενδυτικούς προορισμούς χάρη στις ισχυρές τους επιδόσεις.

Προκλήσεις και Κίνδυνοι για την Ξενοδοχειακή Αγορά

Παρά τη θετική τάση, η έκθεση της HVS εντοπίζει ορισμένους κινδύνους που ενδέχεται να επηρεάσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής βιομηχανίας:

• Οικονομικές πιέσεις: Αν και ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί, τα υψηλά εργασιακά κόστη περιορίζουν την κερδοφορία των ξενοδοχείων. Η μείωση του κόστους ενέργειας παρέχει κάποια ανακούφιση.

• Γεωπολιτική αβεβαιότητα: Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι αλλαγές στις διεθνείς ισορροπίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη ζήτηση για ταξίδια.

• Αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου: Ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των επισκεπτών από τις ΗΠΑ, που αποτελούν βασική ταξιδιωτική αγορά για την Ευρώπη.

• Εμπορικοί δασμοί και φόροι: Οι μεταβολές στις διεθνείς εμπορικές πολιτικές ενδέχεται να προκαλέσουν νέα κύματα πληθωρισμού, αυξάνοντας το κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας των ξενοδοχείων.

Η Ευρώπη Παραμένει Ισχυρός Ταξιδιωτικός Προορισμός

Παρά τις προκλήσεις, η τουριστική ζήτηση στην Ευρώπη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, διατηρώντας την ήπειρο στην κορυφή των παγκόσμιων ταξιδιωτικών προορισμών. Το 2024 καταγράφηκαν 50 εκατομμύρια περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2023, με σχεδόν τους μισούς επισκέπτες να προέρχονται από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Margherita Rivetti, αναλύτρια στην HVS London, η αυξανόμενη τουριστική ζήτηση ενισχύει τη δυναμική της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς, διατηρώντας την αξία των ξενοδοχείων σε ανοδική πορεία.

Ωστόσο, η Sophie Perret, διευθύντρια στην HVS London, προειδοποιεί ότι οι γεωπολιτικές αλλαγές και η οικονομική αβεβαιότητα θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.

Παρά τις αβεβαιότητες, η ξενοδοχειακή αγορά της Ευρώπης παραμένει ανθεκτική, με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη να διαμορφώνουν το επενδυτικό τοπίο για τα επόμενα χρόνια.