Η Mabrian Technologies επικοινώνησε με μια μελέτη, αναλύοντας τη μέση ελάχιστη τιμή ενός τυπικού δίκλινου δωματίου ανά προορισμό και κατηγορία που δημοσιεύτηκε στους κύριους ΟΤΑ: Booking.com, TripAdvisor, Expedia .

Η ανάλυση περιελάμβανε τις μέσες τιμές ανά χώρα για διανυκτερεύσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021. Για να βγει η εξέλιξη των τιμών, συμπεριλήφθηκε η σύγκριση των μέσων τιμών που δημοσιεύτηκαν σε ΟΤΑ κατά την ίδια περίοδο το 2019. Αυτή η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα περισσότερα από 73.000 ξενοδοχεία.

Η Anna Borduzha , Business Develpment Manager στη Mabrian Technologies, για την ταξιδιωτική βιομηχανία και τους έξυπνους προορισμούς, σχολιάζει:

«Κατά την ανάλυση των κυριότερων προορισμών διακοπών της Μεσογείου – Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία – κατά τη διάρκεια αυτής της θερινής περιόδου, παρατηρήσαμε ότι, γενικά, οι τιμές των ξενοδοχείων παρουσίασαν μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τις μέσες τιμές του 2019.

«Η Ελλάδα είναι, με διαφορά, ο προορισμός της Μεσογείου που γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση – αυξήθηκε με 31% για ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και 47% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Αντίθετα, η Τουρκία είναι η μόνη μεσογειακή χώρα που έχει σημειώσει πτώση -4% – όταν πρόκειται για ξενοδοχεία τριών αστέρων ».

«Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό; υπάρχουν πολλά σημαντικά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

«Πρώτον, καθώς πολλά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά ή μόνο εν μέρει ανοιχτά, προφανώς αυτό επηρεάζει τις τιμές: η λιγότερη προσφορά αυξάνει πάντα τις τιμές εάν η ζήτηση παραμένει σταθερή.

«Εξίσου η αύξηση των τιμών στην κατηγορία των πέντε αστέρων μπορεί ίσως να εξηγηθεί εν μέρει από το γεγονός ότι οι πιο πλούσιοι ταξιδιώτες έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την οικονομική κρίση που προέρχεται από την πανδημία και δεν αναβάλλουν το υψηλό κόστος της εξέτασης PCR. Έχουμε δει επίσης κάποια στοιχεία ότι όσοι ταξιδεύουν για διακοπές περνούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στον προορισμό, αυξάνοντας έτσι τη συνολική ζήτηση. Υπάρχουν βέβαια και άλλα σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη, τα οποία μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναλύσουν οι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου ότι τα ξενοδοχεία ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν τις τιμές καθώς η βάση κόστους τους έχει αυξηθεί λόγω των μέτρων COVID ή της ανάγκης να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδά τους.

«Τέλος, υπάρχει φυσικά ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και αυτό είναι ότι τα διεθνή ταξίδια – και με αυτό εννοούμε υπερατλαντικά ταξίδια ή ταξίδια στην Ασία και ούτω καθεξής – έχουν μειωθεί σε ένα μικρό κλάσμα των προηγούμενων επιπέδων τους. Οπότε ίσως κάποιοι από εκείνους που προηγουμένως ήθελαν να κάνουν ένα ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική ή την Ασία – ή μάλιστα μια κρουαζιέρα, που έχουν σχεδόν σταματήσει εντελώς – τώρα ταξιδεύουν στην Ευρώπη.

«Όποια και αν είναι η βασική αιτία αυτού – και η εκτίμησή μας είναι ότι είναι ένας συνδυασμός όλων των παραγόντων που αναφέρουμε – συνολικά είναι σαφώς ενθαρρυντικό να βλέπουμε τον τομέα των ταξιδιών και της φιλοξενίας να ξεκινά και να δείχνει μεγάλη ικανότητα αντοχής».