
Η κλιματική κρίση μεταφράζεται πλέον και σε σοβαρές οικονομικές απώλειες, με τους παρατεταμένους καύσωνες να μειώνουν την παραγωγικότητα και να επιβαρύνουν το ΑΕΠ, ιδίως στις πιο εκτεθειμένες χώρες του Νότου.
Οι ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου αποτελούν σαφές σημάδι των αυξανόμενων κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.
Το 2024 ήταν το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί, ενώ ο Μάιος του 2025 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Μάιος όλων των εποχών, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus/ECMWF.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα μελέτη της Allianz Trade αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις των καυσώνων στην παγκόσμια οικονομία. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η αυξημένη θερμική καταπόνηση οδηγεί σε σημαντική μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας και απώλειες στο ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, για την Ευρώπη προβλέπεται απώλεια -0,5% το 2025, ενώ παγκοσμίως η μείωση εκτιμάται στο -0,6%.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο, με την προβλεπόμενη απώλεια να φτάνει στο -1,1%. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες στην Ισπανία (-1,4%) και στην Ιταλία (-1,2%), ενώ η Γαλλία και η Γερμανία αναμένεται να έχουν πιο ήπια επίπτωση στο ΑΕΠ τους (-0,3% και -0,1% αντίστοιχα).
Η Jasmin Gröschl, Senior Economist της Allianz SE, δηλώνει: «Μια ημέρα με θερμοκρασία άνω των 32°C ισοδυναμεί περίπου με μισή ημέρα απεργίας. Όταν αυτά τα φαινόμενα γίνονται πιο συχνά και έντονα, οι επιπτώσεις παύουν να είναι προσωρινές και γίνονται δομικές».
Η μελέτη επικαλείται επίσης δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία η θερμική καταπόνηση προκαλεί απώλεια -2,2% των παγκόσμιων ωρών εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί σε 80 εκατομμύρια πλήρεις θέσεις απασχόλησης. Το 2021, σύμφωνα με το The Lancet Countdown, χάθηκαν 470 δισ. ώρες εργασίας – μια αύξηση 37% σε σχέση με τη δεκαετία του 1990.
Οι επιπτώσεις είναι εντονότερες στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω υψηλότερης έκθεσης και κακών συνθηκών στέγασης. Σε θερμοκρασίες 32°C η φυσική απόδοση πέφτει κατά 40%, ενώ στους 38°C μειώνεται σχεδόν στα δύο τρίτα.
Αν και κάποιες απώλειες στους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης μπορεί να ανακάμψουν, οι επιπτώσεις στη γεωργία και τις υποδομές τείνουν να είναι πιο μόνιμες. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Allianz, σε αντίθεση με άλλες φυσικές καταστροφές, οι καύσωνες είναι προβλέψιμοι και αυτό δίνει τη δυνατότητα για στρατηγική προετοιμασία.